Evo što liječnici govore o Kostelićevom povratku

13.2.2012.
17:31
VOYO logo

Magnetsku rezonanciju napravili su kod dr. Igora Borića u bolnici Sv. Katarina u Zaboku.

"Teško je hodao, a nisam ga odavno vidio s tako bolnim izrazom lica. Dio meniskusa, hrskavične strukture koja amortizira prijenos sile između kostiju koljena i pati pri opterećenju, otkinuo se i pomaknuo u unutrašnjost koljena i to je razlog boli", objašnjava dr. Borić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otišao je Ivica u ponedjeljak ujutro odmah u Basel starim znancima, liječnicima Werneru Mülleru i Claudeu Mülleru, a oni su odlučili operirati odmah.

"Obojica su vrhunski znalci i jako dobro poznaju Kostelićevo koljeno, on im ga predaje s punim povjerenjem. Danas sportaši imaju često više operacija na istom koljenu, nije riječ o nekoj posebno teškoj ozljedi, ali je došla u nezgodnom trenutku", kazao je Borić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A oporavak?

"Što je utreniranost veća, organizam će brže sanirati ozljedu. Dva-tri tjedna bi bilo vrijeme za oporavak, do mjesec dana", dodaje dr. Borić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je dovelo do takve ozljede, provjerili smo kod liječnice reprezentacije dr. Nataše Desnice.

"To je česta ozljeda i kod rekreativaca. Razlog su pojačani napori, to se nažalost nije moglo spriječiti, moglo se dogoditi i prije. Jaka su opterećenja na koljenima, u brzim disciplinama jake su centrifugalne sile, a kod slaloma zbog čestih promjena smjerova menisk je važan, stalno dolazi do rotacija. Ako ćemo generalizirati, skijaši se više ozljeđuju u odnosu na ostale sportaše, no ovako česte ozljede, pogotovo poslije 15 godina karijere, kada se vozi svakodnevno, naporno trenira", kaže dr. Desnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jurica Rakić, liječnik kojega je Slaven Bilić izabrao da se brine za naše najbolje nogometaše, dodaje:

"Prednji rog meniska trebalo bi ukloniti, što se radi artroskopijom. Dakako, nije riječ o teškom zahvatu, nije to ništa strašno, a oporavak traje dva do tri tjedna", veli dr. Rakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz što je prolazio Ivica, prenio je Vedran Pavlek, koji je stalno uz njega.

"Strahovito mu je teško, nažalost zna što to sve znači, nije riječ samo o operaciji, nego slijedi rehabilitacija, mišići će atrofirati, neće trenirati, teško se vratiti. Sve smo podredili tome da uzme Kristalni globus, osjećao se sjajno, bio u dobroj formi, a onda ti ozljeda sve to oduzme... Za osvojiti globus treba se puno toga poklopiti, a među glavnim stvarima je zdravlje" objašnjava Pavlek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U klinici Bruderholz u Baselu uspješno je operiran Ivica Kostelić od strane liječnika prof. dr. Wernera Müllera i dr. Claudea Müllera te je operacija potvrdila dijagnoze liječnika kao i nalaze magnetne rezonance dr. Igora Borića.

Ivici Kosteliću odstranjen je komadić puknutog medijalnog meniska desnog koljena koji je stvarao bolove i onemogućavao punu ekstenziju koljena. Liječnička ekipa iz Basela smatra da je do puknuća meniska došlo prilikom doskoka kod velikih skokova na spustu u Sočiju , a da je za vrijeme kombinacijskog slaloma uslijed rotacija taj komadić meniska samo otpao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ohrabrujuća vijest je da je stanje prednjeg križnog ligamenta i hrskavice u desnom Ivičinom koljenu zadovoljavajuće te da se hrskavica oporavlja bolje od očekivanog.

Ivica Kostelić će do srijede ostati u Baselu, gdje će napraviti početnu rehabilitaciju, a u četvrtak nastavlja s rehabilitacijom u Daruvarskim toplicama pod nadzorom dr. Božidara Egića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko prvih dana neće biti većih bolova te ukoliko tijek rehabilitacije bude tekao normalno i prema planu, povratak Ivice Kostelića utrkama Svjetskog kupa mogao bi biti u Kranjskoj gori 10. i 11. ožujka.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo