SUBOTA U 17 SATI: / Sportski spektakl koji ne smijete propustiti

Image
31.10.2015.
9:00
VOYO logo

Obje su te reprezentacije po dva puta dosada podizale slavni Webb Ellis trofej, Novi Zeland oba puta kada je bio domaćin, 1987. godine kada je po prvi puta održano SP, te 2011., a Australija je oba svoja naslova osvojila upravo na tlu Velike Britanije, 1991. baš na Twickenhamu, te 1999. u Cardiffu.

Novi Zeland dominira svjetskim ragbijem od 2009. godine, a od trijumfa na posljednjem SP-u, kada je u finalu teškom mukom sa 8-7 svladao Francusku, izgubio je samo tri od 53 utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na natjecanju u Engleskoj "All Blacksi" su se "prošetali" natjecanjem u skupini gdje su ostvarili četiri sigurne pobjede, u četvrtfinalu su "demolirali" Francusku sa 62-13, a problema su imali samo u polufinalu gdje su teškom mukom sa 20-18 svladali Južnoafričku Republiku.

Prvi u povijesti

Vođa momčadi Novog Zelanda je kapetan Richie McCaw, kojega njegov izbornik Steve Hansen smatra najboljim ragbijašem u povijesti Novog Zelanda, a možda i uopće, a sjajne igre na ovom prvenstvu pokazali su još i Dan Carter, Ma'a Nonu i Julian Savea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjedom protiv Australije u subotu Novi Zeland bi postao prva zemlja koja je uspjela obraniti naslov svjetskog prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, snaga Australije, koja je na ovom SP također ostvarila svih šest pobjeda, leži u momčadskoj igri, odličnoj obrani i vrlo učinkovitom napadu.

"Wallabiesi" su osvojili prvo mjesto u najtežoj skupini na prvenstvu svladavši pritom domaćina Englesku sa 33-13, te Wales sa 24-15, no u četvrtfinalu su bili vrlo blizu ispadanja jer su minutu prije kraja gubili od Škotske sa 32-34 da bi do pobjede došli iz vrlo dvojbenog kaznenog udarca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije pet dana Australci su u polufinalu mnogo lakše nadvisili Argentince sa 29-15 i osigurali svoj četvrti finale u povijesti, a prvi nakon razočaravajućeg 17-20 poraza u produžetku na domaćem terenu od Engleske 2003.

Samo jedan trofej u Europu

Velike zasluge za oporavak australskog ragbija idu izborniku Michaelu Cheiki koji je na toj dužnosti od listopada prošle godine, a koji je ove godine s "Wallabiesima" osvojio "rugby championship", natjecanje u kojem sudjeluju četiri najbolje reprezentacije južne hemisfere, te je na putu do tog naslova prije nešto manje od tri mjeseca pobijedio i "All Blackse" sa 27-19 u Sydneyu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australija i Novi Zeland dosada su se tri puta sastajali na svjetskim prvenstvima, sva tri puta u polufinalima. Dva je puta slavila Australija, 1991. u Dublinu sa 16-6 i 2003. u Sydneyu sa 22-10, a jednom Novi Zeland i to na prošlom SP u Aucklandu sa 20-6.

Ovo je osmo SP u ragbiju, a po sedmi će put Webb Ellis trofej podići reprezentacija s južne zemljine hemisfere. Uz Australiju i Novi Zeland, dva naslova ima i JAR (1995, 2007), dok je jedini naslov za Sjever do sada osvojila Engleska (2003).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo