POSLJEDNJI POSAO FRANCUZA /

Tko je François Vitali? U suradnji sa Cityjem je ispao iz prve u treću ligu

Image

Ispao je iz prve u drugu, a zatim iz druge u treću ligu

13.9.2024.
9:50
VOYO logo

François Vitali novi je sportski direktor Hajduka, objavio je splitski klub samo dva dana nakon što je s te pozicije smijenio Nikolu Kalinića.

Image
PODVOJENA MIŠLJENJA /

Ne stišavaju se reakcije nakon izjave Kalinića: 'Dosta je ove tiranije'

Image
PODVOJENA MIŠLJENJA /

Ne stišavaju se reakcije nakon izjave Kalinića: 'Dosta je ove tiranije'

Francuz Vitali (48) iza sebe ima više od 20 godina iskustva u nogometu obavljajući različite funkcije u sportskim segmentima francuskog Lillea, belgijskih Royal Mouscron-Péruwelza i Cercle Bruggea te francuskog Troyesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj put u nogometnom menadžmentu započeo je 2003. u Lilleu te se u njihovom sustavu zadržao do 2017. godine. Započeo je kao voditelj skauta akademije, zatim je ubrzo postao voditelj skauta prve momčadi pa sve do projekt menadžera i sportskog direktora kuba. U tom razdoblju Lille je šest puta igrao Ligu prvaka, tri puta Europsku ligu te je po jednom osvojio prvenstvo i francuski kup. Lille je u tom razdoblju bio prepoznatljiv po igračima koji su ponikli u njihovoj vlastitoj akademiji.

Od 2011. do 2015. godine vodio je sportski segment Royal Mouscron-Péruwelza, belgijskog kluba u vlasništvu Lillea, a klub je u navedenom razdoblju došao od treće do prve belgijske lige. Nakon toga 2017. godine preuzima funkciju sportskog direktora Cercle Bruggea, razvojnog kluba AS Monaca, te je u tom klubu radio dvije i pol sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesretna epiozda u Troyesu

Tri godine kasnije postao je konzultant City football grupe te kao sportski direktor i menadžer Akademije preuzeo Troyes, razvojni klub za mlade igrače Manchester Cityja.

Troyes je ispao iz prve u drugu, a zatim iz druge u treću ligu, što je izazvalo ogorčenje navijača. Nakon remija protiv Valenciennesa (1:1), navijači su minutu prije kraja utakmice prekinuli meč zasuvši teren bakljama, a igrači su im uzvratili bacajući baklje natrag na tribine. Ove neviđene scene izazvale su sukob između navijača i igrača.

Navijači su ljutiti na vlasnike iz Emirata, koji također posjeduju Manchester City, zbog neuspjeha u poboljšanju statusa kluba. Troyes je ostao u Ligue 2 zahvaljujući bankrotu Bordeauxa. Jerome Rothen kritizirao je vlasnike, a sportski je direktor Vitali branio njihovu ulogu. Ipak, Vitali je poslije dobio otkaz zbog loših rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo