VAR PO PRVI PUT KORIŠTEN U HRVATSKOM NOGOMETU: / Iznenadit će vas na kojoj je utakmici debitirao

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Od proljetnog dijela sezone 2019/20., VAR-tehnologija koristit će se u HNL-u

22.9.2019.
16:01
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

I to smo konačno dočekali. Na utakmici četvrtog kola juniorskog prvenstva Hrvatske izmeđiu Rudeša i Hajduka (0:0) u Kranjčevićevoj, po prvi je put službeno korišten VAR.

Podsjestimo, od proljetnog dijela sezone 2019/20., VAR-tehnologija koristit će se u HNL-u. HNS je postupak za uvođenje VAR-a pokrenuo u lipnju prošle godine, a proteklog siječnja su predstavnici FIFA-e i IFAB-a u Zagrebu na inicijalnom sastanku pojasnili postupak uvođenja i korištenja videotehnologije u nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Trošak uvođenja iznosi oko 1.5 milijuna eura, a HNS je aplicirao na fond FIFA-e putem kojeg se sufinancira 80 posto troškova. VAR će se koristiti na svim utakmica Prve HNL te u završnici Hrvatskog nogometnog kupa, a prvoligaši su u tu svrhu dužni osigurati posebne prostorije za VAR na stadionima koje koriste.

Uz riječkog suca Ivana Bebeka, koji je vodio utakmicu i prvi upotrijebio VAR, u Kranjčevićevoj su bili i pomoćni suci Ivica Modrić i Borut Križarić te četvrti sudac Fran Jović. Ulogu pomoćnog video suca (VAR) odradio je Goran Gabrilo, a njegov asistent bio je (AVAR) je Miro Grgić. Mario Strahonja i Bruno Marić nadgledali su kako video suci rade posao u VAR sobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo