LINO ČERVAR ZA NET.HR / 'Dan danas nisam riješio svoje probleme iz Egipta i zato neću ići u Švedsku. Tada sam na SP-u bio poluživ i danas vučem posljedice. Reprezentacija? Moramo popraviti najbitnije'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Lino Červar otvorio dušu u razgovoru za Net.hr

9.1.2023.
13:42
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Trenutno se Lino Červar nalazi u Poreču gdje naši rukometaši i izbornik Hrvoje Horvat, zajedno sa stručnim stožerom, privode pripreme kraju za 28. Svjetsko rukometno prvenstvo za muškarce.

Image
TU SU I SVI REZULTATI /

Rukomet SP 2023: Raspored i točne satnice utakmica Svjetskog prvenstva

Image
TU SU I SVI REZULTATI /

Rukomet SP 2023: Raspored i točne satnice utakmica Svjetskog prvenstva

Inače, Svjetsko rukometno prvenstvo koje će se igrati u Švedskoj i Poljskoj na rasporedu je od 11. do 29. siječnja, a više od pedeset napetih i atraktivnih utakmica gledatelji će moći pratiti na glavnom kanalu RTL-a, zatim na kanalu RTL2 te online platformi PLAY.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lino prati sve

Najuspješniji hrvatski rukometni izbornik, čovjek koji je implementirao rukometni sustav i pretvorio ga u uspjeh, danas je koordinator pri HRS-u za sve muške rukometne reprezentacije. Prati naš Lino i gleda treninge, utakmice, puno je pričao i s Horvatom na ovim pripremama. Na sve načine pomaže hrvatskoj muškoj rukometnoj reprezentaciji da se vrati tamo gdje i zaslužuje - u sam vrh svjetskog rukometa. Na posljednjem SP-u u Egiptu na kojem je Lino po posljednji put vodio rukometnu reprezentaciju Hrvatske na jednom velikom natjecanju, završili smo 15. što je bio totalni debakl i razočarenje... No, taj rezultat ne može narušiti sve dobro što je Lino ostvario za hrvatski rukomet.

Javio nam se Lino u ponedjeljak nešto iza podneva kako bi nam prokomentirao, najavio nadolazeći rukometni spektakl i otkrio svoja zapažanja, viđenja i mišljenje o izabranicima Hrvoja Horvata. Naravno, kad razgovaraš s Linom, tema ne nedostaje. Nekako u razgovoru onda progovara, izlazi na vidjelo ta Linina energija. Iako u 73., Lino se bori i na rukometnom i na privatnom planu. Nema predaje - njegov je moto!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Utakmica protiv Egipta može sve odrediti'

"Zna se kakav je raspored i pripreme su jedno, a prave utakmice na turniru nešto sasvim drugo. Prva utakmica na SP-u je protiv Egipta i taj dvoboj može odrediti nastavak naše reprezentacije na natjecanju. U svakom slučaju, moramo misliti pozitivno. Kažem, uvijek postoji ono ako. U ove posljednje dvije pripremne utakmice protiv Sjeverne Makedonije i Izraela teško se može dati nekakav konačni sud. Iako sam u Poreču, pratim treninge i sve, međutim teško je odmah suditi. Pokušavam biti pozitivan. Vidio sam pomake u odnosu na prvu utakmicu na Croatia Cupu protiv Makedonije", govori nam u uvodu Lino...

U čemu smo bolji, a u čemu još šepamo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Počeli smo u napadu dosta kolektivno igrati i mislim da je protiv Izraela bio bolji utisak. Ono što postoji i što je ogroman problem je taj trenutak u utakmici, a to je glavna komponenta jednog rezultata - barem po meni, na osnovu mog iskustva kroz sve te godine - obrana. Obranom se pobjeđuje, a napadom se gubi. Taj segment obrane će biti iznimno važan. Obrana je najbitnija i o njoj će puno ovisiti. Kažem, vidim generalne pomake međutim pripreme su jedno, a prava, službena utakmica na turniru nešto sasvim drugo", objašnjava nam Lino Červar i dodaje pritom:

"Pozitivan sam i kao takav vam sad ovo sve govorim. Želim i moramo svi zajedno razmišljati da će naši dečki, uoči svih problema koje imaju, stisnuti zube i odigrati kako treba - pokušavaj dohvatiti zvijezde, da bi visoko poletio u nebo - to je moja vječna filozofija. Ja uvijek, isto tako, govorim da se najbolji performans postiže kad se ne razmišlja o konačnom rezultatu, odnosno kad se razmišlja o rezultatu manje, a više o igri. Što s tim želim reći? Dakle, kvalitetna igra daje rezultat. Jedno je željeti, a drugo ostvariti. Predložio bi i savjetovao da igrači razmišljaju o svojim zadacima, o suparnicima - i to će donijeti onda rezultat. Neka igrači samo uspješno izvrše zadatke, a posebno u obrani. Obrana je vrlo bitna, ona određuje jednu psihološku stabilnost ekipe i pokazuje moć tima. Ako budu u obrani na nivou, ako budu smireno razmišljali, onda ćemo na kraju imati pozitivan rezultat," priča nam Mago di Umago.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Uspjeh je relativan pojam'

Lino nije htio i ne želi govoriti što je za njega uspjeh i što bi bio uspjeh na ovom SP-u. Znate zašto?

"Uspjeh vam je nešto relativno, relativan pojam, osobno neko viđenje i utisak, mjerilo, kako za koga. Opet govorim, mi trebamo razmišljati samo o našoj igri, a ona će donijeti rezultat. Rezultat će biti onakav kakav budemo zaslužili. Kao trener ne mogu drugačije reći. Dečki imaju trening još večeras i sutra ujutro, pa onda putuju u Švedsku. Putujem li i ja s njima? Ne, ne putujem zato što i dan danas nisam riješio moje probleme koje vučem još sa SP-a iz Egipta. Imam vam dosta problema sa zdravljem. Sad me još išijas uhvatio. Mislim da nisam spreman za to. Liječim rane, kako se ono kaže. Ali, sve gledam - pratim - i naravno da navijam za našu rukometnu reprezentaciju. Ona je dio mene".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za kraj nam je detaljnije objasnio kakve to probleme vuče Lino iz Egipta?

'Nisam ja važan, važni su dečki i reprezentacija'

"Imao sam vam ja u Egiptu i kroz pripreme tjedan dana dobio sam 40 injekcija, imao sam ozbiljnih zdravstvenih problema. Tamo sam uistinu bio poluživ. I danas imam posljedice na živce na nozi, na dvije noge, tako da vam ja imam problema. Ali, borim se, nema predaje i idemo dalje. No, nije to toliko važno. Ja nisam važan, važni su dečki i reprezentacija Hrvatske. Važno je da naša rukometna reprezentacija postigne rezultat. Da oni budu zadovoljni svojim igrama i da na kraju ostvare svoje snove. Samo tim, samo momčad, samo kolektiv ostvaruje snove, uspjeh, najveća postolja. Oni moraju biti tim, momčad. Ukoliko budemo momčad, tada hrvatska rukometna reprezentacija pretvara se u nešto nevjerojatno, tada Hrvatska u rukometu i općenito može svašta", završio je Lino Červar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo