SEDMI DAN /

Ovo su osvajači olimpijskih medalja u petak: Marchand srušio olimpijski rekord Phelpsa, Bronca za Igu Šwiatek

Image
Foto: Profimedia

U petak je sedmi natjecateljski dan na Olimpijskim igrama u Parizu

2.8.2024.
11:15
Profimedia
VOYO logo

Švicarka Chiara Leone (26) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u streljaštvu u disciplini MK puška trostav 50 metara.

Image
BRAVO, DEČKI! /

Sinkovići nevjerojatnom završnicom uzeli zlato na Olimpijskim igrama i upisali se u povijest

Image
BRAVO, DEČKI! /

Sinkovići nevjerojatnom završnicom uzeli zlato na Olimpijskim igrama i upisali se u povijest

U finalu punom preokreta Leone je zadržala najmirnije živce te je uspjela nadmašiti srebrnu Amerikanku Sagen Maddalenu (30) i brončanu Kineskinju Qiongyue Zhang (20). Te tri streljačice izmjenjivale su se u vodstvu tijekom čitavog finala, da bi nakon pretposljednjeg metka Leone imala 0.7 krugova bolji rezultat od Maddalene i Zhang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanka i Kineskinja su stoga morale raspucavati, uspješnija je bila Maddalena pa je Zhang zastala na bronci, da bi u posljednjem metku Leone pogodila gotovo savršenih 10.8 za zlato s olimpijskim rekordom od 464.4 krugova. Maddalena je u zadnjem metku pogodila 10.1 te stigla do srebra sa 460.0, dok je Zhang ostala brončana sa 452.9.

Za sve tri natjecateljice ovo je prva olimpijska medalja u karijeri, a Maddalena je njome zasigurno isprala gorak okus nakon četvrtog mjesta u finalu zračne puške početkom Igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlato za Kineze Longa i Wanga u skokovima u vodu

Kineski sinkronizirani skakači u vodu Daoyi Long i Zongyuan Wang osvojili su zlatnu olimpijsku medalju u Parizu, u skokovima s daske, s tri metra.

Nakon šest odrađenih skokova kineski reprezentativci su skupili 446.10 bodova, što je bilo dva boda više od srebrnih Meksikanaca Juana Manuela Celaya Hernandeza i Osmara Olvera Ibarre. Brončanu medalju osvojili su Britanci Anthony Harding i Jack Laugher.

Ta su tri para debelo nadmašila konkurenciju pa je tako četvrti talijanski par, Marsaglia i Tocci, za brončanim odličjem zaostao čak 35 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kinez Zongyuan Wang je bio zlatni i na prošlim Igrama u Tokiju, ali tada u paru s Xie Siyijem. Meksikanac Juan Celaya je prije tri godine bio nesretan četvrti, kada je skakao s Castillom, ali je sada u paru s Hernandezom osvojio srebrnu medalju.

Irci McCarthy i O'Donovan obranili naslov

Uz Valenta i Martina Sinkovića koji su obranili naslov olimpijskih prvaka u dvojcu, pretposljednjeg dana veslačkih natjecanja na Olimpijskim igrama u Parizu zlato iz Tokija obranili su i Irci Fintan McCarthy i Paul O'Donovan u lakom dvojcu na pariće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

McCarthy i O'Donovan su u lakom dvojcu na pariće, sredinom utrke zaostajali su za Grcima, ali su potom pojačali ritam i stigli na cilj u vremenu 6:10.99 minuta. Srebro su u finišu osvojili Talijan Stefano Oppo i Gabriel Soares sa 6:13.33 ispred brončanih Grka Antoniosa Papakonstantinoua i Petrosa Gkaidatzisa sa 6:13.44.

U finalima veslačica u petak zlata su osvojile Nizozemke Ymkje Clevering i Veronique Mester u dvojcu te Britanke Emily Craig i Imogen Grant u lakom dvojcu na pariće. U tim utrkama nije bilo previše neizvjesnosti, Nizozemke su slavile s vremenom 6:58.67, 4.30 sekundi ispred srebrnih Rumunjki Ioane Vrinceanu i Roxane Anghel, odnosno 4.87 sekundi ispred brončanih Australki Jess Morrison i Annabelle McIntyre, dok su Britanke s vremenom 6:47.06 bile za 1.72 sekunde brže od srebrnih Rumunjki Gianine Elene van Groningen i Ionele Livije Cozmiuc te 2.22 sekundi ispred brončanih Grkinja Dimitre Kontou i Zoi Fitsiou.

Britanki Page zlato na trampolinu

Britanka Bryony Page (33) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u skakanju po trampolinu na OI u Parizu te je tako kompletirala set olimpijskih odličja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Page, srebrna iz Rio de Janeira 2016. i brončana iz Tokija 2021., do zlata je stigla sa 56.480 bodova u finalu, 0.420 manje je osvojila srebrna Vijaleta Bradzilovskaja (19) koja se natjecala kao neutralna sportašica, dok je broncu osvojila Kanađanka Sophiane Methot (25) sa 55.650.

Braniteljica naslova iz Tokija Kineskinja Xueying Zhu (26) nakon što je bila najbolja u kvalifikacijama, u finalu je ostala četvrta sa 55.510.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije u petak održat će se i natjecanje muškaraca na trampolinu.

Konjički sport: Velikoj Britaniji ekipna zlatna medalja

Reprezentacija Velike Britanije osvojila je zlatnu medalju u konjičkom sportu na Olimpijskim igrama u Parizu, u ekipnom dijelu u preskakanju prepona. Ben Maher, Harry Charles i Scott Brash donijeli su Velikoj Britaniji zlato te su u finalnom dijelu natjecanja skupili tek dva kaznena boda. Pobijedili su ispred srebrnih Sjedinjenih Američkih Država, koje su predstavljali Laura Kraut, McLain Ward i Karl Cook te brončane Francuske, za koju su nastupili Olivier Perreau, Simon Delestre i Julien Epaillard. Prije tri godine Sjedinjene Američke Države su također bile druge. Zlatna medalja tada je u Tokiju pripala Švedskoj, a brončana Belgiji.

Brončana medalja za Igu Šwiatek

Na uvjerljivi je način do brončane medalje na Olimpijskim igrama u Parizu stigla poljska tenisačica Iga Šwiatek koja je sa 6-2, 6-1 pobijedila Slovakinju Annu Karolinu Schmiedlovu. Sat vremena trebalo je najboljoj svjetskoj tenisačici da osvoji premijernu olimpijsku medalju u karijeri te time pronađe utjehu nakon polufinalnog poraza od Kineskinje Qinwen Zheng.

Schmiedlova je povela 2-1 u prvom setu i nakon toga izgubila šest gemova u nizu. Šwiatek je imala 6-2, 1-0 kada je njen niz samo nakratko prekinula slovačka igračica. Od 1-1 u drugom setu Šwiatek je opet imala veliki niz od pet gemova za konačno slavlje 6-2, 6-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu je na programu finalni meč tenisačica na Olimpijskim igrama. Drugi meč od 12 sati igraju najbolja hrvatska tenisačica Donna Vekić i Kineskinja Qinwen Zheng. Njih su dvije u karijeri dva puta igrale međusobno te je trenutačni rezultat 1-1.

Badminton: Kinesko zlato u mješovitim parovima

Kineski mješoviti par Yaqjong Huang i Siwei Zheng osvojio je zlatnu olimpijsku medalju u badmintonu nakon finalne pobjede protiv predstavnika Južne Koreje Won Ho Kima i Na Eun Jeonga. Slavili su Kinezi na uvjerljivi način s 2-0 (21-8, 21-11) čime su otišli korak dalje u odnosu na prošle olimpijske igre kada su osvojili srebrnu medalju i bili poraženi u kineskom finalu od Yilyu Wanga i Dongping Huang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Južnokorejski par nije ovog petka izgubio samo finalni susret, već i onaj za brončanu medalju. Tom su se medaljom okitili Japanci Yuta Watanabe i Arisa Higashino koji su s 2-0 (21-13, 22-20) bili bolji od Seung Jae Sea i Yoo Jung Chaea iz Južne Koreje.

Streličarstvo: Južnoj Koreji i treće zlato

Južnokorejska streličarska reprezentacija osvojila je i treću zlatnu medalju u isto toliko održanih natjecanja na Olimpijskim igrama u Parizu, pobijedivši u finalu mješovitih ekipa Njemačku sa 6-0. Zlatni korejski dvojac činili su 21-godišnja Lim Sihyeon i 32-godišnji Kim Woojin, dok su Njemačku predstavljali Michelle Kroppen i Florian Unruh. Za Lim Sihyeon je ovo druga olimpijska medalja, dok je Kim Woojin dodao četvrto zlato u svoju kolekciju u kojoj su do danas bila tri momčadska naslova olimpijskog pobjednika.

U meču za broncu američki par, koji su činili Casey Kaufhold i Brady Ellison, pobijedio je sa 6-2 indijsku kombinaciju Akita Bhakat - Dhiraj Bommadevara. U streličarskom olimpijskom programu su ostala još pojedinačna natjecanja u muškoj i ženskoj konkurenciji, gdje će korejski dvojac iz današnjeg natjecanja biti u statusu prvih favorita. Oboje su imali uvjerljivo najbolji rezultat u kvalifikacijama, a Lim Sihyeon je pritom postavila i novi svjetski rekord (694 kruga).

Francuz ispisao olimpijsku povijest

Francuski džudaš Teddy Riner (35) upisao se u olimpijsku povijest postavši prvi džudaš koji je osvojio četiri olimpijska zlata. Riner je u finalu kategorije preko 100 kilograma ipponom pobijedio svjetskog prvaka Koreanca Kima Mina-jonga postavši prvi džudaš u povijesti sa četiri olimpijska zlata, te prvi sa šest olimpijskih medalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teddy Bear", kako ga zovu Francuzi je osvojio pojedinačne olimpijske medalje u Londonu (2012), Rio de Janeiru (2016) i u Parizu (2024), a ima i ekipno zlato iz mješovitih timova iz Tokija. Još jedno zlato mogao bi osvojiti u subotu u natjecanju mješovitih timova.

"Postati olimpijski prvak pred ovakvom publikom, s obitelji i prijateljima, nešto je iznimno," kazao je za francusku televiziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako sam sretan i zadovoljan, proslavit ćemo ovu medalju u nedjelju, još nismo završili parišku priču," dodao je.

Tri pojedinačne zlatne džudaške medalje ima i sjajni Japanac Tadahiro Nomura koji je u kategoriji do 60kg pobijedio u Atlanti (1996), Sydneyju (2000) i Ateni (2004). Riner, koji je uz proslavljenu atletičarku Marie-Jose Perec, upalio olimpijsku baklju, ima i bronce iz Pekinga i Tokija u pojedinačnoj konkurenciji. Nevjerojatnom nizu medalja, dodajmo i čak 11 naslova svjetskog prvaka, te pet zlatnih medalja sa europskih prvenstava. Brončane medalje osvojili su Tađikistanac Temur Rakhimov i Uzbekistanac Alisher Jusupov.

U ženskoj konkurenciji na programu je bila disciplina +78 kg, a zlato je osvojila Brazilka Beatriz Souza koja je u finalui bila bolja od Izraelke Raz Hershko. Brončane medalje osvojile su Francuskinja Romane Dicko i Koreanka Kim Ha-yun.

Litvinovič obranio naslov na trampolinu

Bjelorus Ivan Litvinovič (23) koji nastupa kao neutralni natjecatelj, osvojio je zlatnu medalju na trampolinu, obranivši naslov iz Tokija. Litvinovich je slavio sa ocjenom 63,090, pobijedivši "srebrnog" Kineza Wang Zisaija za više od boda. Wangov sunarodnjak Yan Langyu uzeo je broncu. Bjelorus je u karijeri osvojio i dva svjetska naslova (2019, 2021).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gimnastika na trampolinu, gdje se svaka vježba sastoji od 10 elemenata koji se boduju na temelju težine, izvedbe i vremena provedenog u zraku, dodana je u olimpijski program na Igrama u Sydneyu 2000. godine. Nešto ranije održano je finale u ženskoj konkurenciji, a slavila je Britanka Bryony Page (33) koja je tako kompletirala set olimpijskih odličja.

Page, srebrna iz Rio de Janeira 2016. i brončana iz Tokija 2021., do zlata je stigla sa 56.480 bodova u finalu, 0.420 manje je osvojila srebrna Vijaleta Bradzilovskaja (19) koja se natjecala kao neutralna sportašica, dok je broncu osvojila Kanađanka Sophiane Methot (25) sa 55.650. Braniteljica naslova iz Tokija Kineskinja Xueying Zhu (26) nakon što je bila najbolja u kvalifikacijama, u finalu je ostala četvrta sa 55.510.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrto zlato za Leona Marchanda

Francuski plivač Leon Marchand (22) polako se pretvara u jednog od junaka olimpijskih igara u Parizu nakon što je osvojio i četvrtu zlatnu medalju. Nakon slavlja na 200 prsno, 200 delfin i 400 mješovito, 22-godišnji Francuz je u petak bio najbolji i na 200m mješovito s novim olimpijskim rekordom 1:54.06.

Marchard je za 17 stotinki sekunde oborio dosadašnji olimpijski rekord Michaela Phelpsa iz Pekinga 2008. godine, a umalo je srušio i svjetski rekord Ryana Lochtea iz 2011. godine koji iznosi 1:54.00. On je prvi Francuz koji je postigao takav pothvat, prešavši u manje od tjedan dana od malog princa svjetskog plivanja do nove ikone francuskog sporta, donoseći radost cijeloj zemlji.

"Nevjerojatno je, bilo je čarobno, stvarno sam jako dobar u upravljanju energijom," rekao je za France TV.

U sjajnoj atmosferi ispunjene La Defense Arene srebro je osvojio Britanac Duncan Scott (1:55.31) koji je "srebrni" bio i u Tokiju, dok je "zlatni" iz Tokija, Kinez Wang Shun bio treći (1:56.00). Zlato s novim olimpijskim rekordom osvojila je i Australka Kaylee McKeown na 200 leđno isplivavši 2:03.73.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je slavila na 100 leđno, mlada 23-godišnja Australka je bila najbolja i na dvostruko dužoj dionici popravivši dosadašnji olimpijski rekord Amerikanke Missy Franklin iz Londona 2012. godine za 33 stotinke sekunde. Sjajna Australka je tako ponovila dvostruku krunu na 100 i 200 leđno kao i prije tri godine u Tokiju.

Srebro je osvojila Amerikanka Regan Smith (2:04.26), koja je bila druga i na 100 leđno, te 200 delfin. Bronca je pripala Kanađanki Kylie Masse s rezultatom 2:05.57. Na 50 m slobodno pobijedio je Australac Cameron McEvoy s rezultatom 21.25. Za 30-godišnjeg Australca ovo je prvo olimpijsko zlato nakon tri štafetne bronce - dvije iz Rija i jedne iz Tokija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi je bio Britanac Benjamin Proud (21.30), a treći Francuz Florent Manaudou (21.56) osvojivši već četvrtu uzastopnu medalju u ovoj disciplini. Francuz je osvojio zlato u Londonu 2012. dok je u Rio de Janeiru i Tokiju bio drugi.

Cheptegei olimpijskim rekordom do zlata na 10.000 metara

Joshua Cheptegei je naslovu olimpijskog pobjednika na 5000 m, što ga je osvojio prije tri godine u Tokiju, u petak na Stade de Franceu dodao zlato na 10.000 m koje mu je izmaklo na posljednjim Igrama, a do njega je stigao i s novim olimpijskim rekordom koji sada iznosi 26:43.14 minuta. Za 27-godišnjeg Uganđanina, vlasnika svjetskog rekorda na ovoj dionici, ovo je bila taktička utrka u kojoj se u početku držao začelja, a tek se nakon sedam kilometara počeo približavati vodećima. U posljednjih tisuću metara ušao je kao šesti, a onda je sve svoje suparnike slomio u završnom sprintu, u kojem mu nitko nije mogao parirati.

No, bila je ovo najbrža utrka na 10.000 metara u povijesti olimpijskih igara, tako da su brže od prijašnjeg olimpijskog rekorda Kenenise Bekelea iz Pekinga 2008. (27:01.17), osim pobjednika, trčala još dvanaestorica atletičara. Do drugog mjesta se u foto-finišu probio Etiopljanin Berihu Aregawi (26:43.44) koji je za dvije stotinke nadmašio Amerikanca Granta Fishera (26:43.46). Unutar jedne sekunde ciljem su prošla čak šestorica najbržih u ovoj utrci.

Mađarima ekipno zlato u maču

Muška reprezentacija Mađarske osvojila je zlatnu medalju u ekipnom natjecanju u maču pobijedivši u finalu branitelje naslova Japan sa 26-25. Mađare su do zlata predvodili Mate Tamas Koch, Tibor Andrasfi, David Nagy i Gergely Siklosi koji je izborio ključni bod u produžetku. Mađarskoj je to četvrti naslov u ovoj disciplini, ali prvi nakon OI u Munchenu. Češka je osvojila brončanu medalju porazivši Francusku sa 43-41.

Češka do prve medalje zlatom u mješovitome tenisu

Katerina Siniakova i Tomaš Machač pobjednici su teniskog turnira mješovitih parova na Olimpijskim igrama u Parizu, a u finalnom dvoboju odigranom na stadionu Philippe Chatrier u Roland Garrosu pobijedili su kineski par Wang Xinyu - Zhang Zhizhen sa 6-2, 5-7, 10-8.

To je prvo zlatno odličje za Češku na Igrama u Parizu. Siniakova se po drugi put popela na najviše mjesto pobjedničkog postolja, jer je prije tri godine u Tokiju osvojila zlato s Barborom Krejčikovom u ženskim parovima.

Za njezinog partnera Tomaša Machača ovo je prvi veliki naslov, a imat će priliku osvojiti još jedno odličje u Parizu, jer će se u subotu s Adamom Pavlašekom boriti protiv Amerikanaca Taylora Fritza i Tommyja Paula za broncu u muškim parovima. 

Brončanu medalju u mješovitim parovima osvojili su Kanađani Gabriela Dabrowski i Felix Auger-Aliassime koji su svladali nizozemski par Demi Schuurs - Wesley Koolhof sa 6-3, 7-6 (2).

Dauted i Sakakibara slavili u vožnji bmx-om

Francuz Joris Dauted i Australka Saya Sakakibara osvojili su zlatne medalje u vožnji bmx-om na Olimpijskim igrama u Parizu. Dauted je pobijedio s rezultatom 31.422 ispred dvojice sunarodnjaka Sylvaina Andrea (+0.284) i Romaina Mahieua (+0.600). Za 33-godišnjeg Dauteda ovo je prva olimpijska medalja, no ima čak 12 medalja sa svjetskih prvenstava pri čemu četiri zlata.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Australka Sakakibara s rezultatom 34.231 ispred Nizozemke Manon Veenstre (+0.723) i Švicarke Zoe Claessens (+0.829). Braniteljica naslova Britanka Beth Shriever bila je osma.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo