HRVAT NA STUPU SRAMA: / Objavljena lista dopingiranih, među njima i Splićanin!

Image
Foto: Pixsell, Igor Kralj
15.9.2015.
10:46
Pixsell, Igor Kralj
VOYO logo

"WADA čvrsto vjeruje da se sportaši ne dopingiraju sami i da ih često iz njihovog okruženja potiče na varanje", izjavio je predsjednik WADA-e Sir Craig Reedie.

"Ovaj novi pravilnik o "zabranjenom udruživanju" šalje jasnu poruku sportašima: ne udružujte se s osobama koje su prekršile neko antidopinško pravilo i potiču vas da varate sustav i da kradete svojim kolegama sportašima pravo na čisti sport", dodao je Reedie.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Objavljivanjem ovog popisa, WADA pomaže sportašima da znaju koje osobe da izbjegavaju ako žele izbjeći kršenje pravila sami. Ovaj će popis također pomoći Antidopinškoj organizaciji (ADO) s obzirom da je njihova odgovornost savjetovati svoje sportaše o osobama iz sportskog okruženja koje ima ‘diskvalificirajući status’ i o posljedicama takvog udruživanja."Popis će biti obnavljan na WADA-inim službenim stranicama kvartalno ili češće, ovisno o informacijama koje dobije od ADO-a.

Mariću, hrvatskom rekorderu u bacanju diska, prošle je godine u urinu utvrđeno prisustvo anaboličkog agensa ostarina i njegovih metabolita. Ostarin je eksperimentalni lijek kojim se tretira osteoporoza i smanjuje trošenje mišića. Sportaši ga mogu koristiti kako bi povećali izdržljivost. Svjetska antidopinška agencija stavila je tvar na svoj popis 2008. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na popisu je najviše talijanskih sportaša kojih je 55. Među imenima osoba koje su dobile doživotnu suspenziju je talijanski liječnik i biciklistički trener Michele Ferrari, zatim američki atletski trener Trevor Graham, koji je između ostalog surađivao i sa sprinterkom Marion Jones. Ona je na Olimpijskim igrama 2000. u Sydneyju kao prva atletičarka u povijesti ljetnih OI osvojila pet medalja, tri zlatne i dvije brončane koje su joj zbog priznanja da je uzimala doping u aferi Balco oduzete.

Američki atletičar Jonathan Drummond, član zlatne američke štafete 4x199 s OI 2000. u Sydneyu, ima zabranu sudjelovanja na sportskim natjecanjima do 16. prosinca 2022. Po završetku karijere postao je trener i radio je s Tysonom Gayom koji je bio pozitivan na testu 2013. nakon čega mu je oduzeta srebrna medalja s Olimpijskih igara 2012. u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo