Play ponuda

KIRURGINJA OTKRILA ZASTRAŠUJUĆE VIJESTI: / Znače li ove riječi stručnjakinje da Schumacheru nema pomoći?

Image
Foto: Profimedia

Stručnjakinja kaže kako nije dokazano da je taj tretman učinkovit

13.9.2019.
10:40
Profimedia
Play ponuda

Proteklih je dana francuski Le Parisien izvještavao o zdravstvenu stanju bivšeg prvaka Formule 1, Nijemca Michaela Schumachera koji je zaprimljen u ponedjeljak u parišku bolnicu Georges-Pompidou. Tamo je navodno podvrgnut tretmanu liječenja matičnim stanicama.

Nagađa se kako je Schumacher stigao na terapiju kako bi staničnom terapijom zaliječio bolest srca. No, stručnjakinja Matilde Leonardi, neurologinja i direktorica istraživačkog centra Coma te talijanskog istraživačkog odjela centra za suradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom pri Nacionalnom neurološkom institutu Carlo Besta, nema baš dobre vijesti.

shimmer fallback
shimmer fallback

Stručnjakinja kaže kako nije dokazano da je taj tretman učinkovit.

"Ne postoje znanstveni dokazi da je taj tretman učinkovit. Medijski napisi samo potiču lažne nade i zavaravaju obitelji pacijenata. Jučer sam dobila dva poziva od rodbine pacijenta koji su željeli da im se djeci omogući pristup istoj terapiji koja se provodi kod Schumachera. Morala sam im objašnjavati da ne znamo ništa o tom liječenju", rekla je stručnjakinja.

shimmer fallback
shimmer fallback

Zatim je upozorila. "Zbog širenja ovakvih vijesti postoji rizik od obmane bolesnika. Liječnici i novinari dužni su to spriječiti. Nažalost, istraživanja su pokazala da tretman stanične terapije nema učinka na osobe čiji je mozak ozlijeđen", rekla je neurologinja.

Međutim, ipak daje neku malu nadu.

"Sjećam se pacijenta koji je proveo četiri godine u stanju minimalne svijesti. Odjednom se nasmijao na šalu svoje supruge, a onda počeo razgovarati s njom", zaključila je Leonardi.

Play ponuda
Play ponuda