Play ponuda

NASTAVAK VELIKE DOPINŠKE AFERE: / 'Rusiji treba zabraniti nastup na Olimpijskim igrama'

Image
Foto: AFP
23.9.2017.
12:00
AFP
Play ponuda

Rodčenkov je zviždač koji je razotkrio Rusiju u najvećem dopinškom skandalu na svijetu. Preko noći je postao državni neprijatelj broj 1 u Rusiji, ali i heroj Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) te Svjetske Anti-Doping Agencije (WADA). Zbog svojih otkrića pobjegao je u SAD gdje je ušao u program zaštite svjedoka.

"Pobjegao sam u SAD nakon što su mi prijatelji 'šapnuli' kako Rusija planira moje samoubojstvo," kazao je.

Rodčenkov smatra kako bi se Rusiji trebao zabraniti nastup na OI, ali ne vjeruje kako MOO ima hrabrosti povući takav potez.

"Kao bivši ravnatelj ruskog anti-doping centra, objavio sam nesumnjive dokaze o širokom, državnom varanju moje zemlje, nadajući se da će to dovesti do promjena. Očekivao sam reformu sustava, međutim posljednjih tjedana dolaze vijesti kako WADA pokušava pronaći način da se udalji od nalaza vlastitog neovisnog istražitelja."

Rodčenkov smatra kako je nedopustivo da svega nekoliko mjeseci prije početka ZOI situacija nije jasna.

"Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji su u veljači, a WADA još nije zaključila istragu," kazao je Rodčenkov koji je još jednom istaknuo kako je bivši ruski ministar sporta, te aktualni predsjednik Ruskog nogometnog saveza Vitalij Mutko sve znao.

"Moj bivši šef, Mutko više puta je zanijekao znanje o mojim aktivnostima. Međutim, želim još jednom naglasiti Mutko je sve znao i bio je presudan za uspjeh ruskog doping programa."

Play ponuda
Play ponuda