Cilj sva četiri boda / Predstavljamo skupinu D: Šveđani u "domaćem" Kopenhagenu iznad svih

Image
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Švedska nema konkurenta iz reda najboljih reprezentacija i njeno prvo mjesto u skupini trebalo bi biti vrlo izvjesno

9.1.2019.
10:15
Dalibor Urukalović/PIXSELL
VOYO logo

Kopenhagen i Royal Arena u šest će dana biti domaćini posljednjoj skupini Svjetskog prvenstva. Šveđani se u njoj na papiru doimaju kao veliki favoriti, a još kada se na to nasloni i veliki broj navijača koje će imati, ostatku društva šanse nisu velike. Mađarska će opet probati s novim izbornikom i povratnikom Nagyem, Katarani imaju problema s ozljedama, pa svoje šanse vide i Egipat i Argentina, dok je Angola potpuni autsajder.

Švedska

  • Najbolji rezultat na SP-u: 1. mjesto (1954., 1958., 1990., 1999.)
  • Rezultat na prošlom SP-u: 6. mjesto
  • Najveća zvijezda: Kim Ekhdal du Rietz
  • Izbornik: Kristjan Andresson
  • Glavno pitanje: Mogu li potvrditi srebro iz Hrvatske

Prije 12 mjeseci Šveđani su u Hrvatsku došli u drugom redu favorita za medalju, a kući su otišli sa srebrom, prvom velikom medaljom nakon Londona. Unatoč tri izgubljene utakmice. Gubili su kada je trebalo i kada ih to nije koštalo iskoristivši prednosti koje nudi takav sistem. Jer, ruku na srce, s takvom statistikom na papiru nitko ne zaslužuje biti drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica da će u Danskoj biti još jači nego što su bili u Hrvatskoj, a tu je i gotovo pa domaći teren u Kopenhagenu, promeće Šveđane među najveće kandidate za postolje. Vratio se na crtu moćni Andreas Nilsson, vratio se Kim Ekhdal du Rietz, ali najviše je odjeknuo povratak Kima Anderssona za kojeg se s 36 godina mislilo da je odavno završena reprezentativna priča.

Jedan od najboljih ljevaka u posljednjih 15 godina bit će podrška Albinu Lagergrenu, MVP lanjskog Eura Jim Gottfridsson ravnat će napadom, a s obranom u kojoj će carevati Max Darj i Jesper Nielsen i vratarima koji čine jedan od najboljih tandema uopće Šveđani imaju itekakvu podlogu da najavljuju velike stvari makar je Andresson možda i drukčije zamislio stvari s Henningssonom kojeg nema zbog ozljede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaka obrana, koja je u Hrvatskoj "zaboravila" na Kalmanna, i ubojita krila jamče dosta lakih golova. Realno, ni Mađari ni Katarani ne mogu u istu rečenicu s njima.

Image

Legendarni Andersson opet je u nacionalnom dresu (EXPA/Pixsell)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratari: Andreas Palicka, Mikael Appelgren, Tobias Thulin 

Krila: Jerry Tollbring, Hampus Wanne, Niclas Ekberg, Mattias Zachrisson 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vanjski: Kim Ekdahl du Rietz, Lukas Nilsson, Simon Jeppsson, Jim Gottfridsson, Linus Arnesson, Kim Andersson, Albin Lagergren

Pivoti: Andreas Nilsson, Jesper Nielsen, Max Darj 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katar

  • Najbolji rezultat na SP-u: 2. mjesto (2015.)
  • Rezultat na prošlom SP-u: 8. mjesto
  • Najveća zvijezda: Danijel Šarić
  • Izbornik: Valero Rivera
  • Glavno pitanje: Hoće li se oporaviti najbolji igrači

Četiri godine nakon onog senzacionalnog domaćeg srebra Katar nije ostao instant-priča. Pod Valerom Riverom i dalje su na okupu i premda se 2015. više neće ponoviti, kvaliteta se nije stropoštala unatoč izmjenama koje su napravili kako bi u prvi plan gurnuli svoje.

Zahvalili su se Stojanoviću, Memiševiću, Bagariću, Fernandezu, Damjanoviću i, kao najveće iznenađenje, Žarku Markoviću. Zašto, zna samo Rivera koji je najbolje upućen u stanje svakog igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno je to, a još imaju problema, Šarić vuče ozljedu, s njim i prvi srednjak Mallash, otpao je kapetan Murad... Dakle, daleko je od idealnog što govori da će biti teško ponoviti i Francusku gdje su završili osmi. A Capote sve sam neće moći.

Rivera ih je okupio još početkom prosinca što im je plus u odnosu na ostale, no ostaje za vidjeti kako će Španjolac posložiti sve kada sazna tko će i koliko biti spreman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Najveća katarska zvijezda Danijel Šarić ima problema s ozljedom (Igor Kralj/PIXSELL)

Vratari: Daniel Šarić, Rasheed Yusuff, Anadin Suljakovic

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krila: Anis Zouaoui, Hamdi Ayed, Marwane Sassi, Allaedine Berrached, Nidhal Aiss

Vanjski: Rafael Capote, Wajdi Sinen, Moustafa Heiba, Kamal Mallash, Bertrand Roine, 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pivoti: Firas Chaieb, Youssef Ali, Ameen Zakkar

Mađarska

  • Najbolji rezultat na SP-u: 2. mjesto (1986.)
  • Rezultat na prošlom SP-u: 7. mjesto
  • Najveća zvijezda: Laszlo Nagy
  • Izbornik: Istvan Csoknyai
  • Glavno pitanje: Što će im donijeti Nagyov povratak

Kod Mađara nikad dosadno. Skoro pa je postalo pravilo da na svako natjecanje dođu s novim izbornikom. Ni Sabate ni Vranješ nisu se dugo zadržali pa je sada na redu čovjek koji ih je vodio već prije desetak godina, Istvan Csoknyai. I on ima veze s Veszpremom, koji je i određivao prošle izbornike, jer je ondje bio pomoćni trener.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledajući papir, Csoknyai ima vrlo kvalitetan materijal, ali slično je bilo i s njegovim prethodnicima, pa nisu uspjeli. Razočarali su na lanjskom Euru na kojem su nakon dugo godina bili bez svoje ikone Laszla Nayga, što se osjetilo.

On je u listopadu pretprošle godine sazvao konferenciju na kojoj je u suzama poručio da se nakon 18 godina oprašta od nacionalnog dresa da bi se predomislio i shvatio kako bez njega (još) ne može. Više neće imati ulogu kao ranije, ali dovoljno je i samo da protivnik vidi Nagya.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči SP-a testirali su domaćine Dance koji su ih prvo razbili, a onda su hrvatski susjedi početkom drugog dijela usred Herninga imali +9. Imaju hendikep s krilima, međutim, Bodo, Jamali i Balogh mogu uništiti svaku obranu dopusti li im se, Mikler je sposoban spustiti roletu pomognu li Ilyes i Schuch, a Banhidi pokupiti i zabiti svako Lekaijevo dodavanje.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Laszlo Nagy

Laszlo Nagy oprostio se od Mađarske pa se predomislio (Goran Stanzl/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratari: Roland Mikler, Marton Szekely 

Krila: Bendeguz Boka, Adam Juhasz, Peter Hornyak 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vanjski: Richard Bodo, Ferenc Ilyes, Iman Jamali, Patrik Ligetvari, Zoltan Szita, Gabor Csaszar, Mate Lekai, Gabor Ancsin, Zsolt Balogh, Dominik Mathe

Pivoti: Bence Banhidi, Timuzsin Schuch, Adrian Sipos

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Argentina

  • Najbolji rezultat na SP-u: 12. mjesto (2011., 2015.)
  • Rezultat na prošlom SP-u: 18. mjesto
  • Najveća zvijezda: Sebastian Simonet
  • Izbornik: Manuel Cadenas
  • Glavno pitanje: Kako nadomjestiti Simoneta

Argentina se kao prvak Južne Amerike plasirala na Svjetsko prvenstvo što je u konkurenciji s Brazilom vrijedno velikog respekta. Međutim, nešto ozbiljnije među "velikim dečkima" još ne uspijeva.

Ni ovaj put ne bi se trebalo nešto promijeniti jer kada poput Argentinaca dolaziš bez uvjerljivo najboljeg igrača, onda je realno da se strpiš barem do Egipta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stakleni Diego Simonet, čovjek koji je s Montpellierom pokorio Europu, ozlijedio se po "stoti" put, pa će od braće Simonet u Danskoj igrati Sebastian i Pedro, što svakako ne nudi optimizam kakav bi bio s najboljim bratom. 

Cadenasu nedostaje i Pizzaro, a da je to za njegovu momčad previše da bi konkurirala najboljima, vidjelo se u Njemačkoj gdje je ostala na 13 golova. S takvim napadom drugi krug izgleda kao nemoguća misija kraj Katara i Mađarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Diego Simonet više ne može spojiti pet utakmica bez da se ozlijedi (EXPA/PIXSELL)

Vratari: Mathias Schulz, Leonel Maciel 

Krila: Ignacio Pizarro, Federico Fernández, Facundo Cangiani, Santiago Baronetto, Ramiro Martinez 

Vanjski: Nicolas Bonnano, Lewis Parker, Pablo Simonet, Sebastian Simonet, Juan Pablo Fernandez, Manuel Crivelli, Federico Vieyra, Andres Moyano

Pivoti: Gonzalo Carou, Lucas Moscariello, Gaston Mourino

Egipat

  • Najbolji rezultat na SP-u: 4. mjesto (2001.)
  • Rezultat na prošlom SP-u: 13. mjesto
  • Najveća zvijezda: Ahmed El-Ahmar
  • Izbornik: David Davis
  • Glavno pitanje: Kako iskoristiti Davisa

Egipat ima svoj put i drži ga se, a on kaže da ne želi strance. Na trenutke djeluje spremno pobijediti Švedsku, namučiti Dance, Francuze, Slovence, Hrvate, a na trenutke mučiti se s Bahreinom. 

Zbog ovog prvog imaju apsolutan respekt svih te Mađarska, a još više Katar koji su pobijedili u Francuskoj, neće mirno spavati. David Davis donijet će im europski štih odnosno još malo discipline koja je kao i kod svih Afrikanaca čest problem.

Pripreme su pokazale da i dalje bolje igraju protiv jačih (Latvija 38:24), a da su im problematični slabiji protivnici (jako oslabljena Ukrajina 25:24). Izostanak prvog srednjaka Eslama Eisse priličan je hendikep, stoga Herning izgleda nešto dalje nego što bi s njim.

Vratari: Karim Handawy, Mohamed Essam Al-Tayyar

Krila: Karim Abdelrahim, Akram Saad, Mohamed Sanad, Omar El-Wakil

Vanjski: Ali Zein El-Abdein, Yahia El-Deraa, Omar Hagag, Abdalrahman Abdou, Ahmed El-Ahmar, Ahmed Khairy, Yahia Omar

Pivoti: Ibrahim El-Masry, Mohamed Shabib, Mohamed Maher,

Angola

  • Najbolji rezultat na SP-u: 20. mjesto (2005.)
  • Rezultat na prošlom SP-u: 24. mjesto
  • Najveća zvijezda: Edvaldo Ferreira
  • Izbornik: Filipe Pinto da Cruz
  • Glavno pitanje: Može li biti manje teških poraza

Teško je napisati koju pohvalnu riječ za reprezentaciju koja je na posljednjem Svjetskom prvenstvu izgubila baš sve utakmice i završila posljednja, ali Angoli će nastup u Danskoj i Njemački biti četvrta svjetska smotra.

Za nju vrijedi ona da je važno sudjelovati, no s obzirom na posljednje iskustvo, sada je misija biti bolji nego u Francuskoj gdje je išla i do -20 protiv Španjolske. -17 protiv Slovenije....

Praktički cijela reprezentacija igra zajedno u istom klubu, izuzetak je Edvaldo Ferreira, a taj im je najbolji. Saudijska Arabija njihovo je društvo.

Vratari: Edmilson Goncalves, Custodio Gouveia, Giovany Muachissengue

Krila: Claudio Chicola, Edvaldo Ferreira, Adilson Maneco, Osvaldo Mulanessa, Otiniel Pascoal, Elsemar Pedro

Vanjski: Rome Hebo, Claudio Lopes, Francisco Almeida, Abiguilei Lourenco, Manuel Nascimento, Adelino Pestana, Declerck Sibo

Pivoti: Agnelo Quitongo, Aguinaldo Tati, Gabriel Teca

Raspored

11. siječnja:
15:30 Angola - Katar
18:00 Argentina - Mađarska
20:30 Egipat - Švedska

13. siječnja:
15:30 Katar - Egipat
18:00 Mađarska - Angola
20:30 Švedska - Argentina

14. siječnja:
15:30 Mađarska - Katar
18:00 Argentina - Egipat
20:30 Švedska - Angola

16. siječnja:
15:30 Angola - Argentina
18:00 Mađarska - Egipat
20:30 Katar - Švedska

17. siječnja:
15:30 Egipat - Angola
18:00 Katar - Argentina
20:30 Švedska - Mađarska

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo