OVO NISTE MOGLI VIDJETI U PRIJENOSU / Dok je trajala spektakularna ceremonija svečanog otvaranja Igara, tisuće Japanaca prosvjedovalo je ispred stadiona

Tisuće Japanaca je prosvjedovalo zbog održavanja Igara u vijeme dok se njihova zemlja bori s epidemojom koronavirusa

23.7.2021.
21:46
VOYO logo

Četverostruka "grand slam" pobjendica, 23-godišnja japanska tenisačica Naomi Osaka upalila je olimpijski plamen te je tako okončano gotovo četverosatno svečano otvaranje Olimpijskih igara u Tokiju. 

Image
KOLINDA SE JAVILA IZ TOKIJA /

Imala je poruku za hrvatske sportaše, pogledajte što im je rekla

Image
KOLINDA SE JAVILA IZ TOKIJA /

Imala je poruku za hrvatske sportaše, pogledajte što im je rekla

Otvaranje je započelo vatrometom, a zatim je odana počast žrtvama pandemije koronavirusa zbog koje se Igre i održavaju s jednogodišnjom odgodom, kao i žrtvama terorističkog napada na OI u Muenchenu 1972.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon uvodnog dijela od nešto više od pola sata uslijedio je mimohod sportskih delegacija iz 206 zemalja. Tradicionalno, prvi su izašli sportaši iz Grčke, posljednji domaćini Japanci.

Najupečatljiviji dio svečanosti bila je točka u kojoj je 1824 dronova iznad stadiona formiralo logo Igara u Tokiju, a zatim taj logo pretvorilo u zemaljsku kuglu. Tijekom otvaranja prisutni su bili i motivi iz japanske tradicije kao drvodjelstvo, kazalište kabuki te izrada figura od papira origami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije službenog dijela stadionom se zaorila i legendarna antiratna pjesma Johna Lennona i Yoko Ono iz 1971. godine "Imagine" u izvedbi Angelique Kidjo, Alejandra Sanza, Johna Legenda i Keitha Urbana, a upečatljivo je bilo i "oživljavanje" piktograma koji predstavljaju svaki od 33 sporta koji su u programu Igara.

Nakon kraćih govora predsjedice Organizacijskog odbora Igara Seiko Hashimoto i predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha, Igre je službeno otvorio japanski car Naruhito. On je tako ponovio ulogu svog djeda Hirohita koji je otvorio OI 1964. održane također u Tokiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je trajala ceremonija svečanog otvaranja Igara, tisuće Japanaca prosvjedovalo je pred stadionom jer smatraju da se igre nisu trebale održati u ovoj situaciji, kada Japan bilježi rekordne brojke zaraženih koronavirusom i smatraju da je novac od OI trebao biti uložen u borbu protiv epidemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo