DOBIO 115 OD 207 GLASOVA: / Ovo je novi je predsjednik FIFA-e

Image

Međunarodna nogometna ogranizacija (FIFA) u petak je u Zurichu održala izvanredni kongres na kojem je izabrala novog predsjednika koji će naslijediti kontroverznog Seppa Blattera.

26.2.2016.
16:00
VOYO logo


Uživo


Tekst se nastavlja ispod oglasa

18 - Švicarac Gianni Infantino postao je novi predsjednik FIFA-e. U drugom krugu dobio je 115 od 207 glasova

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

16.10 Pobrojani su glasovi i ide se u drugi krug glasovanja, jer nitko nije dobio dvotrećinsku većinu. Infantino je dobio 88, Al-Khalifa 85, Al Hussein 27, a Champagne 7 glasova. U drugom krugu, jedan od kandidata pobjeđuje ako dobije više od polovice važečih glasova, dok onaj s najmanje glasova otpada iz utrke

14.45 Završen je prvi krug glasovanja. Čekaju se rezultati. Ako neki od kandidata osvoji dvije trećine glasova, on je pobjednik na izborima. Ako se to ne dogodi, ide se u drugi krug glasovanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.57 Počeo je prvi krug glasovanja, rezultati se očekuju oko 17 sati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.56 Glasovanje bi uskoro trebalo početi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.55 Tik prije glasovanja povukao se jedan kandidat - Tokyo Sexwale

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.45 Najvažnije reforme su vezane one uz upravljanje organizacijom, transparentnost, odgovornost i raznovrsnost

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.30 FIFA je donijela paket reformi koje bi joj trebale pomoći da izađe iz velikog korupcijskog skandala u kojem se nalazi


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je lanjskog 29. svibnja peti put izabran za predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA), Sepp Blatter je slavodobitno pomislio da će još četiri godine kormilariti moćnim brodom punim zlata. No, iako je to 79-godišnji Švicarac odbio prihvatiti, njegov se brod u tim trenucima već pretvorio u Titanic i počeo nezaustavljivo tonuti.

Nekoliko dana ranije veći je broj Blatterovih dugogodišnjih suradnika završio s lisicama na rukama zbog sumnje u korupciju, pranje novca i čitav niz drugih financijskih prijevara. Obruč je i oko vremešnog predsjednika postajao sve čvršći, medijski pritisak nije jenjavao i Blatter je već 2. lipnja objavio da silazi s prijestolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petorica kandidata

Doduše, najavio je da će ostati na čelu FIFA-e sve do izvanrednih izbora koji nas čekaju predstojeći petak, ali taj datum ipak nije dočekao kao veliki šef. Zbog sumnjive isplate dva milijuna eura predsjedniku Europske nogometne federacije (UEFA) Michelu Platiniju, Etička komisija ih je obojicu izbacila iz nogometa na osam godina, a nakon žalbe kazna jwe smanjena na šest.

Izbore za svoga nasljednika Blatter tako može pratiti samo na televiziji, a uz pivo i kokice mu se može pridružiti i Platini koji se i sam namjeravao kandidirati dok se nije ispostavilo da je primao novac na temelju usmenog dogovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
    Novi predsjednik mora prijeći s riječi na djela. Nije dovoljno, kao u slučaju Infantina, samo pričati o borbi protiv rasizma i diskriminacije ili provoditi simbolične akcije. Treba krenuti u iskorjenjivanje svega kukolja iz nogometa - od nacionalnih saveza, pa sve do FIFA-e

I dok kompromitirani dvojac nariče nad svojom sudbinom i piše žalbu za žalbom, za čelno mjesto u FIFA-i se bore petorica kandidata: jordanski princ Ali bin Al Hussein, bahreinski šeik Salman bin Ibrahim al-Khalifa, bivši francuski diplomat Jerome Champagne, južnoafrički poduzetnik Tokyo Sexwale i aktualni glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino. Prema svim predviđanjima Champagne i Sexwalle su potpuni autsajderi, ni princu Aliju se ne piše dobro, a glavna bi se bitka trebala voditi između šeika Salmana i Infantina. No, kakav god ishod bio, bojimo se da se uz takve kandidate FIFA neće tako lako izvući iz blata u kojem se koprca.

Većina kandidata radila je s Blatterom

Osim Sexwalea za kojeg se nagađa da bi mogao povući kandidaturu, jer je praktički bez ikakvih šansi, svi su ostali posljednjih godina sudjelovali u radu FIFA-e i više ili manje su bili povezani s Blatterom. Ne radi se, dakle, o novim, svježim i neukaljanim licima, ne radi se o ljudima koji mogu jamčiti da su spremni za radikalan zaokret, da znaju kako nogomet izvesti na pravi put i vratiti mu vjerodostojnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od dvojice favorita, šeik Salman je u ovom trenutku bliži cilju. Predsjednik je Azijske nogometne konfederacije (AFC) i samim time ima glasove najvećeg broja azijskih zemalja. Osim toga, dobio je podršku i Afričke nogometne konfederacije (CAF) koja ima 54 članice, najviše od svih kontinentalnih organizacija. Istina, nekoliko afričkih zemalja tvrdi da mu neće dati glas, ali većina je zasad na njegovoj strani što ga gura u status prvog favorita.

Infantino i princ Ali su se posljednjih dana žestoko obrušili na njega, optuživši ga da je vodio komisiju koja je identificirala 150 sportaša koji su 2011. sudjelovali u protuvladinim demonstracijama u Bahreinu. Mnogi su od njih kasnije bili zatvoreni i zlostavljani, ali šeik Salman, član kraljevske obitelji, kune se da nije imao ništa s njihovim prokazivanjem i mučenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezivalo ga se i s organizacijom prijateljske utakmice između Bahreina i lažne reprezentacije Toga, za koju se sumnjalo da je namještena, ali Salman tvrdi da je i u toj priči posve nedužan.

A što reći o Infantinu? Blatterov sunarodnjak. Platinijeva desna ruka. Podržava ga Hrvatski nogometni savez (HNS) na čelu s Davorom Šukerom, Zdravkom Mamićem i Damirom Vrbanovićem. Ovo definitivno ne zvuči dobro. Nije, naravno, HNS jedini koji ga podržava, većina europskih saveza je stala iza njega. No, Infantinov teret je činjenica da u UEFA-i radi od 2000. godine i da je cijelo vrijeme blizu problematičnog šefa Platinija. I ni u jednom se trenutku nije jasno ogradio od njega. Može li takav čovjek ozdraviti nogomet?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2014. godine 2,6 milijardi dolara dobiti

Tko god pobijedio u petak, mora iste sekunde krenuti u reorganizaciju trulog sustava. Sva moć više nikada ne bi smjela biti u rukama jednog čovjeka ili male skupine ljudi. Takva je situacija posebno opasna kad se uzme u obzir koliki se novac svake godine slijeva u FIFA-inu blagajnu. Primjerice, tijekom kvalifikacijskog ciklusa i završnog turnira Svjetskog prvenstva 2014. FIFA je stekla čistih 2,6 milijardi dolara dobiti! Takvim novcem smiju upravljati samo visoko moralni ljudi, ako je takve uopće moguće pronaći u nogometu.

http://www.telegram.hr/wp-content/uploads/2016/02/000_846OO.jpg

Nadalje, novi predsjednik mora prijeći s riječi na djela. Nije dovoljno, kao u slučaju Infantina, samo pričati o borbi protiv rasizma i diskriminacije ili provoditi simbolične akcije. Treba krenuti u iskorjenjivanje svega kukolja iz nogometa - od nacionalnih saveza, pa sve do FIFA-e. To uključuje one koji koriste nogomet za ilegalno punjenje džepova, ali i one koji se slikaju na grobovima nacističkih saveznika. Pa makar bila riječ i o nogometnim legendama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav izbora domaćina svjetskih prvenstava također treba hitno mijenjati i učiniti ga transparentnim. Danas je teško povjerovati da je ijedna utrka za domaćinstvo u posljednjih 20 godina bila čista, a "slučaj Katar" je posebna farsa. Htio to ili ne, novi predsjednik će se morati nositi s organizacijom SP-a u državici u koju jedva stane 12 stadiona, a klima je paklena. Novog kapetana, dakle, ne čeka mirno more. Kosturi i dalje iskaču iz ormara, a nove su istrage gotovo sigurne. Problemi u nogometu izborom novog vođe sasvim sigurno neće biti riješeni.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo