SRAMOTA NAD SRAMOTAMA: / Novi veliki skandal potresa svijet sporta

Image
Foto: AFP, YASUYOSHI CHIBA

Francuski istražitelji otvorili su istragu oko moguće korupcije u procesu kandidature za domaćinstvo Olimpijskih igara 2016. i 2020. godine, izvještavaju Guardian i BBC.

2.3.2016.
9:00
AFP, YASUYOSHI CHIBA
VOYO logo

Radi se zapravo o proširivanju istrage koja je dosad obuhvaćala samo atletiku, odnosno korupciju unutar Međunarodne atletske federacije (IAAF). Posljednjih je mjeseci, podsjećamo, osumnjičeno i uhićeno nekoliko osoba, uključujući i bivšeg predsjednika IAAF-a Laminea Diacka koji je optužen za primanje mita od ruskih atletičara kako bi prikrio njihove pozitivne doping-testove. Izdan je nalog i za uhićenje njegova sina Pape Massate, nekadašnjeg marketinškog savjetnika IAAF-a, za kojeg se sumnja da je tražio mito od Dohe tijekom procesa kandidature za Svjetsko prvenstvo 2017.

Image
SVE VEĆI SKANDAL: /

"Rusiju treba izbaciti sa svih natjecanja!"

Image
SVE VEĆI SKANDAL: /

"Rusiju treba izbaciti sa svih natjecanja!"

Demanti iz Brazila

U svakom slučaju, tijekom istrage o mutnim radnjama u atletici francuski su istražitelji naišli na sumnjive podatke i kad su u pitanju kandidature za ovogodišnje Olimpijske igre koje će ugostiti Rio de Janeiro, te Igre kojima će 2020. domaćin biti Tokio. Iz ureda francuskog tužiteljstva potvrdili su za BBC proširenje istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istražujemo određene elemente, ali u ovoj je fazi to pitanje verifikacije. Još ništa nije dokazano", poručili su iz tužiteljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori tokijskih Igara su još u siječnju, kad su se pojavile prve sumnje, ustvrdili kako je sve bilo čisto, a iz Rio de Janeira su utorak istaknuli kako su dobili domaćinstvo jer su imali najbolji projekt.

"Razlika u glasovima u odnosu na Madrid, 66 prema 32, isključuje bilo kakvu mogućnost da su izbori bili namješteni", rekao je za BBC Mario Andrada, šef odnosa s javnošću ovogodišnjih Igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOO surađuje

U izvještaju nezavisne komisije Svjetske antidopinške agencije (WADA), koja je istraživala događaje u IAAF-u, navedeno je kako je Diack kao član Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) bio spreman dati svoj glas tijekom utrke za OI 2020. u zamjenu za sponzorstvo IAAF-ovih natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkad se pokazalo da je Salt Lake City dobio domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2020. kupovinom glasova, iz MOO-a su tvrdili da su reformirali proces kandidature i onemogućili nečasne radnje.

"MOO je u kontaktu s francuskim istražiteljima od početka istrage. Zatražili smo da budemo obaviješteni o svemu što se odnosi na olimpijski pokret", poručili su za Guardian iz MOO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo