VJEROVALI ILI NE: / Prije točno 17 godina u Hrvatskoj je odigrana posljednja proljetna utakmica nekog eurokupa

Image

Na današnji dan prije točno 17 godina u Hrvatskoj je odigrana posljednja proljetna utakmica nekog eurokupa. Bio je to četvrtfinalni dvoboj Kupa kupova između Varteksa i Mallorce.

4.3.2016.
14:33
VOYO logo

Prije 17 godina nogometna Hrvatska ponosila se uspjehom Varteksa, a tadašnji predsjednik kluba, nikad prežaljeni Anđelko Herjavec samo se smješkao. Varteks je tog 4. ožujka 1999. godine odigrao prvu utakmicu četvrtfinala Kupa pobjednika kupova u Varaždinu protiv Mallorce. Utakmica je to kojom je Varteks potvrdio svoju najuspješniju europsku sezonu u povijesti ovog varaždinskog kluba. Ujedno, bila je to i posljednja proljetna utakmica nekog eurokupa u "Lijepoj našoj". Nevjerojatno, ali istinito.

Te godine nešto posebno je bilo u zraku u Varaždinu. Kazati će to svi kroničari ovoga kluba. Varteks je nakon pobjede u utakmici protiv Heereenveena u osmini finala uspio prezimiti u Europi, a ždrijeb je mogao donijeti Chelsea, Mallorcu, Lazio ili Lokomotivu iz Moskve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuglice nisu imale milosti

Navijači, trener Dražen Besek i svi u klubu priželjkivali su Lokomotivu, najslabiju momčad od ove četvorke. Međutim, Božica Fortuna im se nije nasmiješila, kao da je rekla "ovo vam je dosta. Uživajte". Dodijelila im je jaku Mallorcu za koju su tad igrali Eto'o, Lauren (igrao poslije i u Arsenalu) dvojica španjolskih reprezentativaca Solero i Dani, argentinski reprezentativac Carlos Roa, Ibagaza, Biagini i Vincente Engonga, sve pod vodstvom velikog trenera Hectora Cupera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Varaždinu i okolici zavladala je prava nogometna groznica. Za prvu utakmicu u Varaždinu tražila se karta više, svi su bili u transu. Varaždin je svjedočio pravom spektaklu, a da stvar bude još bolja, u toj utakmici su debi imali i reflektori. Stadion je bio ispunjen do posljednjeg mjesta, ljudi su stajali čak i na stepenicama.

Uspjeli sačuvati nulu

Varteks je u tom dvoboju uspio sačuvati nulu protiv tada jake Mallorce a junak tog prvog dvoboja bio je tada reprezentativni vratar Marijan Mrmić koji je u tadašnjem Vjesniku dobio najveću ocjenu od svih krojača, devetku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Herjavec je nakon tog susreta primao čestitke od kolega u klubu, nogometnih djelatnika i navijača. Pokojnog Anđelka malo je bio ponio uspjeh pa je za Vjesnik izjavio:

"Ma bumo mi njih oderali".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nada u prolaz u polufinale Kupa kupova trajala je sat vremena

Znao je naš dragi Anđelko zašto to govori, kao što je znao kakav je uspjeh ostvario sa svojim klubom. Ali, niti on, niti svi nogometni zaljubljenici u Hrvatskoj nisu znali da će to biti posljednja europska proljetna utakmica u našoj domovini. Nisu niti mogli sanjati.

Dva tjedna poslije, točnije 18. ožujka 1999. godine Mallorca je na svom stadionu slavila sa 3:1. No, unatoč porazu, nada u prolaz u daljnji krug natjecanja trajao je sat vremena. Mallorca je u samo dvije minute povela sa 2:0 i srušila snove Krojača. Golove za Mallorcu postigli su Ibagaza i Paunović, a nakon njih i Dani. Strijelac počasnog gola za Varteks u 90. minuti bio je Andrija Balajić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijedi spomenuti kako su za Varteks tada igrali Mrmić, Kastel, Madunović, Balajić, Gregorić, Mužek, Dalić, Mumlek, Ivanković, Hrman, Karić, Matas, Kamberović, Mladen Posavec.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo