Play ponuda

ZBOGOM RIO DE JANEIRO: / Hrvatski olimpijac dobio četverogodišnju suspenziju!

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatski bacač kugle Marin Premeru (25) suspendiran je na četiri godina zbog korištenja dopinga, objavio je u Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA).

17.6.2016.
14:16
Sanjin Strukic/PIXSELL
Play ponuda

"Stegovno vijeće Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA) na sjednici održanoj 6. lipnja 2016. godine zaključilo je da je atletičar Marin Premeru prekršio odredbu 2.1 Pravilnika za borbu protiv dopinga HZTA (prisutnost zabranjene tvari ili njezinih metabolita ili markera u sportaševu uzorku) te mu je izrečeno razdoblje nepodobnosti u trajanju od 4 (četiri) godine. Suspenzija će trajati do 12. svibnja 2020. godine", stoji u priopćenju HZTA-a.

Nije tražio analizu B uzorka

U nastavku se navodi kako Premeru nije dokazao da kršenje antidopinškog pravila nije bilo namjerno. Također, nije ponudio nikakvu medicinsku dokumentaciju za terapijsko izuzeće, tijekom postupka kontrole nije imao nikakvih komentara ni primjedbi, a analizu B uzorka nije tražio.

"HZTA je 6. travnja 2016. uzeo uzorak urina tijekom dopinške kontrole izvan natjecanja, a u uzorku A pronađen je pralmorelin (GHRP-2) - nespecificirana tvar koja se nalazi na Popisu zabranjenih sredstava 2016. pod kategorijom Hormon rasta i čimbenici koji djeluju na njegovo opuštanje. Analiza uzorka provedena je u licenciranom WADA-inom laboratoriju iz Seibersdorfa", stoji u priopćenju.

Protiv ove odluke sportaš ima pravo žalbe Žalbenom vijeću HZTA. Premeru je bio, uz Stipu Žunića i Filipa Mihaljevića, jedan od trojice hrvatskih bacača kugle koji je ispunio normu za Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Jasno, ovakvom odlukom HZTA-a od njegova nastupa na Igrama neće biti ništa.

Play ponuda
Play ponuda