'Nevjerojatno je što je Ante stvorio od svoje djece!'

'Ante Kostelić ima dvoje djece i od oboje je napravio ukupne pobjednike Svjetskog kupa. To je ludo. Ivici smo svi mogli čestitati već na kraju siječnja', izjavio je Švicarac Didier Cuche.

18.3.2011.
8:39
VOYO logo

Obzirom na otkazivanje superveleslaloma Didier Cuche osvojio je Mali kristalni globus bez borbe. Imao je 68 bodova prednosti pred Ivicom Kostelićem pa mu se moralo dogoditi nešto jako loše da ostane bez naslova koji je proslavio već u devet sati.

"U pola osam su mi javili da ostanem u sobi, da ne idem na stazu, a u osam sam doznao da nema utrke. Već do devet morao sam nabaviti neki pjenušac", kaže švicarski skijaš kojem je ovo četvrti spustaški globus u zadnjih pet godina, a dobio je i Kostelićevu potporu zbog sukoba s vodećim ljudima Svjetskog kupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja možda izgledam kao žestok momak, no bio sam pogođen sa svim što se događalo u posljednje vrijeme".

A dogodilo se to da je u Kvitfjellu nazvao direktora muškog Svjetskog kupa Hujaru i rekao mu oštrim tonom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ne korigirate onaj opasni skok za pet centimetara, ja se neću ustručavati da vas oštro napadnem u javnosti".

Hujara se na to požalio da mu je Cuche i fizički priprijetio pa je FIS Švicarcu odrezao kaznu od 5000 franaka. Zbog svega toga Cuche je izveo onaj skeč na konferenciji kada je za mikrofon pokraj sebe stavio pločicu s natpisom "Gunther Hujara" i zamolio ga da raščiste spor iz Kvitfjella. Potom se premjestio na Hujarinu stolicu i u njegovo ime odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mladiću, ti moraš znati da sam ja ovdje gazda".

To je izazvalo salve smijeha među novinarima koji su ga potom pitali za tenzije između njega i Austrijanaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Austrijski treneri cijelu sezonu vode kampanju protiv mene. No, drago mi je da me nazvao predsjednik Austrijskog skijaškog saveza i razgovarao sa mnom 20 minuta. Kazao mi je da se slaže s mojim stavovima, a ja sam njemu rekao da to isto kaže i pred svojim trenerima".

Njegov najveći rival Michael Walchhofer požalio se austrijskim novinarima da on i Cuche ne razgovaraju te da ga Švicarac izbjegava. Zašto?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije dvije godine Walchoffer je umalo pao na mjestu gdje je pao Albrecht, a i nedavno je imao puno sreće. Unatoč svemu on me nije podržao u mojoj borbi za sigurnost vozača".

Švicarski novinari reći će za Cuchea da je moralna vertikala njihova sporta. On sam će pak kazati da kod Ivice Kostelića jako puno poštuje njegovu fernesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ivica je u sportu iznimno fokusiran, sjajan je taktičar kada je u pitanju raspored snaga u sezoni. Izvan toga je vrlo fer čovjek, što je za ovaj sport iznimno važno".

Ivica je to dokazao i najavom da će izaći iz FIS-ove komisije ako Cuche bude morao platiti kaznu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih mu poručio da to ne čini zbog mojih 5000 franaka, posebice ako misli da može nešto učiniti u borbi za sigurnost skijaša na stazama", kaže najbolji svjetski brzinac koji je zadivljen učinkom obitelji Kostelić:

"Nevjerojatno je to što je Ante Kostelić stvorio od svoje djece. Dvoje djece i oboje ukupni pobjednici Svjetskog kupa. To je ludo. Ivici smo svi mogli čestitati već na kraju siječnja. On je odličan slalomaš koji je iz godine u godinu podizao svoju razinu u brzim disciplinama. Kad je to učinio sada je u stanju osvojiti jako puno bodova jer pobjeđuje i u kombinacijskim utrkama. Znam kako je to kada si na dobrom valu, osjećaš se kao da možeš osvojiti svaku utrku koja dolazi. Kada je Ivica nabrušen, tada može biti u pet ili deset u brzim disciplinama, a to je način na koji morate skijati da biste osvojili ukupnu pobjedu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li Ivica nastaviti ovako dominirati i sljedećih sezona?

"Nadam se da ne, zbog nas ostalih. To bi ubilo neizvjesnost u borbi za Veliki globus pa se nadam da će dogodine biti izjednačenije. Osim toga, moj sunarodnjak Janka sljedeće će sezone biti puno bolji nego ove".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netko je priupitao bili se on prihvatio slaloma da popravi svoje izglede da ipak osvoji i Veliki globus. Jer, pet puta je bio treći, a ovo je prvi put da je bio drugi.

"A ne, za mene je prekasno. Sa svojih 36 godina ja sam za to prestar. Ja sam svoj turbo prekasno upalio".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za brze discipline još uvijek ima dovoljno mlada leđa i noge. Najavio je da ne završava karijeru. Želi se još natjecati. I pomoći kada to može. Poput Julije Mancuso koja je dala 16.400 franaka za Japan.

"Odlučio sam svoju zaradu iz spustaške utrke od 8500 franaka proslijediti žrtvama potresa u Japanu. Ponekad se loše osjećam kada se sjetim da se ja tu brinem hoće li neki skok biti pet centimetara viši ili niži, a tamo je umrlo na tisuće ljudi", zaključio je Cuche.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo