BILO JEDNOM U RIMU / Zaboravljeni političar prvi je Hrvat s europskim atletskim zlatom: Na OI otišao ravno s vojnog roka u JNA

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Do pojave Blanke Vlašić i Sandre Perković njegovi su se rezultati smatrali najvećim dosezima u povijesti hrvatske atletike

21.8.2022.
11:33
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Filip Mihaljević je fantastičnim hitcem kugle od 21.88 m došao do prvog muškog atletskog zlata na otvorenom na velikim natjecanjima od neovisnosti Hrvatske. Prije njega su medalje u muškoj konkurenciji donosili Siniša Ergotić koji se okitio srebrom u skoku u dalj te Branko Zorko na 1500 metara sad već davne 1994. godine. Za razliku od atletičara, atletičarke su imale žetvu zlatnih medalja, jer ih je Sandra Perković osvojila za cijelu vitrinu, a svoju titulu ima i Blanka Vlašić.

Image
PREKRASNO /

VIDEO, Pogledajte veličanstven doček europskog prvaka u rodnom Livnu: Baklje, motori i nekoliko tisuća ljudi

Image
PREKRASNO /

VIDEO, Pogledajte veličanstven doček europskog prvaka u rodnom Livnu: Baklje, motori i nekoliko tisuća ljudi

Iako je Mihaljević prvi donio europsko zlato Hrvatskoj, on nije prvi Hrvat koji je bio najbolji na Starom kontinentu. Naime, prije gotovo pola stoljeća, točnije prije 48 godina, riječki srednjoprugaš Luciano Sušanj je u Rimu šokirao svjetsku atletsku javnost i nevjerojatnom utrkom došao do zlata na 800 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasni ulazak u atletiku

Koliko je fantastičan rezultat Sušanj tada napravio istrčavši 1.44.07 dovoljno govori činjenica da bi s tim rezultatom uzeo srebro na Svjetskom prvenstvu održanom prošlog mjeseca u SAD-u. Naravno, riječ je o aktualnom hrvatskom rekordu na 800 metara kojem nitko već gotovo pola stoljeća nije došao ni blizu. Sušanj drži i dvoranski rekord na 400 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da se ova legenda se relativno kasno počeo baviti atletikom. Dugo je igrao nogomet u Rijeci, a onda u dobi od 16 godina počinje njegova karijera na tartan stazi. U početku je osvajao medalje za AK Kvarner u raznim disciplinama od 100 do 400 metra da bi početkom 70-ih prebacio fokus na 400 i 800 u kojima je pokorio Europu.

Ovaj elegantni Riječanin je 1973. u Rotterdamu došao do europskog naslova na 400 metara u dvorani, a godinu kasnije je na dvostruko duljoj dionici pokorio Stari kontinent i na otvorenom u Rimu i u dvorani u Goteborgu. Bio je Sušanj favorit i za osvajanje medalje na OI u Montrealu 1976. no, kako je sam posvjedočio u razgovoru za Večernji list, zbog nefleksibilnosti Generalštaba JNA koju je tada služio nije imao dobre uvijete za pripreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je sam posvjedočio u jednom intervjuu .

Politička karijera nakon hrvatske samostalnosti

Zgodno je spomenuti kako je Sušanj 90-ih godina ušao u politiku te je bio čak i saborski zastupnik do 1992. godine. Tijekom tog desetljeća je bio i zamjenik gradonačelnika Rijeke te predsjednik stranke Alijansa Primorje-Gorski Kotar. Tijekom 2000-ih Sušanj je ponovno bio u parlamentu, a vršio je i funkcije dopredsjednika HOO i predsjednika Hrvatskog atletskog saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sušanj je danas predsjednik AK Kvarner te jedna od najimpresivnijih ličnosti hrvatskog sporta. Do pojave Blanke Vlašić i Sandre Perković njegovi su se rezultati smatrali najvećim dosezima u povijesti hrvatske atletike, a uspjesi poput ovog kojeg je ostvario Filip Mihaljević prilika su da od zaborava otmemo i veličine poput Luciana Sušnja.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo