'BILO JE I BOLJIH GENERACIJA, ALI OVDJE SE DOGODILA KEMIJA': / Izbornik se osvrnuo na povijesni Euro, evo što je rekao Dancu koji ih je podcijenio

Image
Foto: Profimedia

Hrvatske rukometašice u Danskoj su stigle do najvećeg uspjeha u povijesti ženskog rukometa

21.12.2020.
22:05
Profimedia
VOYO logo

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija ispisala je povijest i u domovinu se vratila s prvom medaljom. Broncom osvojenom na Europskom prvenstvu u Danskoj.

Image
[VIDEO] HRVATSKE RUKOMETAŠICE U DANSKOJ SU KREIRALE PRAVO ČUDO: /

'Nisam u životu plakala nakon utakmice, ovdje sam plakala nakon svake...'

Image
[VIDEO] HRVATSKE RUKOMETAŠICE U DANSKOJ SU KREIRALE PRAVO ČUDO: /

'Nisam u životu plakala nakon utakmice, ovdje sam plakala nakon svake...'

Najveći je to uspjeh ženskog reprezentativnog rukometa. Koliko je ovo veliki rezultat možda i najbolje otkriva podatak kako je Hrvatska na posljednja dva europska prvenstva (2016, 2018), bila posljednja, 16.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz domovine su otišle tiho i skromno, a vratile se s prvom medaljom u povijesti ženskog rukometa. "Kraljice šoka", kako su se prozvale, šokirale su sve i izrežirale jednu od najljepših i najvećih sportskih priča u sumornoj 2020.

Mjesec dana zajedno

Nakon povratka u Hrvatsku, izbornik Nenad Šoštarić i Valentina Blažević gostovali su na HRT-u, u emisiji Stadion.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Nenad Šoštarić

"Glava još nije hladna. Ovo je evidentno povijesni uspjeh hrvatskog ženskog rukometa. Bilo je boljih generacija i igračica, no rukomet je timski sport. Ovdje se desila kemija grupe ljudi koji su mjesec dana živjeli zajedno i davali sve jedno za drugo. Možda se ne ponovi, ali ja se nadam da hoće još puno puta", izjavio je Šoštarić, a Valentina Blažević je dodala:

"Morale smo biti skupa zbog korone, no to nam nije teško padale, jer mi smo se uvijek voljele družiti. Ipak, sad smo saznale još više jedna o drugoj i stvorila se jedna mala obiitelj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Valentina Blaažević

'Naše cure završavaju fakultete'

Hrvatski izbornik je zatim napomenuo kako ženski rukomet u domovini nema dobar status.

"Naša reprezentacija je bila jedina ekipa tamo bez 12 vrhunskih profesionalaca. Jedne Norvežanke imaju nekoliko puta vrijedniju ekipu. Naše cure završavaju fakultete, jer sport je danas do sutra, neka ozljeda i svašta može biti. Sestre Kalauz su na psihologiji, Japundža studira molekularnu biologiju i tako dalje", prokomentirao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Rekao sam mu da je kvaziekspert'

Šoštarić se zatim osvrnuo i na podcjenjivačke izjave danskog izbornika Klavsa Bruuna Jørgensena koji je rekao da Hrvatice protiv njih nemaju izgleda.

"Ne mogu pdnijeti da netko vrijeđa moju obitelj, a ova ekipa je moja obitelj. Ono što je Jorgensen, njihov bivši trener, rekao dan prije utakmice, ne bi "pojeo pas s maslom". Reći da mi nemamo jedan posto šanse, reći da nema potrebe posebno se spremati za hrvatsku reprezentaciju, reći da hrvatski rukomet nema veze neke. Rekao sam tom gospodinu da je kvaziekspert. Pet godina je vodio dansku repezentaciju i nije baš nešto ostvario", prokomentirao je pa zatim progovorio o obrani koju su igrale njegove reprezentativke:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reći ću jedan podatak, frapantan podatak. Nama Danska nije zabila gol 17 minuta. Njemačka nam nije zabila 19 minuta u drugom poluvremenu. To je u nekim dijelovima bilo savršenstvo u kompoziciji igre obrane i golmana. Gdje god je bilo moguće obrana je zatvarala sve, bacala se na glavu."

Velika šansa

Šoštarić je progovorio i o budućnosti ženskog rukometa u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi moramo stvarati "dolje". Hrpa klinaca počela je igrati rukomet zbog Balića i Metličića, kasnije Duvnjaka, u nogometu zbog Modrića... U ženskom rukometu to nije tako, nas nije bilo nigdje u medijima, a kad te nam u medijima ne postojiš. Ovo prvenstvo dalo je šansu da se iznjedre novi idoli, da postanu idoli curicama koje počinju igrati rukomet", rekao je pa za kraj otkrio kakva je situacija bila zbog učestalih testiranja na koronavirus:

"Testirani smo tri puta prije polaska na pripreme, onda dvaput na pripremama, onda u Danskjoj svaki drugi dan. Srećom samo dvije cure iz Srbije i jedna iz Rumunsjke su bile pozitivne. Živjelo smo doslovno u balonu, pa je prošlo sve jako dobro oko toga."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo