OSMI DAN /

Ovo su osvajači olimpijskih medalja u subotu: Svjetski rekord Amerikanaca na 4x100m mješovito

Image
Foto: Profimedia

U subotu je počeo osmi natjecateljski dan na Olimpijskim igrama u Parizu

3.8.2024.
12:34
Profimedia
VOYO logo

Svjetski rekord Amerikanaca na 4x100m mješovito, deveto zlato za Ledecky

Pretposljednjeg dana plivačkih natjecanja na Olimpijskim igrama u Parizu postavljen je drugi svjetski rekord i to u utrci mješovitih štafeta na 4x100 metara mješovito, a postavila ga je štafeta SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utrka je protekla u izjednačenoj borbi američke i kineske štafete gotovo od prvog do posljednjeg metra, a na kraju su obje te štafete bile brže od dosadašnjeg svjetskog rekorda kojega je tri godine držala Velika Britanija. Na kraju je posljednja američka plivačica Torri Huske rub bazena dotaknula u vremenu 3:37.43 minute, što je bilo za 12 stotinki brže od Kineskinje Junxuan Wang, a 15 stotinki brže od dosadašnjeg svjetskog rekorda.

I SAD i Kina su se odlučile u prve dvije izmjene, leđnim i leptirovim stilom, postaviti plivače, a onda u zadnje dvije izmjene prsnim i slobodnim stilom plivačice. Za SAD su uz Huske plivali Ryan Murphy, Nic Fink i Gretchen Walsh, a za Kinu uz Wang još Jiau Xu, Haiyang Qin i Yufei Zhang. Broncu je osvojila Australija u sastavu Kaylede McKeown, Joshua Yong, Matthew Temple i Mollie O'Callaghan sa 3:38.76.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanka Katie Ledecky (27) osvojila je svoje četvrto uzastopno zlato na 800 metara, a to joj je ukupno već 14 olimpijska medalja, a deveta zlatna. Ledecky je utrku odlučila između 600. i 700. metra kada se odvojila od Australke Ariarne Titmus (25) te na cilj stigla u vremenu 8:11.04 minuta. Titmus je osvojila srebro sa 8:12.29, dok je do bronce doplivala još jedna Amerikanka Paige Madden (23) sa 8:13.00. Za Ledecky je ovo treća medalja u Parizu, nakon zlata na 1500m slobodno i srebra u štafeti 4x200m slobodno, dok je Titmus osvojila četvrtu medalju, ima zlata na 400m slobodno i iz štafete 4x200m slobodno te srebro na 200m slobodno.

Ledecky je tako postala druga žena s devet olimpijskih zlata, prije nje to je uspjelo samo ruskoj gimnastičarki Larisi Latinjinoj. No, Latinjina je i dalje uspješnija jer ima i pet srebara te četiri bronce, dok je Ledecky na četiri srebra i jednoj bronci.

Četvrtu medalju u Parizu, a treću zlatu osvojila je i 17-godišnja Kanađanka Summer McIntosh koja je slavila na 200 metara mješovito. McIntosh je sjajnom završnicom pretekla Amerikanke Alex Walsh i Kate Douglass te došla na cilj s vremenom 2:06.56 minuta što je novi olimpijski rekord. Kasnije je utvrđeno kako je Walsh prilikom prelaska iz leđne u prsnu tehniku pogriješila kod okreta pa je diskvalificirana. Stoga je srebro osvojila Douglass (22) sa 2:06.92, a broncu Australka Kaylee McKeown (23) sa 2:08.08.

Mađar Kristof Milak (24) osvojio je zlato na 100 metara leptir, on je na cilj stigao s vremenom 49.90 sekundi i tako nadmašio Kanađane Josha (21) Lienda i Ilju Haruna (19), koji su osvojili srebro i broncu sa 49.99, odnosno 50.45. Nakon što je prije tri godine osvojio zlato na 200m i srebro na 100m leptir, Milak je u Parizu nakon srebra na 200m osvojio zlato na 100m leptir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lafond iz Dominike najbolja u troskoku

Thea Lafond (30) iz Dominike osvojila je naslov olimpijske pobjednice u troskoku na OI u Prizu osiguravši tako svojoj karipskoj zemlji prvo olimpijsko odličje u povijesti. Ključnom se pokazala druga serija natjecanja u kojoj su ostvarena sva tri najbolja skoka natjecanja, tada je Lafond doskočila do izvrsnih 15.02 metara što joj je osiguralo zlato, a u toj seriji je i Jamajčanka Shanieka Ricketts (32) doskočila do 14.87 metara što joj je osiguralo srebro, a i Amerikanka Jasmine Moore (23) do 14.67 metara za broncu.

Ricketts je prije tri godine u Tokiju bila četvrta, no u Parizu je ipak osvojila olimpijsko odličje, nakon dva srebra sa svjetskih prvenstava (Doha 2019, Eugene 2022). Kubanke Liadagmis Povea i Leyanis Perez Hernandez su ostale nadomak medalja, četvrta i peta sa 14.64 i 14.62 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Musetti donio Italiji prvu medalju od 1924.

Talijanski teniski reprezentativac Lorenzo Musetti osvajač je brončanog odličja na Olimpijskim igrama u Parizu, a do njega je stigao pobijedivši Kanađanina Felixa Auger-Aliassimea sa 6-4, 1-6, 6-3 u meču odigranom na središnjem terenu u Roland Garrosu.

Ovogodišnji finalist umaškog Croatia Opena tako je postao prvi predstavnik Italije koji je od povratka tenisa u redovan olimpijskim program (1988.) osvojio medalju i tek drugi u povijesti koji se popeo na pobjedničko postolje. Jedini talijanski osvajač medalje u tenisu na olimpijskim igrama do danas je bio Uberto de Morpurgo, koji je osvojio broncu plasmanom u polufinale pojedinačne konkurencije na Igrama 1924., kojima je također domaćin bio Pariz.

Italija će u nedjelju osvojiti još jednu tenisku medalju, samo je pitanje o kojoj će plemenitoj kovini biti riječ, jer će u finalu ženskih parova Sara Errani i Jasmine Paolini igrati protiv Mire Andrejeve i Diane Šnajder, mladih ruskih tenisačica koje na ovim Igrama nastupaju bez nacionalnih obilježja. Felix Auger-Aliassime je porazom u današnjem dvoboju s Musettijem propustio priliku s ovih Igara otići s dvije bronce, jer je prvu osvojio u petak u konkurenciji mješovitih parova s partnericom Gabrielom Dabrowski.

U završnom meču olimpijskog turnira, o zlatu u konkurenciji ženskih parova odlučivat će Talijanke Sara Errani i Jasmine Paolini te Ruskinje Mira Andrejeva i Diana Šnajder. U nedjelju, završnog dana teniskih natjecanja na OI u Parizu, u Roland Garrosu će biti odigrana tri meča. Od 12 sati će na stadionu Philippe Chatrier meč za broncu u konkurenciji ženskih parova igrati Čehinje Karolina Muchova i Linda Noskova protiv španjolskih predstavnica Cristine Bucse i Sare Sorribes Tormo. Nakon njih će na teren Srbin Novak Đoković i Španjolac Carlos Alcaraz, a borit će se za naslov olimpijskog pobjednika. Obojici će to biti prvo finale na olimpijskim igrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norvežanin Rooth najbolji u desetoboju

Norvežanin Markus Rooth (22) senzacionalni je olimpijski pobjednik u desetoboju na OI u Parizu. Nakon dva dana natjecanja Rooth je sakupio 8796 bodova, što je novi norveški rekord, te je za 48 bodova nadmašio srebrnog Nijemca Lea Neugebauera (24), odnosno za 85 bodova brončanog Lindona Victora (31) iz Grenade.

Mačevanje: Ukrajinkama zlato u sablji

Ženska ukrajinska reprezentacija u mačevanju osvojila je ekipno zlato u disciplini sablja, pobijedivši u subotnjem finalu reprezentaciju Južne Koreje sa 45-42. Najveće zasluge za pobjedu Ukrajinki imala je Olga Harlan koja je od potrebnih 45 bodova za pobjedu donijela gotovo polovicu (22). Upravo je ona, u posljednjoj, devetoj borbi, u koju je Južna Koreja ušla s prednošću 40-37, svoju suparnicu Jeon Hayung pobijedila sa 8-2 i tako donijela Ukrajini naslov olimpijskog pobjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U susretu za brončano odličje reprezentacija Japana je sa 45-40 pobijedila Francusku, koja je prije tri godine u Tokiju osvojila srebrnu medalju, a na domaćem terenu ostala na korak do pobjedničkog postolja.

Sjajna Bol osigurala zlato za nizozemsku štafetu

Nizozemska mješovita štafeta na 4x400 metara osvojila je naslov olimpijskog pobjednika u Parizu i to prvenstveno zahvaljujući fenomenalnoj zadnjoj izmjeni koju je trčala Femke Bol.

Nakon prve tri izmjene u kojima su trčali Eugene Omalla, Lieke Klaver i Isaya Klein Ikkink Nizozemska je bila četvrta s više od 50 metara zaostatka za američkom štafetom, no Bol je prvo prestigla Belgiju i stigla na treće mjesto, pa Veliku Britaniju čime je stigla na drugo mjesto da bi u zadnjih pet metara petekla i Amerikanku Kaylyn Brown koja nije uspjela oploditi sjajan posao svojih prethodnika Vernona Norwooda, Shamier Little i Brycea Deadmona.

Bol je ciljem prošla u vremenu 3:07.43 minuta što je za samo dvije stotinke sporije od svjetskog rekorda kojega je postavila američka štafeta u kvalifikacijama u petak. SAD je osvojila broncu sa 3:07.74, dok je broncu osvojila štafeta Velike Britanije u sastavu Samuel Reardon, Laviai Nielsen, Alex Haydock-Wilson i Amber Anning.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treće uzastopno olimpijsko zlato za Crousera

Amerikanac Ryan Crouser (31) osvojio je treći uzastopni naslov olimpijskog pobjednika u bacanju kugle na OI u Parizu. Apsolutni vladar ove discipline, Crouser je i dvostruki uzastopni svjetski prvak te svjetski rekorder u kugli, dominirao je finalom, bacio je tri najduža hica natjecanja i to u prve tri serije, prvo 22.69, pa 22.64, a onda u trećoj seriji i najdužih 22.90 metara.

Do srebra je hicem u posljednjoj seriji stigao iskusni Joe Kovacs (35), kojemu je to treće uzastopno olimpijsko srebro. Kovacs je bacio kuglu na 22.15 metara, isti je rezultat imao i Jamajčanin Rajindra Campbell (28), no kako je Kovacsev drugi hitac bio mnogo bolji od Campbellova, Jamajčanin je pao na brončanu poziciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Džudo: Teddy Riner donio i ekipno zlato Francuskoj

Najuspješniji francuski džudaš Teddy Riner svojoj je reprezentaciji donio zlatno odličje u ekipnoj konkurenciji svladavši u odlučujućem meču Japanca Tatsurua Saita "ipponom" u sedmoj minuti iscrpljujuće borbe za ukupnih 4-3 u finalnom susretu. Japanska reprezentacija je bolje započela finale i povela 2-0 pobjedama Sanshira Muraa protiv Maxime-Gaela Ngayapa Hamboua (do 90 kg) i Rike Takayame protiv Romane Dicko (preko 70 kg).

Prvi bod domaćoj reprezentaciji donio je Teddy Riner pobjedom protiv Tatsurua Saita "ipponom" u osmoj minuti borbe (preko 90 kg). Natsumi Tsunoda je svladala Saru Leonie Cysique (do 57 kg) i dovela japansku reprezentaciju do prednosti 3-1, na jedan bod do zlatnog odličja. Gotovo devet minuta trajala je borba Joan-Benjamina Gabe i Hifumija Abea (do 73 kg) prije nego što je francuski reprezentativac "ipponom" došao do pobjede i održao na životu nadu da će Francuzi na domaćem terenu obraniti zlato osvojeno prije tri godine u Tokiju.

Nešto više od sedam minuta trebala Clarisse Agbegnenou za pobjedu protiv Miku Takaichi (do 70 kg) kojom je Francuska izjednačila na 3-3 i došla do odlučujuće borbe. Na tatami su ponovno izašli Riner i Saito. Obojica umorni, obojica opterećeni s dvije kazne, ušli su u sedmu minutu borbe, kad je Rinner nožnim bacanjem srušio suparnika na leđa i donio radost francuskoj reprezentaciji.

Za Rinera je to peto zlatno olimpijsko odličje i drugo na Igrama u Parizu, gdje je po treći put u karijeri slavio i u finalu kategorije preko 100 kg. Uz pet zlata, Riner ima i dvije pojedinačne olimpijske bronce (Peking 2008., Tokio 2021.) I susreti za brončana odličja odlučeni su tek u sedmim borbama. Reprezentacija Brazila je sa 4-3 pobijedila Italiju, a Južna Koreja je istim rezultatom bila bolja od Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedmo zlato za Biles, najbolji i Yulo te McClenaghan

U subotu su održana tri finala po spravama u gimnastici na Olimpijskim igrama u Parizu, a velika Amerikanka Simone Biles (27) dodatno je učvrstila svoju reputaciju osvajanjem zlata u preskoku.

Biles je za svoje izvedbe u finalu dobila ocjenu 15.300 te tako stigla do svog trećeg zlata u Parizu, nakon ekipnog natjecanja te višeboja. Za Biles je to sedmo olimpijsko zlato u karijeri, prva četiri je osvojila prije osam godina u Rio de Janeiru, tada je uz ekipno te zlata u višeboju i preskoku bila najbolja i u vježbi na parteru, a taj doseg će imati priliku izjednačiti u Parizu u ponedjeljak kada je na programu finale partera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srebro je s ocjenom 14.966 osvojila braniteljica naslova iz Tokija, Brazilka Rebeca Andrade (25) kojoj je to također treća medalja u Parizu, nakon ekipne bronce i srebra u višeboju, dok je do bronce stigla još jedna Amerikanka Jade Carey (24) sa 14.466. U konkurenciji gimnastičara održana su dva finala, a zlata su osvojili Filipinac Carlos Edriel Yulo (24) na parteru i Irac Rhys McClenaghan (25) na konju s hvataljkama.

Yulo, svjetski prvak na parteru iz 2019., bio je sjajan u finalu te je za svoju izvedbu dobio ocjenu 15.000 te je tako osvojio drugo olimpijsko zlato za Filipine u povijesti, dosada je jedino zlato osvojila dizačica utega Hidilyn Diaz prije tri godine u Tokiju. Srebro je osvojio branielj naslova Artem Dolgopjat (27) sa 14.966, a broncu Britanac Jake Jarman (22) sa 14.933.

Dvostruki svjetski prvak na konju s hvataljkama McClenaghan karijeru je okrunio i olimpijskim zlatom s ocjenom 15.533, srebro je sa 15.433 bodova osvojio Kazahstanac Nariman Kurbanov (26), a broncu Amerikanac Stephen Nedoroscik (25) sa 15.300. Britanac Max Whitlock (31), koji je osvajao zlata u ovoj disciplini u Riju 2016. te Tokiju 2021., završio je na četvrtom mjestu sa 15.200.

U nedjelju su na programu još tri finala po spravama, a na preskoku će nastupiti i Aurel Benović, dok će gimnastička natjecanja završiti s posljednja četiri finala po spravama u ponedjeljak, a tada će nastupiti i Tin Srbić na preči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrto zlato za Hancocka u skeetu

Amerikanac Vincent Hancock (35) po četvrti je put u karijeri osvojio naslov olimpijskog pobjednika u skeetu, on je u finalu pogodio jednu leteću metu više od svog sunarodnjaka Connera Lynna Princea (24), koji je imao najbolji rezultat kvalifikacija. Hancock je svoju "žetvu" zlata započeo još u Pekingu 2008., obranio je naslov 2012., da bi uslijedio posrtaj u Rio de Janeiru gdje je bio tek 15., no prije tri godine u Tokiju i sada u Parizu se vratio na pobjedničke staze.

U finalu je Hancock pogodio 58 od 60 meta, Prince je ostao drugi sa 57, a ključnom se pokazala 56. serija u kojoj je Prince upisao svoj treći promašaj. Do bronce je stigao Tajvanac Lee Meung Yuan (29) sa 45 pogodaka iz 50 pokušaja. Lee je veliko iznenađenje natjecanja jer je dosada u karijeri nastupio na pet svjetskih prvenstava i nikada nije bio bolji od 44. mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedinstveni pothvat Evenepoela

Belgijski biciklist Remco Evenepoel (24) ostvario je jedinstveni pothvat na Olimpijskim igrama postavši prvi vozač koji je osvojio zlatne medalje kako u vožnji na kronometar tako i u cestovnoj utrci. Tjedan dana nakon što je slavio u vožnji na kronometar, Evenepoel je pobijedio i u cestovnoj utrci voženoj u dužini od čak 273 kilometara cestama Pariza i okolice.

Ključni se trenutak utrke dogodio 30-ak kilometara prije cilja kada se Evenepoel izdvojio iz vodeće skupine, a njegov je napad uspio pratiti samo Francuz Valentin Madouas (28). No, niti Madouas nije dugo mogao ostati uz Evenepoela koji je 15-ak kilometara prije cilja ostao sam na vrhu te uspio izgraditi više od minute prednosti. Ispostavilo se kako mu je ta prednost bila potrebna jer je 3.5 kilometra prije cilja imao tehnički kvar na biciklu pa je morao pričekati mehaničara da mu doda drugog s vrha pratećeg automobila. Taj trenutak panike koštao ga je oko pola minute, ali na kraju je mogao uživati u posljednjih nekoliko stotina metara i upiti veličanstvenu atmosferu koju su kreirale tisuće gledatelja uz trasu utrke u samom središtu Pariza.

Dosada niti jedan biciklist u povijesti nije uspio osvojiti zlata u cestovnoj utrci i na kronometru, a Evenepoelu je to uspjelo na istim Igrama. Madouas je uspio zadržati drugo mjesto te je osvojio srebro sa 1:11 minuta zaostatka za zlatnim Evenepoelom dok je do bronce stigao još jedan Francuz Christophe Laporte (31) koji je bio najbrži u skupini vozača sa 1:16 minuta zaostatka.

Badminton: Chen i Jia do zlata u paru

Pobjednice badmintonskog turnira ženskih parova su Kineskinje Chen Qing Chen i Jia Yi Fan koje su u finalnom dvoboju svladale sunarodnjakinje Liu Sheng Shu i Tan Ning sa 2-0 (22-20, 21-15). Tako su četverostruke svjetske prvakinje u paru osvojile naslov olimpijskih pobjednica koji im je izmakao prije tri godine u Tokiju, gdje su poražene u finalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključan trenutak finala dogodio se krajem prvog seta, kad su Liu i Tan vodile 20-16, ali su Chen i Jia nanizale šest poena zaredom i osvojile prvu dionicu meča. Olimpijske debitantice 20-godišnja Liu i 21-godišnja Tan se od takvog raspleta nisu oporavile pa su 27-godišnjakinje Chen i Jia uvjerljivo došle do pobjede u dva seta. U meču za broncu Japanke Nami Matsuyama i Chiharu Shida pobijedile su Malezijke Pearly Tan i Muralitharan Thinaah sa 2-0 (21-11, 21-11).

Njemačkoj zlato u dresuri, Werth postala najuspješnija njemačka olimpijka

Njemačka konjička reprezentacija osvojila je naslov olimpijskog pobjednika u ekipnoj dresuri na Igrama u Parizu, a članica te reprezentacije bila je i legendarna 55-godišnja Isabell Werth koja je u subotu postala najuspješnija njemačka olimpijka u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Werth je ovo osmo olimpijsko zlato u karijeri, a usto ima i pet srebrnih odličja. Od tih osam zlata sedam je osvojila u ekipnoj dresuri, odnosno na svakim Igrama na kojima je nastupila. Prvo je osvojila još u Barceloni 1992., a od tada je propustila jedino Igre u Ateni 2004. Usto ima i pojedinačno zlato iz Atlante 1996. te pojedinačna srebra iz 1992., 2000., 2008., 2016. te 2021. Dosada je status najuspješnije njemačke olimpijke imala kajakakašica na mirnim vodama Birgit Fischer s osam zlata i četiri srebra.

S razlikom od 32 godine između prvog i zadnjeg zlata osvojenog na IO, Werth je srušila rekord mađarskog mačevaoca Aladara Gerevicha, koji je svojih sedam zlata osvajao u rasponu od 28 godina, između Los Angelesa 1932. i Rima 1960.

Uz Werth, Njemačku su u dresuri predstavljali Frederic Wanders i Jessica Von Bredow-Werndl. Oni su u finalu osvojili 235.790 bodova, 0.121 više od srebrnih Danaca Daniela Bachmanna Andersena, Nanne Skodborg Merrald i Cathrine Laudrup-Dufour. Broncu je sa 232.492 bodova osvojila Velika Britanija u sastavu Becky Moody, Carl Hester i Charlotte Fry.

"Ovo je bilo vrlo uzbudljivo finale. Mislim da nikada nije bilo tako gusto na vrhu", kazala je Werth.

Priznanje Njemici odao je i Britanac Hester, koji je dvije godine stariji od nje:

"Kapa dolje. Nikada ne bih niti pokušao dostići Isabell. Ona je kraljica dresure".

Treće zlato za Lim u streličarstvu

Predstavnica Južne Koreje Si-hyeon Lim (21) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u streličarstvu u pojedinačnoj konkurenciji čime je stigla do svog trećeg zlata na Igrama u Parizu. Nakon ekipnih zlata kako u ženskoj tako i u mješovitoj konkurenciji, Lim je osvojila maksimum koji joj je bio na raspolaganju u Parizu.

U finalu je Lim svladala sunarodnjakinju Su-hyeon Nam sa 7-3. Korejke ipak nisu uspjele osvojiti sve tri medalje, u dvoboju za brončano odličje je domaća predstavnica Francuskinja Lisa Barbelin bila uspješnija od Hun-young Jeon sa 6-4.

Chen obranila zlato u stolnom tenisu

Kineskinja Meng Chen obranila je naslov olimpijske pobjednice u stolnom tenisu, ona je u finalu svladala sunarodnjakinju Yingshu Sun sa 4-2 (4-11, 11-7, 11-4, 9-11, 11-9, 11-6). I prije tri godine u Tokiju u finalu su igrale ove dvije igačice, a i tada je slavila 30-godišnja Chen.

Image
Plivanje na OI-u /

Sedamnaest joj je godina tek: Pavalić se oprostila od prvih Igara bez plasmana u polufinale

Image
Plivanje na OI-u /

Sedamnaest joj je godina tek: Pavalić se oprostila od prvih Igara bez plasmana u polufinale

Ovoga puta favorit je bila 23-godišnja Sun koja je trenutačno prva igračica svijeta, no opet je do izražaja došlo veće iskustvo Chen. Broncu je osvojila Japanka Hina Hayata koja je u susretu za treće mjesto sa 4-2 (9-11, 13-11, 12-10, 11-7, 10-12, 11-7) svladala Yubin Shin iz Južne Koreje.

Fritzu i Paulu bronca u paru

Američki tenisači Taylor Fritz i Tommy Paul osvojili su brončano odličje u konkurenciji muških parova pobijedivši u meču za broncu češki par Tomaš Machač - Adam Pavlašek sa 6-3, 6-4 za 70 minuta. Tako su se na pobjedničkom postolju pridružili sunarodnjacima Austinu Krajiceku i Rajeevu Ramu koji su poraženi u dvoboju za zlato iako su vodili sa 7-6 (6), 4-2 protiv Australaca Matthewa Ebdena i Johna Peersa.

Australci su vratili 'break' zaostatka, osvojili drugi set u 'tie-breaku' (7-1), a potom u produženom odlučujućem gemu sa 10-8 došli do zlatnog odličja. Za Amerikance su ovo prva odličja u konkurenciji muških parova nakon što su Steve Johnson i Jack Sock osvojili broncu na Igrama 2016. u Rio de Janeiru.

Za Australiju su do danas medalje u muškim parovima osvajali samo legendarni Mark Woodforde i Todd Woodbridge, koji su bili olimpijskim pobjednici 1996. u Atlanti, dok su 2000. u Sydneyju osvojili srebro.

Australci do prvog teniskog zlata nakon 28 godina

Australski tenisači Matthew Ebden i John Peers osvojili su zlatnu medalju u konkurenciji parova na Olimpijskim igrama u Parizu nakon što su u finalu porazili Amerikance Austina Krajiceka i Rajeeva Rama sa 6-7 (6), 7-6 (1), 10-8. Nakon što su izgubili prvi set, 36-godišnji Australci su u drugom setu gubili sa 2-4, ali su vratili izgubljeni gem, te u "tiebreaku" dobili set.

U odlučujućem, super "tiebreaku" poveli su 7-2, imali su i 9-5, ali su propustili tri meč lopte dozvolivši suparnicima da se približe na 9-8. Međutim, u idućem poenu Peers je sjajno reagirao za 10-8. To je tek drugo australsko olimpijsko tenisko zlato nakon što su ga Todd Woodbridge i Mark Woodforde slavili u Atlanti 1996. godine.

Peers je dodao zlato bronci koju je osvojio u mješovitim parovima zajedno s Ashleigh Barty na Igrama u Tokiju. U susretu za broncu igrat će Amerikanci Taylor Fritz i Tommy Paul te češki dvojac Tomaš Machač i Adam Pavlašek.

Za zlatnu medalju u konkurenciji ženskih parova igrat će Talijanke Sara Errani i Jasmine Paolini protiv Ruskinja Mire Andrejee i Dijane Šnajder, koje nastupaju kao neutralne sportašice, bez ikakvih nacionalnih obilježja. U konkurenciji mješovitih parova slavili su Česi Tomaš MachačKaterina Siniakova.

Talijanka i Izraelac pomeli komkurenciju u jedrenju

Talijanka Marta Maggetti osvojila je u subotu olimpijsko zlato u ženskom finalu jedrenja na dasci, dok je zlatni u muškoj konkurenciji te discipline postao Izraelac Tom Reuveny. Talijanka se odvojila od svojih suparnica u trećoj etapi od četiri što se pokazali odlučujućim. U ranijoj fazi utrke, tijekom koje su njihovi iQFOiL-i letjeli iznad mora brzinom većom od 20 čvorova,  dominirala je Britanka Emma Wilson, srebrna iz Tokija, koja je sada uzela broncu.

Izraelka Sharon Kantor (21) koja je bila na drugom mjestu tijekom većeg dijela jurnjave osigurala je srebro.
U ovoj disciplini nastupila je i hrvatska jedriličarka Palma Čargo koja se na žalost nije uspjela plasirati u finale te je natjecanje završila kao ukupno 12.

U muškoj konkurenciji Reuveny,  koji je izveo akrobatski skok na svojoj iQFOiL dasci nakon što je prešao ciljnu crtu, slavio je ispred Australca Graea Morrisa koji je osvojio srebrnu medalju i Nizozemca Luuca van Opzeelanda koji je na kraju bio brončani.

Britanci 'napokon' do zlata u veslanju

Britanski veslači i rumunjske veslačice osvojili su zlatne medalje u "kraljevskoj disciplini", utrkama osmeraca na Olimpijskim igrama u Parizu. Nakon što su u Tokiju bili treći, Britanci su slavili u Parizu ponovivši uspjeh iz Rio de Janeira kada su zadnji put pobijedili u" kraljevskoj disciplini" veslanja.

Nizozemci su bolje startali, vodili su i na polovice utrke, no u drugih 1.000 metara Britanci su dominirali i na kraju su pobijedili s rezultatom 5:22.8. Nizozemski osmerac je  bio drugi (5:23.92), dok je Amerikancima pripala bronca (5:25.28).

U ženskom osmercu uvjerljivo su slavile dvostruke svjetske prvakinje Rumunjke sa rezultatom 5:54.39 pobijedivši s više od dužine čamca. Srebro su osvojile braniteljice naslova iz Tokija, Kanađanke sa 5:58.84, dok su Britanke treće s rezultatom 5:59.51.

Na veslačkom programu bila su i finala samaca. Zanimljivo, finale muškog samca je odgođeno sa 9:40 na 11:30 nakon što je dio veslača zapeo u pariškoj prometnoj gužvi. Kada je utrka napokon krenula pobijedio je Nijemac Oliver Zeidler s rezultatom 6:37.57, drugi je bio Bjelorus Jauheni Zalati (6:42.96), dok je bronca pripala Nizozemcu Simonu van Dorpu (6:44.72). Zeidler je tri puta bio svjetski prvak (2019, 2022, 2023), a tri puta i europski prvak (2019, 2021, 2024) no ovo mu je prva olimpijska medalja.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Nizozemka Karolien Florijn koja je nakon svjetskog i europskog naslova osvojila i olimpijsko zlato u samcu postavši prva Nizozemka kojoj je to uspjelo. Prije tri godine u Tokiju Florijn je s nizozemskim četvercem bez kormilara osvojila srebrnu medalju, a zatim je promijenila čamac kako bi se posvetila isključivo samcu.

Florijn je dvostruka svjetska (2022, 2023) i europska prvakinja (2022, 2023), a sada je postala i olimpijska pobjednica. U finalu je slavila s rezultatom 7:17.28 ispred braniteljice naslova Novozelanđanke Emme Twigg (7:19.14). Bila je to treća pobjeda za Florijn u obračunima protiv Twigg nakon što je identičan poredak bio na zadnja dva svjetska prvenstva.

Broncu je nakon velike drame u posljednjim metrima osvojila Litavka Viktorija Senkute (7:20.85) ispred Australke Tare Rigney (7:21.38). Senkute je osvojila prvu olimpijsku veslačku medalju za svoju zemlju.

Prva medalja u povijesti Zelenortskih otoka

Boksač David de Pina upisao se u povijest Zelenortskih otoka kao prvi sportaš koji je osvojio olimpijsku medalju u povijesti te zemlje. De Pina je u četvrtfinalu muha kategorije pobijedio afričkog prvaka Patricka Chinyembu iz Zambije sa 5-0 izborivši plasman u polufinale, što znači da mu je osigurana barem brončana medalja.

"Ne mogu opisati svoje emocije. Ogromne su. Učinio sam to za svoju zemlju, jer ovo zaslužujemo. Mali smo otok i nikada prije nismo ovo učinili", rekao je De Pina nakon borbe.

"Prvi sam koji sam napisao ovu priču. Osjetio sam podršku koju mi ​​je pružila moja zemlja i hvala im na ovoj pobjedi."

Afrički prvak iz 2023. godine, te brončani s Commonwealth Igara 2022. godine je bio veliki favorit. Međutim, De Pina je sjajno odradio borbu.

"Svi su se kladili na Patricka, jer je on afrički prvak. Ja sam bio nitko, međutim, pokazao sam svijetu da smo mali, ali smo jaki," poručio je 27-godišnji De Pina koji je jedinstven i po svojoj "pom pom" frizuri

"Ponekad me ljudi gledaju i smiju se, govoreći, ah, to je tip s dva uha kao Mickey Mouse'. Ali danas sam im pokazao da mogu biti jednostavan, ali snažan i žestok, dobio sam niz obožavatelja," otkrio je.

De Pinu u polufinalu čeka osvajač zlatne medalje iz 2016. Uzbekistanac Hasanbojev Dusmatov. Zelenortski Otoci su mala otočna država na istoimenom otočju u sjevernom dijelu Atlantskog oceana, oko 600 km od najzapadnijeg dijela afričke obale. Na Olimpijskim igrama sudjeluju od 1996. godine, a De Pina je osvojio prvo odličje.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo