'Janica je fenomen! Nevjerojatno što je uspjela'

"Janica i Schild se ne mogu uspoređivati. Jedna je fenomen, a druga je velika skijašica.

5.1.2012.
14:39
VOYO logo

Mnogi se ovih dana bave usporedbama između četverostruke sljemenske pobjednice Marlies Schild i Janice Kostelić. Brojke će reći da zaručnica Benjamina Raicha ima 32 slalomske pobjede, a hrvatska kraljica 20. No, Janica je daleko svestranija pa ima pobjede u svih pet disciplina Svjetskog kupa, a Schild samo u tri (po jednu pobjedu u veleslalomu i kombinaciji).

Austrijanka ima više pobjeda u Svjetskom kupu (34-30), no Janica je daleko uspješnija na najvećim natjecanjima – ima pet zlata sa svjetskog prvenstva i četiri s olimpijskih igara. Marlies ima samo jedno svjetsko zlato (2011., slalom) i nijedno olimpijsko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda Janica ne skija već šestu godinu, Schild je starija od nje sedam mjeseci. I ona je prošla pakao ozljeda, pogotovo u mlađim danima kada je bila zaljubljena u brze discipline. No, pet operacija koljena do 19. godine otjerale su je iz skijaške formule jedan pa sada vozi samo tehničke discipline i tek ponekad kombinacije.

S obzirom na blistav start sezone (pet dominantnih pobjeda u pet slaloma), Marlies je, priznaje, jako zainteresirana za rušenje rekorda Janice Kostelić i Vreni Schneider od osam slalomskih pobjeda u nizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Janica i Schild se ne mogu uspoređivati. Jedna je fenomen, a druga je velika skijašica. Doći iz Austrije i biti izvrsna poput Schild je nešto očekivano, no postići sve to što je Janica postigla iz Hrvatske, to je nevjerojatno. I Vreni Schneider je još uvijek veća skijašica od Schild", ističe najpoznatiji skijaški novinar Patrick Lang, sin osnivača Svjetskog kupa Sergea Langa.

Schild je otkrila po čemu se točno to ona razlikuje od Janice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je skijala vrlo glatko, bez tehničkih pogrešaka. Ja sam agresivnija od nje. Ona je bila psihološki vrlo stabilna, a sada to i meni polazi za rukom. Dok je skijala, bile smo konkurentice. Baš u Zagrebu uspjela sam je pobijediti, no puno puta sam bila iza nje", rekla je Austrijanka.

Janica je pobijedila Marlies u Torinu, u olimpijskoj kombinaciji, a zlato je ispred nje osvojila i tri godine prije (2003.) na Svjetskom prvenstvu u St. Moritzu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo