Play ponuda

NOVA LUDA TEORIJA: / Sportaši su uzimali meldonij zbog seksa, a ne kao doping

Image
Foto: AFP, ANDREI GOLOVANOV

Meldonij je posljednjih mjeseci postao vrlo često korišten pojam u svijetu sporta. Riječ je o supstanciji koja je od 1.

18.4.2016.
17:53
AFP, ANDREI GOLOVANOV
Play ponuda

Najpoznatija među njima je ruska tenisačica Marija Šarapova nakon čijeg se priznanja da je pala na doping-testu zakotrljala lavina. Šarapova je istaknula kako je koristila meldonij kao prevenciju protiv dijabetesa, a kasnije se pojavila informacija da se spomenuti lijek koristi za probleme kardiovaskularnog sustava i slabe cirkulacije. Sportašima, pak, pomaže da povećaju izdržljivost i skrate vrijeme oporavka nakon napora.

Razočarala ga WADA

Latvijski znanstvenik Ivars Kalvinš, izumitelj meldonija, ustvrdio je u ponedjeljak da dio sportaša nije koristio ovu supstanciju kako bi poboljšao svoju izvedbu na sportskom borilištu, nego - u krevetu!

"Ako govorimo o muškim sportašima, mnogi od njih su uzimali meldonij kako bi poboljšali svoju seksualnu izvedbu, a ne sportski rezultat. Moramo to uzeti u obzir", izjavio je Kalvinš.

Dodao je kako je razočaran odlukom Svjetske antidopinške agencije (WADA) da stavi lijek na listu zabranjenih. WADA je prošli tjedan priopćila da bi sportaši, u čijem je organizmu pronađena minimalna količina meldonija, mogli biti oslobođeni.

Play ponuda
Play ponuda