PREKO TRNJA DO ZVIJEZDA / Živio je u garaži, pola godine bio bez ugovora, a danas je jedan od najboljih bekova svijeta

Image

Danas je taj mladić iz garaže na putu da s Arsenalom osvoji naslov prvaka Engleske, a stručna javnost ga smatra jednim od najboljih bekova svijeta

10.3.2023.
14:01
VOYO logo

Nogometni put Oleksandra Zinchenka prema zvijezdama daleko je od bajkovitog. Ukrajinac, jedan od najpouzdanijih igrača u kadru Mikela Artete, živio je u jednoj moskovskoj garaži svega dvije godine prije dolaska u Manchester City.

Nevjerojatna sportska i životna priča ovog potentnog beka započela je u omladinskom pogonu Karpatiyje u njegovom rodnom gradu Radomyshlu, a 2010. godine se pridružio Šahtaru iz Donjecka gdje je lijepo napredovao u sjajnom omladinskom pogonu Rudara no tada je odlučio kako neće potpisati seniorski ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAISKRILO U HOTELU /

Žestoko se potukli ukrajinski i ruski nogometaši, snimka obilazi svijet: 'Tjerali su nas da pjevamo njihovu himnu...'

Image
ZAISKRILO U HOTELU /

Žestoko se potukli ukrajinski i ruski nogometaši, snimka obilazi svijet: 'Tjerali su nas da pjevamo njihovu himnu...'

Rat u Donbasu i odluka koja je promijenila sve

Iako je bio iznimno talentiran smatrao je kako se kao 17-godišnjak neće uspjeti nametnuti i izboriti mjesto u momčadi pokraj Henrikha Mkhtaryana i Douglasa Coste. Te 2014. izbio je i rat u Donbasu, a Zinchenko i njegova obitelj su se preselili u Moskvu.

Njegov bijeg nije dobro legao Šahtaru te su zaprijetili da će tužiti njegov budući klub te tražiti ogromnu kompenzaciju. Upravo zbog toga je mladi Ukrajinac imao ogromnih problema s pronalaskom novog kluba. Mnogi su se klubovi iz elitnog ranga ruskog nogometa interesirali za njegove usluge, ali bi se mahom ohladili zbog prijetnje ukrajinskog velikana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi ostao u formi trenirao je i igrao po amaterskim ligama u Moskvi. U to vrijeme je s obitelji živio u oronuloj ujakovoj garaži. Zinchenko je bio izbjeglica, nogometaš bez kluba čija je budućnost bila krajnje neizvjesna.

Od izbjeglice bez kluba do Manchester Cityja za dvije godine

'Živio sam u garaži i tih me pet teških mjeseci učinilo jačim. Zbog toga razumijem kako je biti dio tima', prisjetio se u razgovoru za portal Tribuna.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U veljači 2015. godine konačno je pronašao klub i potpisao je ugovor s ruskim prvoligašem Ufom, a Šahtaru je pripala tek simbolična kompenzacija za razvoj igrača.

Zinchenko je bio odlučan da će tu priliku iskoristiti. Igrao je briljantno i vrlo je brzo zapeo za oko skautima Manchester Cityja koji su ga doveli na Otok da bi 2022. prešao u Arsenal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je taj mladić iz garaže na putu da s Arsenalom osvoji naslov prvaka Engleske, a stručna javnost ga smatra jednim od najboljih bekova svijeta.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo