PRIJE 25 GODINA GLEDAO IH JE CIJELI SVIJET: / Pamtit će se Goranove bronce i srebro u dvoboju s Dream Teamom

Image

Iako je prošlo već 25 godina od prvog nastupa Hrvatske na ljetnim Olimpijskim igrama nakon osamostaljenja, uspomene na povijesni nastup naših sportaša i dalje su vrlo žive. Tog 25. srpnja 1992.

25.7.2017.
12:38
VOYO logo

U Barceloni je nastupilo 39 hrvatskih sportaša koji su se natjecali u 12 sportova. Zauvijek će se pamtiti tri odličja, srebro košarkaša i dvije teniske bronce koje je osvojio Goran Ivanišević u pojedinačnoj konkurenciji i u igri parova s Goranon Prpićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igre u Barceloni bile su ujedno i sjajna promocija za tada mladu hrvatsku državu, ali do najvećeg svjetskog sportskog događaja, hrvatski sportaši nisu došli lako, jer je u trenutku priznanja, 15. siječnja 1992., već su započele kvalifikacije u mnogim sportovima. Trebalo je puno lobiranja da bi se pojedini hrvatski sportaši našli u mogućnosti izboriti Igre.

No, kako je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Juan Antonio Samaranch bio veliki zaljubljenik u košarku i obožavatelj Dražena Petrovića, pronašao se način da se Hrvatska kroz dodatne kvalifikacije izbori za nastup u Barceloni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Košarkaški dio turnira je, zbog prvog nastupa američkih košarkaša profesionalaca iz NBA lige, bio u središtu zanimanja. "Dream Team" bio je atrakcija na svakom koraku, a suparnici su se nakon utakmice fotografirali s Jordanom, Birdom, Magicom i ostalim zvijezdama, nerijetko uzimajući autograme slavnih košarkaša.

Hrvatska je u jakoj konkurenciji, u kojoj su još bili ZND i novonastala država Litva, predvođena Draženom Petrovićem, Tonijem Kukočem, Dinom Rađom i Stojkom Vrankovićem, s izbornikom Petrom Skansijem došla do finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

American basketball star Michael Jordan smashes during the final of the 1992 Barcelona Olympic basketball tournament opposing the USA to Croatia on August 08, 1992, in Barcelona. / AFP PHOTO / IOPP / -

Naši su košarkaši u prvoj utakmici skupine lako pobijedili Brazil s 93:76, izgubili protiv SAD-a 70:103, svladali Španjolsku s 88:77, Njemačku s 99:78 i Angolu sa 73:64. Ni u četvrtfinalu nije bilo nikakvih teškoća protiv košarkaša Australije, koje je Hrvatska pobijedila s visokih 98:65, da bi u polufinalu nakon drame pobijedili ZND 75:74 i došli do povijesnog finala.

Hrvatska je protiv strašnog Dream Teama uspjela čak i povesti, u 11. minuti bilo je 25:23, na kraju je završilo 117:85 za Amerikance, ali te večeri na parketu dvorane u Badaloni nitko se nije osjećao gubitnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivanišević osvojio prvu medalju

Goran Ivanišević je, početkom devedesetih, uz Dražena Petrovića, bio najveća zvijezda hrvatske delegacije u Barceloni. Taj status Goran je opravdao na terenu. Osvojio je prvu medalju od hrvatske samostalnosti, broncu u singlu potom pridodao i broncu u paru s Goranom Prpićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivanišević je do prve medalje došao na nevjerojatan način, nakon što je četiri meča dobio u pet setova. Najprije je sa 6:2, 6:2, 6:7, 4:6, 6:3 svladao Portugalca Motu, a u drugom kolu sa 6:7, 6:2, 1:6, 6:3, 6:2 Nizozemca Paula Haarhuisa. U osmini finala svladao je s 3:6, 6:0, 4:6, 7:6 i 9:7 Jacoba Hlaseka iz Češke i Slovačke, a u četvrtfinalu Francuza Fabricea Santoroa sa 6:7, 6:7, 6:4, 6:4, 8:6.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U polufinalu je već imao osiguranu broncu i tada ga je, iscrpljenog, nakon što je već na terenima Vall d'Hebrona proveo više od 14 sati, svladao Marc Rosset sa 6:3, 7:5 i 6:2. Švicarac je kasnije osvojio zlatnu medalju protiv Jordija Arresea, Katalonca za kojeg je navijala domaća publika.

Prpić i Ivanišević došli su do bronce, nakon tri pobjede, protiv Nizozemaca Haarhuisa i Koevermansa, Indonežana Suharyadia i Wiryawadia i Indijaca Chrishnana i Paesa, u polufinalu su izgubili od južnoafričke kombinacije Ferreire i Norvala koja je na kraju osvojila srebro, dok je zlato pripalo Nijemcima Borisu Beckeru i Michaelu Stichu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez Miloševića

Tri medalje bile su sjajan uspjeh za debitanta na ljetnim Olimpijskim igrama. Broj medalja možda je mogao biti i veći, ali u Barcelonu nije otputovao tada najbolji hrvatski plivač i svjetski rekorder Miloš Milošević, još iz danas nerazjašnjenih razloga.

Hrvatski olimpijski odbor obilježit će 25. godišnjicu nastupa hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama u Barceloni na svečanosti 12. rujna u hotelu Panorama. Tu će se okupiti članovi olimpijske delegacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski sportaši koji su nastupili na OI u Barceloni:

Atletika: Branko Zorko, Ivan Mustapić

Boks: Željko Mavrović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvanje: Stipe Damjanović

Jedrenje: Karlo Kuret, Bojan Grego, Sebastijan Miknić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kajak/kanu: Danko Herceg, Stjepan Perestegi, Zvonimir Krznarić, Vlado Poslek

Konjički šport: Hermann Weiland

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Košarka: Vladan Alanović,Franjo Arapović, Danko Cvjetičanin, Alan Gregov, Arijan Komazec, Toni Kukoč, Aramis Naglić, Velimir Perasović, Dražen Petrović, Dino Rađa, Žan Tabak, Stojko Vranković

Stolni tenis: Dragutin Šurbek, Zoran Primorac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Streljaštvo: Željko Vađić, Jasminka Francki, Suzana Skoko, Mirela Skoko

Tenis: Goran Ivanišević, Goran Prpić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veslanje: četverac s kormilarom - Sead Marušić, Marko Banović, Ninoslav Saraga, Aleksandar Fabijanić, Goran Puljko (kormilar); dvojac bez kormilara - Zlatko Buzina, Marko Perinović

Taekwondo (pokazni sport): Dragan Jurilj, Miet Filipović

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo