Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Ostali sportovi /

Doznajte kakvog je okusa velika tajna Ivice Kostelića

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Svi koji poznaju put obitelji Kostelić, znaju važnost sarme koju je pripremala mama Marica u počecima njihove skijaške karijere. Upravo je sarma, kako je rekao i sam Ivica Kostelić, jedan od tajnih recepata njegove uspješne karijere.

Gledateljima će u dva dana biti podijeljeno čak 14.000 porcija, odnosno 28.000 sarmi, uz koje će biti posluženo i 2.000 štruci kruha.

"Ova sarma je doista prava poslastica za sve sladokusce, potvrdile su Ana Jelušić i Nika Fleiss nakon degustacije, te sa smiješkom potvrdile dobro znanu poslovicu - "Neki jedu zelje, neki jedu meso, a u prosjeku svi jedemo sarmu!"

"Upravo po mom ukusu, kao da ju je kuhala moja mama", kazala je Nika i u slast pojela tri sarme.

"Prava zimska hrana za nas skijaše, okrepljuje i jača, savršen omjer sastojaka i začina", dodala je Ana, koja je također s guštom pojela nekoliko komada.

Sarma je dio tradicije hrvatskog skijanja, s obzirom da lonac sarme spada u obaveznu skijašku opremu prilikom pakiranja za skijanje u inozemstvu. Tajna Sljemenske sarme, je pravi tradicionalni vojnički recept, po normativu Hrvatske vojske, što znači i po normativu NATO saveza.

Sastojci sljemenske sarme su sljedeći: na 1.900 kilograma mesa i 1.000 kg zelja ide još 400 kg riže, 200 kg suhog mesa i 250 kg začina. Sarma će se pripremati na dane ženskog i muškog slaloma, 3. i 5. siječnja, od ranog jutra do poslijepodne i dijeliti na četiri lokacije na Krumpirištu. Kako bi sve proteklo sa što manje gužve, sarme će posluživati 26 osoba, a kad im se pribroje kuharice, kuhari i vozači, u projekt 'Sljemenska sarma' uključeno je oko 50 ljudi.

Uz strogo poštivanje normativa Hrvatske vojske, Catering Lisak, koji je zadužen za pripremu sljemenskih sarmi provodi i maksimalnu kontrolu kvalitete uz primjenu međunarodnih HAACP standarda. Sve namirnice za sarmu su svježe i od hrvatskih dobavljača, osim naravno, riže. Zelje je, primjerice, izvorno varaždinsko, s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike