ALI I OSVOJIO 24 TROFEJA / Porto od prodaje igrača zaradio pola milijarde eura

Image

Bivši Portov trener, sada za kormilom Tottenhama, Andre Villas Boas tvrdi kako je Porto izgradio veliki ugled u svijetu i vodeći klubovi vjeruju u njihov prosudbe. Zbog toga lakoćom odvajaju veliki novac za odštete.

30.5.2013.
11:00
VOYO logo

PORTO - Portugalski nogometni velikan Porto u posljednjih je deset godina od prodaje igrača zaradio čak 488 milijuna eura, ali pritom osvojio i 24 trofeja pri čemu devet naslova nacionalnog prvaka, te Ligu prvaka, Kup Uefa i Europsku ligu.

Portov predsjednik PintodaCosta do savršenstva je razradio 'čarobnu formulu' kojom puni klupsku blagajnu, ali i vitrine s trofejima. Ima sjajno razrađenu skautsku mrežu, posebice u Južnoj americi, i praktično su nepogrešivi. Samo od ljeta 2004. do danas je Porto realizirao 15 velikih transfera na kojima je inkasirao 365 milijuna eura, a u te igrače je uloženo 'samo' 35 milijuna, što znači da je klub na njima zaradio 330 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo na prodaji posljednja dva igrača JoaoaMoutinha i Kolumbijca JamesaRodrigueza novome francuskom prvoligašu Monacu Porto je ostao u plusu za 54 milijuna eura. Rodriguez je kupljen za 5 milijuna eura, a prodan za 45, dok je Moutinho doveden za 11, a prodan za 25 milijuna

Kako Porto posluje možda i najbolje pokazuju ovi primjeri. Andersona su doveli iz Gremia za četiri milijuna eura, a nakon samo jedne sezone prodali su ga Manchester Unitedu za 30 milijuna eura. LisandroLopez je stigao iz argentinskog Racinga za dva milijuna eura, a nakon četiri sezone je prdan Lyonu za 24 milijuna eura. RadamelaFalcaoa su doveli za četiri milijuna eura iz River Plate, a nakon dvije sezone prodali za Atletico Madridu za 47 milijuna eura. Deco je doveden za mizernih sto tisuća eura, a stadion Dragao je napustio kada je Barcelona platila 15 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Porto bi trebao biti putokaz i ostalim klubovima. Oni već deset godina kupuju igrače gotovo bez pogreške. Dovode kvalitetne i jeftine igrače, a potom ih prodaju za astronomske iznose," kazao je prvi čovjek portugalske lige MarioFigueiredo, te dodao: "teško se boriti protiv engleskih i španjolskih velikana, zbog toga je Porto do savršenstva razvio svoju skautsku službu."

Bivši Portov trener, sada za kormilom Tottenhama, AndreVillasBoas tvrdi kako je Porto izgradio veliki ugled u svijetu i vodeći klubovi vjeruju u njihov prosudbe. Zbog toga lakoćom odvajaju veliki novac za odštete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do sada se bezbroj puta pokazalo kako Porto kupuje fantastične igrače. Svi oni su se pokazali pojačanjima," kazao je AVB, dok je Portov vratar Fabiano dodao: "Vodstvo kluba jako dobro zna što radi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo