MAGO DI UMAGO / Červarov vapaj: 'Želim da svi čuju ovo. Hrvatski se rukomet neće predati, ali moramo se resetirati'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Svjetsko rukometno prvenstvo koje se igra u Švedskoj i Poljskoj na rasporedu je do 29. siječnja, a više od 50 napetih i atraktivnih utakmica gledatelji mogu pratiti na glavnom kanalu RTL-a, zatim na kanalu RTL2 te online platformi PLAY

18.1.2023.
13:03
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Kauboji su u utorak navečer s 36:24 porazili Maroko i kao drugi se plasirali u idući krug natjecanja u koji prenose dva boda. Iako su ostvarili još jednu uvjerljivu pobjedu protiv nedoraslog protivnika, gorak okus iz ponižavajuće utakmice s Egiptom na otvaranju SP-a još uvijek ostaje u ustima.

I protiv Maroka je Hrvatska izgledala loše u uvodnih 15 minuta no Kauboji su se u nastavku sabrali i stvari doveli na mjesto. Posljedično, mnogi već preispituju smjer u kojem ide domaći rukomet jer već par godina reprezentacija niže rezultate koji ne zadovoljavaju ambicije hrvatske javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PUT PREMA ČETVRTFINALU /

Evo kad igraju Kauboji u drugom krugu SP-a: Donosimo vam raspored, nemamo pravo na kiks

Image
PUT PREMA ČETVRTFINALU /

Evo kad igraju Kauboji u drugom krugu SP-a: Donosimo vam raspored, nemamo pravo na kiks

'Moramo preuzeti odgovornost'

Lino Červar, čovjek koji potpisuje većinu najvećih uspjeha našeg reprezentativnog rukometa, oglasio se na tu temu u intervjuu koji je dao portalu Net.hr.

"Sve ću vam reći, sad ću vam sve reći. Ljudi će to htjeti čuti. Želim da svi čuju ovo. Dakle, ovo je moje mišljenje. Prihvaćam činjenicu da nakon srebra 2020. na EP-u rukomet ne postiže one rezultate koje ljubitelji rukometa, sporta i svi građani Hrvatske od nas očekuju. I svi mi koji radimo u rukometu - treneri, igrači, djelatnici, moramo preuzeti dio odgovornosti' započeo je svoj monolog pa nastavio u istom tonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Želim reći da se hrvatski rukomet neće predati. Borit ćemo se na EP-u naredne godine i veliki povratak na vrh svjetskog rukometa na Svjetskom prvenstvu u našoj domovini za dvije godine. Neovisno što tko o tome mislio', konstatirao je.

'To treba naša sportska inspekcija ispitati'

Činjenica da Červar vrši funkciju koordinatora svih muških reprezentativnih selekcija ovim izjavama daje dodatnu težinu.
Odgovorio je nekadašnji izbornik i na pitanje 'kako dalje'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo se odmah resetirati i osmisliti razvojni program odličnih mladih selekcija djece - U-14, U-16, U-18, U-20 - S kojima smo započeli s inovativnim hrvatskim sustavom igre. Naprimjer, na netom završenom EP-u U-18, dakle radi se o djeci koja imaju do 18 godina, naši kadeti su bili ispred svjetskih rukometnih velesila - Francuske, Danske, Norveške, Slovenije, Srbije i Mađarske - što dokazuje da imamo budućnost. Ali, mi u Hrvatskoj nemamo razvojne programe koji se sprovode kroz praćenje talenata. Nemamo infrastrukturu. Nemamo ni dvoranu. Nemamo čak ni svoje društvene prostorije u Savezu, nego smo podstanari. Nemamo trenera ni djece koji nam preko sumnjivih agencija - a to treba naša sportska inspekcija ispitati - odlaze u inozemstvo, napuštajući škole i fakultete - vraćaju se u domovinu neispunjenih rukometnih ambicija i bez potrebnog obrazovanja zbog ne brige društva", izjavio je Červar za Net.hr.

Svjetsko rukometno prvenstvo koje se igra u Švedskoj i Poljskoj na rasporedu je do 29. siječnja, a više od 50 napetih i atraktivnih utakmica gledatelji mogu pratiti na glavnom kanalu RTL-a, zatim na kanalu RTL2 te online platformi PLAY.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo