UEFA JE MORALA MIJENJATI LIGU PRVAKA KAKO BI SPRIJEČILA NASTANAK SUPERLIGE: / Evo kako su se dodvorili velikim klubovima

Image

UEFA je napravila korak prema svojoj Superligi, ali napravili su to 'rukavicama' i ne tako radikalno kao osnivači Superlige

21.4.2021.
18:14
VOYO logo

Europska nogometna Superliga nakon dva dana se raspala. Klubovi su, jedan po jedan, odlučili da neće sudjelovati u takvom natjecanju nakon što su se mnogi treneri, igrači i navijači pobunili protiv osnivanja zasebne elitne lige iz koje nitko neće ispasti niti ulaziti u nju.

No UEFA je odlučila proširiti Ligu prvaka i uvesti neka nova pravila kako bi izašla ususret većim klubovima, što su objavili u ponedjeljak. Predstavljen je redizajn Lige prvaka koji će nastupiti od sezone 2024./25.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteklih godina Uefa je s najbogatijim i najjačim europskim klubovima pregovarala o novom formatu Lige prvaka u strahu da će oni sami formirati Superligu. Klubovi su tražili više utakmica kako bi više zaradili, a Uefa im je izašla u susret. Broj sudionika trebao bi se povećati sa 32 na 36 momčadi, a bit će dva wild carda rezervirana za momčadi s visokim UEFA-inim koeficijentom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjena je da će se od 2024. godine utakmice ovog natjecanja, osim utorkom i srijedom, igrati i četvrtkom. U prvoj fazi igrat će se 18 utakmica dnevno umjesto dosadašnjih 16, a ukupno će se odigrati 180 utakmica umjesto 96, koliko se sad igra. U trenutnom formatu ukupno se u Ligi prvaka odigra 125 utakmica, a u novom će se odigrati 225 (180 u prvoj fazi, 16 play-offa i 29 u nokaut-fazi). Da biste osvojili Ligu prvaka, morat ćete odigrati barem 17 utakmica, a možda i 19. Dosad ste morali odigrati 13 susreta.

Svaka će momčad odigrati 10 utakmica u novom formatu, odigravši pet kod kuće i pet u gostima, protiv protivnika različite snage. Naravno, neće se svaka momčad sučeliti, a raspored utakmica mogao bi izazvati kontroverzu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POČELA JE TEŠKA SPRDNJA NA RAČUN SUPERLIGE: /

Pogledajte neke od najboljih fora s društvenih mreža

Image
POČELA JE TEŠKA SPRDNJA NA RAČUN SUPERLIGE: /

Pogledajte neke od najboljih fora s društvenih mreža

Jakosne skupine i kvalifikacije

Umjesto da budu podijeljeni u skupine od po četiri, klubovi će biti podijeljeni u četiri jakosne skupine na temelju svojih pozicija u domaćim ligama. U Ligi prvaka bit će poredani na tablici od 1-36. Najbolje rangirane momčadi sastat će se s dvije druge momčadi svoje razine, tri sa slijedeće razine prema dolje, još tri iz drugog u najniži pot, a zatim dva iz najnižeg pota.

Jednom kada će svaka momčad odigrati svojih 10 početnih utakmica, osam najbolje rangiranih momčadi proći će u osminu finala. Oni od devetog do šesnaestog mjesta sučelit će se doigravanjem protiv onih smještenih između 17. i 24. za preostala mjesta u osmini finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će klubovi izboriti plasman u Ligu prvaka? Naime, četiri dodatna mjesta u odnosu na aktualni sustav će popuniti trećeplasirana momčad iz petoplasirane zemlje po rankingu, a to je sad Francuska, prvak s najvišim klupskim koeficijentom iz zemlje koja nema izravan plasman u Ligu prvaka te dva kluba s najvišim klupskim koeficijentom koja se nisu plasirala u Ligu prvaka preko domaćeg prvenstva, ali su izborili Europsku ligu ili Konferencijsku ligu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korak prema Superligi

Činjenica je da se Liga prvaka širi i da ćemo dobiti veći broj klubova i utakmica, no to je sve napravljeno samo da se udovolji velikim europskim klubovima i spriječi ih da se odvoje u zasebno natjecanje. Dakle, svi koji se plasiraju u četvrtfinale Lige prvaka, garantirano im je sudjelovanje u Ligi prvaka i sljedeće sezone, tako da se neće morati brinuti za svoj plasman u nacionalnom prvenstvu, bar ne u smislu prolaska u Ligu prvaka.

Također, ovo pravilo da ulaze dva kluba s najvećim koeficijentom koja se nisu plasirala preko domaćeg prvenstva olakotna je okolnost za nogometne velikane. Da zaključimo priču, UEFA je napravila korak prema svojoj Superligi, ali napravili su to "rukavicama" i ne tako radikalno kao osnivači Superlige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


[PROMO] Najbolje koeficijente i 100% bonusa na uplate do 1000 kuna potražite u kladionici Germania.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo