DIO REFORMI: / Organizatori OI u Tokiju 2020. predložili uvođenje pet novih sportova

Image
Foto: AFP

Karate te baseball/softball, skateboard, sportsko penjanje i surfanje predloženi su za uvođenje u program ljetnih Olimpijskih Igara u Tokiju 2020. godine, objavili su organizatori u ponedjeljak.

28.9.2015.
14:11
AFP
VOYO logo

Prema tom prijedlogu, na Igrama u Tokiju bi se natjecalo dodatnih 474 sportaša u ukupno 18 natjecanja.

Karate nikada nije bio olimpijski sport. Judo, druga borilačka vještina koja potječe iz Japana, postao je olimpijski sport 1964., kada je Tokio prošli put bio domaćin Igara i u stalnom je programu od 1972. Organizatori su predložili ukupno osam natjecanja, tri šest u kumitama - tri u muškoj i tri u ženskoj konkurenciji - te dvije u katama - pojedinačno muški i pojedinačno žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baseball i softball, ujedinjeni pod World Baseball Softball Confederation (WBSC), prije su bili dio olimpijskog programa ali su isključeni nakon što je Azija zadnji put bila domaćin OI-a U Pekingu 2008.

Reforme Thomasa Bacha

Kao dio reformi koje je uveo predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach prošle godine, budućim gradovima domaćinima ponuđeno je da uvedu sportove koji su popularni u njihovim zemljama kako bi se povećala gledanost i sponzorstva, iako konačnu odluku donosi MOO koji će o prijedlozima Tokija glasovati iduće godine u kolovozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori su htjeli da se na Igrama sportaši natječu u sportovima koji su popularni među mladim Japancima kako se ne bi gradili novi stadioni ili dvorane i tako povećavali ionako veliki troškovi. Kuglanje, squash i wushu su također bili u razmatranju za uvrštavanje, ali su na kraju ipak ispali s konačnog popisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo