NEOSNOVANE OPTUŽBE HRT-a / Pokušaj ometanja priprema za prijenos SP-a

Image

Optužbe HRT-a o "ucjenjivanju" od strane RTL Televizije, vezano uz prava emitiranja kratkih informacija sa SP-a u rukometu, neosnovane su.

15.1.2009.
10:09
VOYO logo

Potezom kojemu je cilj omesti finalne pripreme za prijenos Svjetskog rukometnog prvenstva koje počinje 16. siječnja, HRT je u srijedu  objavio neistinite optužbe da RTL Televizija "ucjenjuje" HRT vezano uz kupovinu paketa prava na kratku informaciju.

Kada su u pitanju važni javni događaji, kakav je Svjetsko rukometno prvenstvo, Zakon o elektroničkim medijima dozvoljava ostalim nakladnicima objavljivanje kratkih informacija o događaju u informativnom programu, i to u trajanju do 90 sekundi. Zakon omogućuje naplatu naknade koju medij treba platiti za korištenje takvog prava. RTL Televizija je 2008. godine u javnom natječaju dobila prava emitiranja Svjetskog rukometnog prvenstva i od tada uložila znatna sredstva u osoblje i vrhunsku tehničku opremu kako bi gledateljima u Hrvatskoj i svijetu mogla ponuditi vrhunski sportski događaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skladu s propisima, RTL Televizija je prošle godine ponudila HRT-u i drugim nakladnicima pristup svim materijalima koje će RTL Televizija proizvesti tijekom natjecanja za sve 122 utakmice. HRT bi imao mogućnost svojevoljno izabrati one materijale koje bi koristili za svoje kratke vijesti. Naknada koju je RTL zatražio za tu uslugu u skladu je s europskim i hrvatskim standardima i predstavlja manje od jedan posto troškova po programu. Vezano uz to Nova TV i RTL Televizija upravo završavaju pregovore o korištenju isječaka u svojim informativnim emisijama.

Nadalje, HRT se u svojim optužbama služi netočnim informacijama. Prema HRT-u, ključni uvjet međunarodnog licencnog ugovora, da se produkcija prvenstva obavi u high definition (HD) kvaliteti, prekršen je. Kolege s HRT-a nisu dovoljno dobro upoznate sa situacijom. Naime, materijali za sve utakmice prvenstva bit će dostupni u HD-u i svi zainteresirani nakladnici moći će primiti takav HD program. U svojim optužbama HRT također daje dojam kako je RTL odbio više HRT-ovih zahtjeva za postavljanje studija u dvorane u kojima će se igrati utakmice hrvatske reprezentacije za javljanja uživo i slično. Ni ovo nije istina - RTL nema nikakve veze s tom odlukom. SportFive, vlasnik prava na prvenstvo, u skladu s uobičajenom praksom i zbog ograničenog prostora odlučio je ograničiti broj nakladnika koji mogu imati svoje studije i mogućnost javljanja uživo iz dvorana. HRT je isto to činio u više prilika do sada; na primjer, HRT je RTL-u onemogućio pristup Snježnoj kraljici koja se održala u Zagrebu prošli tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je nevjerojatno. Izgleda da oni jednostavno ne mogu prihvatiti činjenicu da su po prvi put izgubili pravo emitiranja prvenstva. Ovo mogu vidjeti samo kao pokušaj ometanja naših priprema za događaj koji se dešava jednom u životu. Međutim, uvjeravam vas da ovaj pokušaj neće imati nikakvog učinka. Svi zaposlenici, uključujući i mene, počašćeni su prilikom da budu dio televizijske kuće koja će predstaviti ovaj veliki sportski događaj u ovoj velikoj zemlji svjetskoj publici i vrijedno rade na tome da ovo bude najbolje prvenstvo ikada." izjavio je u svojoj prvoj reakciji na HRT-ove neosnovane optužbe, glavni voditelj projekta Svjetskog rukometnog prvenstva na RTL Televiziji, Slaven Paunović.

Unatoč lažnim i štetnim optužbama od strane HRT-a, RTL Televizija i dalje HRT-u nudi pristup svim materijalima za njihove kratke vijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo