Evo zašto je Australija bolja od Hrvatske: 'Osam godina nas nitko nije pitao gdje smo!'

'Hrvatska tenisačica Ajla Tomljanović nastupat će za Australiju!', odjeknula je kao bomba ova vijest prije desetak dana.

30.7.2014.
13:12
VOYO logo

Nakon što je Ajla Tomljanović potvrdila kako će uzeti australsko državljanstvo i nastupati za tu zemlju, po prvi se puta javnosti obratio i njezin otac Ratko Tomljanović. Slavni hrvatski rukometaš objasnio je za HRT razloge ovog 'transfera' koji je podignuo puno prašine u Hrvatskoj.

"Ajla je dobila boravište u Australiji i kada dobije australsku putovnicu moći će nastupati za Australiju", rekao je Ratko Tomljanović i započeo otkrivati pravu istinu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je zanimljivo kako je Ajla sada napunila sve znane i neznane novine, a u posljednjih osam godina nije toliko napisano o njoj. Kao da je Ronaldo. Posljednjih osam godina nitko nas nije pitao gdje smo i kako radimo. Sve što je dosad napravila, napravila je isključivo svojim radom. Tako da mi je malo čudno da je to sada sve tako ispalo u medijima. Ono što me je malo zasmetalo to je da je smo sve obavili velom tajne", rekao je tata Tomljanović i objasnio:

"Razlog Ajlinog prelaska pod australsku zastavu je vrlo jednostavan. Ajla je dostigla jedan visok nivo tenisa i to uz mukotrpan rad, kako se kaže kao 'sam svoj majstor'. Međutim za još jedan viši novi na kojem želi biti treba poslužiti još bolje uvjete i ekipu oko nje. To će upravo dobiti od australskog saveza u čiji će ući sustav razvoja te će dobiti svu potrebnu pomoć da to i napravi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča je vrlo jednostavna, ono što nije mogla omogućiti Hrvatska, odnosno Hrvatski teniski savez, može Australija. Obitelj je, s druge strane, još prije osam godina preselila na drugi kontinent samo kako bi Ajla napredovala.

"Mi smo se zbog njezinog razvoja preselili u SAD kada je imala samo 13 godina te je bez ičije pomoći napravila dosadašnji rezultat. Na početku mi je bilo malo krivo što će morati promijeniti državljanstvo, ali na kraju smo je u potpunosti podržali. Mi smo ju zbog njezine želje da igra tenis malo zakinuli u akademskog razvoju i zato želimo da u potpunosti uspije u vrhunskom tenisu", objašnjava Tomljanović i dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo tražili od australskog saveza da preuzme Ajlu. Moja kćer je već osam godina u SAD-u i mogla je tražiti pomoć i od Američkog teniskog saveza. Do kontakata s Australcima dogodilo se slučajno pa i prije nego što smo angažirali australskog trenera. Nakon toga malo su se intenzivirali i na kraju se našao obostrani interes", rekao je Tomljanović i zaključio bez imalo gorčine ili predbacivanja:

"Hrvatski teniski savez nije uopće odgovoran za ovu našu odluku ili da smo razočarani postupcima HTS-a. Kada smo s Ajlinih 13 godina odlučili da će se baviti profesionalnim tenisom pokušao sam dobiti financijsku pomoć u Hrvatskoj, ne od HTS-a jer on ni nije imao sredstva koja su nam bila potrebna, nisam uspio i tada sam shvatio da ćemo to morati preuzeti na sebe. Tako da ništa ne zamjeram HTS-u. Jesu li mogli napraviti više ili manje to sada uopće nije bitno. Kada smo otišli u SAD nismo razmišljali da mijenjamo državljanstvo, odnosno da se prodamo onome tko nudi više. Svi koji nas znaju, znaju da nismo takvi. No, ova suradnja s australskim savezom dogodila se spontano".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom promjene državljanstva najbolje hrvatske tenisačice Ajle Tomljanović oglasili su se službeno iz Hrvatskog teniskog saveza (HTS)...

Podsjećamo, nedavno je potvrđeno da će Tomljanović u procesu dobivanja australskog državljanstva i da će samim time uskoro biti na raspolaganju Australskom teniskom savezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski teniski savez je od g. Tomljanovića dobio potvrdu da je Ajla započela proces dobivanja australskog državljanstva te da će, kad on bude završen, Ajla biti na raspolaganju Australskom teniskom savezu. To je za HTS bila iznenađujuća vijest, jer u dosadašnjim kontaktima i sastancima ničim nije naznačena mogućnost za takav scenarij, niti smo bili upoznati s eventualnim zahtjevima Ajle Tomljanović za posebnim uvjetima i željama koje bi HTS mogao realizirati", navodi se u priopćenju HTS-a.

"Tijekom godina HTS je financirao Ajlu Tomljanović, kao i ostale tenisače i tenisačice njenog ranga, u skladu s mogućnostima. S prosječnim godišnjim proračunom od nešto više od 6 milijuna kn HTS prati ženske i muške reprezentacije svih uzrasta uključujući Davis i Fed Cup reprezentaciju, kroz različite dodatne programe prati razvoj tenisača u svim juniorskim kategorijama, ima dodatni program za nagrađivanje najuspješnijih tenisača za ostvarene vrhunske rezultate, te je prema ostvarenim rezultatima u samom vrhu svjetskog tenisa. U prvom tjednu Wimbledona nastupilo je 8 hrvatskih tenisačica i tenisača u profesionalnoj konkurenciji, a trenutno u prvih 300 prema ATP i WTA ljestvici imamo 17 predstavnika, što nisu postigli puno veći i znatno bogatiji nacionalni savezi. U periodu od 2005. do 2011. godine Ajla Tomljanović je kroz različite programe iskoristila više od 450.000 kn za pripreme i natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalni smo svima koji nas podržavaju i pomažu u ostvarenju navedenih rezultata. Nažalost, HTS ne može parirati Australskom teniskom savezu u infrastrukturnim i financijskim mogućnostima, s obzirom na budžet s kojim raspolaže i ukupnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj. Ajli Tomljanović želimo puno sreće i uspjeha u nastavku njene profesionalne karijere."

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo