DALMACIJA NA NOGAMA / Hajduk u veličanstvenoj atmosferi srušio Dinamo i ostao u igri za naslov. Nestvarno izgleda sad vrh HNL-a

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Hajduk dobio Dinamo i došao na -4 u odnosu na vodeće zagrebačke Plave. Ovo je druga pobjeda ove sezone za Bijele nad aktualnim prvakom Hrvatske

20.4.2022.
21:06
Miroslav Lelas/PIXSELL
VOYO logo

Zaostala utakmica 9. kola HNL-a

Stadion: Poljud

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak: 19.00

HAJDUK - DINAMO 1-0

HAJDUK: L. Kalinić - Mikanović, Ferro, Elez, Melnjak - Vuković, Krovinović, Fossati - Mlakar, Livaja, N. Kalinić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DINAMO: Livaković - Theophile, Šutalo, Lauritsen - Ristovski, Mišić, Ademi, Petković, Gojak - Emreli, Oršić

U zaostaloj utakmici 9. kola Prve HNL Hajduk je na Poljudu u srijedu navečer svladao Dinamo sa 1-0 (0-0). Strijelac jedinog gola bio je Nikola Kalinić u 63. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRIZORI ZA PAMĆENJE /

Nakon zadnjeg sučeva zvižduka krenuo je Torcidin show, pogledajte nezapamćene scene s Poljuda

Image
PRIZORI ZA PAMĆENJE /

Nakon zadnjeg sučeva zvižduka krenuo je Torcidin show, pogledajte nezapamćene scene s Poljuda

Prvo poluvrijeme trajalo čak 55 minuta

Prvo poluvrijeme trajalo je čak 55 minuta zbog brojnih prekida uzrokovanih prvenstveno sudarima glavama igrača uslijed velike borbenosti, ali bez ijedne izrazite prilike za postizanje pogotka si jedne strane. Najduži prekid dogodio se nakon sudara glavama Melnjaka i Lauritsena u domaćem kaznenom prostoru sredinom prvog poluvremena. Nakon poduže stanke oba igrača nastavila su utakmicu s povezima oko glave, ali Melnjak je ipak ubrzo morao biti zamijenjen. Zbog ozljeda glave pomoć se morala ukazivati i Ademiju te Emreliju, ali i ta dva gostujuća igrača mogla su nastaviti susret.

Kvalitetnije drugo poluvrijeme

Drugo poluvrijeme ipak je donijelo kvalitetniji nogomet, a prvu izglednu priliku imao je Dinamo u 58. minuti. Petković je dobro ubacio s lijeve strane, ali udarac glavom Emrelija bio je preslab pa je Kalinić lako pokupio loptu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk, koji je i u prvom poluvremenu imao inicijativu, no Livakoviću je nastojao zaprijetiti isključivo preko centaršutova, stigao je do prednosti u 63. minuti. Vuković je lijepo uposlio Kalinića u gostujućem 16-ercu, uslijedilo je dvostruko proigravanje s Mikanovićem nakon kojega se iskusni napadač izborio za prostor za udarac sa 12-13 metara iskosa s desne strane te pogodio suprotni kut iznenađenog Livakovića.

Hajduk treći sa 62 boda

Nakon primljenog pogotka i Dinamo je morao pokazati više inicijative, ali zaprijetio je samo udarcima s distance preko Mišića u 70. i Emrelija u drugoj minuti sudačke nadoknade, ali Lovre Kalinić je u oba navrata bio na visini zadatka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovom pobjedom treći Hajduk je stigao na 62 boda, četiri manje od vodećeg Dinama, a dva manje od drugog Osijeka.

Do kraja prvenstva ostalo je još pet kola, a Dinamo očekuju još dva derbija, oba u Zagrebu, u 34. kolu će ugostiti Osijek, a u posljednjem, 36. kolu Hajduk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotova je utakmica.

96' - Brani se hajdukovci, ali blizu su pobjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

92' - Emreli je odlično tukao s 23 metra, Kalinić zaustavio. Napada Dinamo.

90' - Igrat će se još 6 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

75' - Smanjena je vidljivost.

73' - Dimna zavjesa na Poljudu, ali i zamjene. Tolić mijenja Mišića, Lauritsen izlazi, Bočkaj ulazi. Vuković ide van, Sahiti s brojem 77 ulazi unutra za Bijele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

70' - Mišić fantastično tuče s 16 metara, ali Lovre Kalinić još bolje skida u korner.

63' - GOOOL - Nikola Kalinić zabija za 1-0 Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Kalinić slavi gol bez dresa sa suigračima.

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

60' - Ubacuje Čolina, Mišić čisti.

54' - Ivanušec ulazi umjesto Gojaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

54' - U igru će Luka Ivanušec. Vidjet ćemo umjesto koga.

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Bad Blue Boysi dobro su napunili kavez na Poljudu, ako se uzme u obzir da je radni dan.

50' - Pritisak Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

49' - Mlakar je s lijeve strane oštro ubacio na pet metara, ali kupi to Livaković.

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

47' - Hajduk odmah u napadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Igrači Hajduka su poput kakvih NFL igrača, u šprintu se vratili na teren. Lovre Kalinić je bio prvi i poveo dečke. Poljud ih je nagradio pljeskom. Vidi se hajdučka volja u tom činu.

45'+10 - Gotovo je dugo, isprekidano i liječničkim službama obilježeno prvo poluvrijeme na Poljudu. Melnjak je nastradao najviše u sudaru s glavama s Lauritsenom, te je morao napustiti igru. Obojica su zaradila povez na glavi, bilo je krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

45' - Čak 10 minuta igrat će se još u prvom poluvremenu. Dobra procjena.

41' - Nervozna utakmica, Pajač je dao žuti članu stručnog stožera Hajduka. Napeto je sad uz aut liniju, Dambrauskas sad vodi raspravu s Pajačem. "Cigani, cigani, navijači skandiraju, isto kao i "mrzin Dinamo, srpsko ime to". Pomoćni trener Hajduka Skenderis htio se obračunati sa sucima, a zbog toga je završio na tribinama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

41' - Prekid na prekid. Imat će što za nadoknaditi sudac Pajač, a zasad je najbolji dojam na terenu ostavila liječnička služba.

37' - Petković je dobio još jedan skok, Nikola Kalinić se trudi u napadu Hajduka, gledamo dinamičnu utakmicu koju su dosad obilježile liječničke službe zbog čak četiri prekida zbog ukazivanja pomoći. Derbi ukazivanja pomoći nogometašima je ovo za sad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

34' - 6:6 u prekršajima.

33' - Kakva šansa, čiste to dinamovci, tribine su na nogama.

32' - Zbog sudara s Lauritsenom glavama, Melnjak izlazi van zamotane glave. Čolina, nekadašnji član Dinama, imat će šansu protiv svog bivšeg kluba.

31' - Opet sudar glavama, opet prekid. Stižu u trku fizoterapeuti Dinama. Drže se dečki za glavu, kakva utakmica je ovo, Melnjak opet na travi. Glava ga boli, zamotana mu je glava, David Čolina će ga mijenjati.

29' - Opet prekid, treći ulazak liječničke službe. Arijan Ademi je na podu, drži se za bradu.

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Ademi vodi bitku s igračima Bijelih.

26 - Melnjak je ustao, zamotali su glavu Lauritsenu. nastavlja se utakmica. Obojica na sebi imaju tragove tog sudara.

23' - Još jedan prekid. Sudar glavama igrača Hajduka i Dinama. Pruža im se pomoć, ružno je to izgledalo.

22' - Prvo Emreli, pa Ristovski, dinamovci su pritisnuli. Korner za Dinamo, čuje se navijanje Boysa u ovim trenucima: 'Volim Dinamo, volim ga jako".

15' - Pokušali su domaći iskontrolirati loptu, ali nisu uspjeli do kraja. Dobili su Splićani korner kojeg je izveo Krovinović, a sudac Pajač odmah je primirio situaciju kako ne bi eskaliralo nepotrebno. Melnjak je pokušao iskoprcati loptu desnom nogom na drugu stativu, ali Kalinić je glavom pucao u ruke Livakovića.

14' - Poljud se trese, Sjever podrhtava, ljuljaju se novinarske tribine, pale se baklje na Sjeveru.

12' - Ristovski je uspio s desne strane nezgodno centrirati, čiste to Splićani.

10' - Nikola Kalinić zaustavljen prekršajem. Evo dolaska Splićana pred kazneni prostor Plavih. Ništa od toga, napad je za Dinamo.

6' - Sve će s turskim nogometašem biti u redu. Pridiže se. Susret se nastavlja.

3' - Emreli je pao na travu, drži se za oko. Kalinić je pokušao baciti loptu prema Livaji, ali prvi je na toj lopti bio Ademi. U napadu je ostao ležati Mahir Emreli, drži se za lice, a nakon duela s Nikolom Kalinićem pao je i pitanje je što mu je sa zubima.

1' - Počela je utakmica.

18.59 - Igrači izlaze na teren. Igor Pajač sudi derbi.

18.43 - Gromoglasni pljesak za hajdukovce, zvižduci za dinamovce. Alen Peternac, pomoćni trener Željka Kopića, u tim je trenucima davao posljednje izjave za Arena Sport. "Gard, biti će bitan taj početak, kako ćemo se postaviti", rekao je Peternac.

18.25 - Trener Dinama Željko Kopić kazao je u najavi za kameru Arena Sporta kako u Split idu odigrati što bolje i kako je zadovoljan energijom.

"Bitno nam je bilo imati kontinuitet rezultata, očekivali smo da će rivali kiksati. Ići ćemo na glavu za pobjedu, kao i oni. U prvoj utakmici doma nismo dobro izgledali, u drugoj smo imali svojih šansi. Menala i Bulata neće biti", istaknuo je Željko Kopić.

18.22 - Tomislav Rukavina, stručni sukomentator Arena Sporta, kazao je kako Hajduk ima divlji vezni red u globalu u odnosu na Dinamo.

17.56 - Evo nam i sastava Dinama. Željko Kopić Petra Bočkaja je ostavio na klupi, a kreće s Gojakom. Oršić, Petković i Emreli će činiti prednji trojac.

17.42 - Stigao je sastav Hajduka.

HAJDUKL. Kalinić, Mikanović, Ferro, Elez, Melnjak, Fossati, J. Vuković, Krovinović, Mlakar, Livaja, N. Kalinić. Klupa: Subašić, Čolina, Kačaniklić, Simić, Pukštas, Lovrencsics, Biuk, Sahiti, Ljubičić

Pred nogometašima Hajduka i Dinama još je malo do kraja HNL-a, oba kluba imaju još 6 ligaških utakmica, ako računamo i ovaj večerašnji derbi. Plavi su vodeći sa 66 boda, dva više od drugoplasiranog Osijeka koji ima utakmicu više i 7 više od Hajduka. Stoga, stvar je itekako jasna. U koliko Splićani žele ostati u igri za naslov prvaka Hrvatske, moraju pobijediti Dinamo. Na Poljudu se očekuje jako dobar odaziv publike. Torcida je spremna, kao i Bad Blue Boysi kojih se očekuje do 700. Luka Ivanušec trebao bi zaigrati nakon više od dva mjeseca.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Luka Ivanušec bi trebao zaigrati

Nema dileme da je Ivanušec igrač koji Dinamu može i treba donijeti igru i naslov prvaka, a na Poljudu bi mogao biti i ključni igrač.

Pitanje je samo hoće li ga Kopić koristiti odmah od starta ili će ga aktivirati s klupe, ali Ivanušec je igrač koji Dinamovu treneru nudi ekstra mogućnosti, ovisno o taktici za koju će se Željko Kopić odlučiti.

'Od kad sam došao u Hajduk, svaki je dvoboj onaj najbitniji u sezoni'

"Otkad sam došao u Hajduk, svaka je utakmica sezone. Jer, ako ne dobiješ, povećava se razlika u odnosu na vodeće. Dinamo je utakmica velikog očekivanja, okršaj s vodećom momčadi lige. Moraš dobiti takvu utakmicu ako želiš biti unutra, da i sljedeće utakmice budu najvažnije. U naše glave moramo staviti činjenicu da nas sutra jedino pobjeda zadovoljava", kazat će Valdas Dambrauskas.

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Valdas Dambrauskas

Ovaj odgođeni derbi 9. kola HNL-a, stoga, bi mogao uvelike usmjeriti borbu za naslov prvaka ove sezone. 

"Kalinić i Ferro treniraju i bit će spremni za utakmicu. Atanasov i Grgić trebaju još rehabilitacije, Katić ima tri žuta kartona. Atmosfera? Reakcije širom Europe, ne samo u Splitu i Hrvatskoj su sjajne. Dodatnu energiju nam daju navijači. Naš minimum je ostaviti srce na terenu. To je najmanje što zauzvrat možemo pružiti našim navijačima, za sve ono što nam pružaju", kazao je na pressici trener Hajduka Valdas Dambrauskas.

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

'Moramo biti spremni na sve situacije'

Dvaput je Hajduk igrao sa Dinamom, jednom neriješeno i jednom je pobijedio...

"Ključni trenutak je staviti igrače u situaciju gdje se može prelomiti utakmica. Jasno, treba iskoristiti takve prigode. Moramo biti spremni na sve situacije, kada imao loptu, kada izgubimo, kada ju osvojimo", ističe Dambrauskas.

Image

Željko Kopić, s druge strane, ima rezultatsku komociju, ali i odgovornost.

"Kalinić i Livaja? Obojica imaju kvalitetu. trener Hajduka kao i ja gleda tko je najbolja opcija u nekom trenutku. Teško mi je ulaziti u analizu s kojim sastavom će oni početi. iz utakmice u utakmicu gledamo prvenstveno sebe. Što se tiče sastava Hajduka, to ćemo vidjeti na početku utakmice".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo