VIDEO: / Gotovo je! Kostelić doživio najteži udarac!

Nakon što mu je Marcel Hirscher preuzeo Veliki Globus, Ivica Kostelić ostao je i bez najdražeg trofeja - Globusa u slalomu.

18.3.2012.
9:07
VOYO logo

Andre Myhrer, 29-godišnji švedski skijaš, osvojio je mali Kristalni globus u slalomu Svjetskog skijaškog kupa. U posljednjoj utrci godine Myhrer je doslovno ukrao iz ruku taj pehar najvećim favoritima Ivici Kosteliću i Marcelu Hirscheru.

Kostelić je sve prokockao u prvoj vožnji, kada je haklao četvrta vrata, ali se uspio vratiti i završiti utrku s 18 sekundi zaostatka iza vodećeg Felixa Neureuthera. I Hirscher je također haklao, ali on je odmah odustao. Ivica je solidno odvozio drugu vožnju, no nije uspio obraniti prednost prije posljednje utrke sezone od 66 bodova u odnosu na Šveđanina. Na kraju je bio 16. i ostao je bez i jednog osvojenog boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je Myhrer briljirao u obje vožnje. Nakon prvog laufa je bio drugi, a na kraju najbolji, drugi put ove sezone. Ukupno je to četvrta slalomska pobjeda u karijeri za Myhrera, te prvi globus kojeg ima u karijeri. Na kraju je Myhrer osvojio 644 slalomska boda, 34 više od Kostelića, što je odraz odlične završnice sezone za Šveđanina. Dobio je posljednja dva slaloma (Kranjska Gora i Schladming). Kostelić je ostao na dva osvojena slalomska globusa u karijeri, a za utjehu je u Schladmingu dobio mali globus za najboljeg u kombinaciji. Podsjetimo još da je na kraju ove sezone Marcel Hirscher ukupni pobjednik Svjetskog kupa, kao i vlasnik malog Globusa u veleslalomu. Myhrer je uzeo slalomski globus, Aksel Lund Svindal je bio najbolji u super veleslalomu, a Klaus Kröll u spustu.

1. Andre Myhrer (Šve) 1:32.47 2. Felix Neureuther (Njem) +0.30 3. Mario Matt (Aut) +0.60 4. Fritz Dopfer (Njem) +0.89 5. Steve Missilier (Fra) +1.16 ... 16. Ivica Kostelić (Hrv) +18.93 ... Konačni redoslijed Svjetskog kupa: 1. Marcel Hirscher (Aut) 1355 2. Beat Feuz (Švi) 1330 3. Ivica Kostelić (Hrv) 1131 4. Aksel Lund Svindal (Nor) 1064 5. Hannes Reichelt (Aut) 1024 ... Konačni redoslijed slaloma: 1. Andre Myhrer (Šve) 644 2. Ivica Kostelić (Hrv) 610 3. Marcel Hirscher (Aut) 560 4. Cristian Deville (Ita) 450 5. Stefano Gross (Ita) 412 Njemačka skijašica Viktoria Rebensburg i zadnjeg je dana ovogodišnjeg Svjetskog kupa potvrdila da je riječ o najboljoj veleslalomašici današnjice. Pobijedila je uvjerljivo na utrci u Schladmingu. Uvjerljivo je Rebensburg osvojila mali globus u ovoj disciplini, a ovom je prilikom pobijedila sa 64 stotinke prednosti u odnosu na domaću skijašicu Annu Fenninger. Treća je bila Talijanka Federica Brignone. Recimo da je Lindsey Vonn ostala bez osvojenih bodova posljednjeg dana sezone, pa tako i bez prilike da sruši barijeru od 2000 bodova u sezoni, odnosno, da svrgne Hermanna Maiera s trona. Ostala je na 1980 bodova, ali je to odsad pa nadalje rekord u ženskoj konkuenciji (dosad je rekorderka bila Janica Kostelić sa 1970 bodova). Vonn je u svakom slučaju dominirala tijekom ove sezone. Osvojila je veliki Kristalni globus, ali i čak tri mala (super veleslalom, spust i kombinacija). Veleslalomski je uzela Rebensburg, a slalomski Marlies Schild koja je ove sezone pobijedila na šest utrka, dok je osam puta bila na postolju. Vonn je i u toj domeni dominirala: dobila je 12 utrka, a sedamnaest puta se penjala na pobjedničko postolje (najbolje tri po utrci). Završnica Svjetskog kupa, veleslalom: 1. Viktoria Rebensburg (Njem) 2:27.24 2. Anna Fenninger (Aut) +0.64 3. Federica Brignone (Ita) +1.24 4. Tessa Worley (Fra) +1.55 5. Julia Mancuso (SAD) +2.23 ... 24. Lindsey Vonn (SAD) +4.00 ... Konačni redoslijed Svjetskog kupa: 1. Lindsey Vonn (SAD) 1980 2. Tina Maze (Slo) 1402 3. Maria Höfl-Riesch (Njem) 1227 4. Julia Mancuso (SAD) 1020 5. Anna Fenninger (Aut) 994 ... Konačni redoslijed veleslaloma: 1. Viktoria Rebensburg (Njem) 650 2. Lindsey Vonn (SAD) 455 3. Tessa Worley (Fra) 446

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njih su se dvojica prije konačnog obračuna srela na dodjeli malih globusa. Hirscher je primio veleslalomski, a Ivica svoj peti (četvrti mali, drugi u kombinacijama), zbog kojeg se u Sočiju i ozlijedio...

"Taj sam globus i te kako zaradio. Imao sam cijelu sezonu dostojnu konkurenciju u kombinaciji, borio sam se s Beatom Feuzom do samog kraja. Pa taj Soči... Sve to daje dodatnu vrijednost ovoj nagradi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka Marica, sestra Janica i tata Ante zajedno su u cilju gledali četvrtog člana obitelji na tronu, ali zapljeskali su glasno i Marcelu Hirscheru, hitu ove sezone!

"Pobjedom u veleslalomu Hirscher je osigurao veliki globus, i zaslužio ga je. Austrijanci su doživjeli delirij, imali su prvu trojicu na utrci! Prednost im je bila što su jedini trenirali na ovoj stazi na kojoj se nikad nije vozio veleslalom, ali ostalo su učinili sami", dodao je Ivica, koji je iz hotelske sobe gledao svog nasljednika. Hirscher je u naletu, ali naš junak u slalomu ima 50 bodova prednosti. Ako Ivica bude na postolju, obranit će naslov neovisno o Hirscherovu uspjehu. Završi li slalom Zagrepčanin između 4. i 7. mjesta, Hirscher ne smije pobijediti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod mene kalkulacija nema, ići ću maksimalno! Naravno, koliko u ovom stanju to mogu. Najviše ovisi o meni, ali tako bih rado još jednom na dodjelu globusa...".

Hirscher obećaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stisnut ću gas do kraja! Ako padnem, gledat ću rasplet s tribine, pljeskati Kosteliću. Ja sam svoje ionako obavio...".

Amerikanka Lindsey Vonn dobila je gromoglasan pljesak pa i od Janice Kostelić, iako je bila tek osma u slalomu! Naime, Vonn je tim rezultatom stigla do 1980 bodova u sezoni, čime je prestigla Janičin rekord iz 2006. godine (1970 bodova). Ako se na današnjem veleslalomu Amerikanka plasira do 12. mjesta, značit će to da je prestigla i apsolutni rekord Hermanna Maiera s okruglih 2000 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Schladmingu se od skijanja oprostio i Didier Cuche, koji se na starim skijama, u stilu 50-tih godina, spustio u cilj. Zavrtio je, prema svom običaju, desnu skiju, a onda došao do Ante Kostelića i stisnuo mu ruku. Za oproštaj...

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo