ZAVRŠIO NA ULICI I U KOMI /

Teška priča engleske legende: Alkohol ga je uništio, mislili su da nikad više neće hodati

Image
Foto: Profimedia

Nakon što se povukao iz nogometa, njegov život krenuo je nizbrdo. Sansom je zapao u ozbiljne probleme s alkoholom, kockanjem i depresijom, no događaj iz travnja 2020. promijenio mu je život

9.10.2024.
21:07
Profimedia
VOYO logo

Brojni nogometaši suočavaju se s trenutkom u svom životu kada upadnu u niz problema, među kojima je često borba s alkoholizmom, što ih na kraju dovodi do gubitka svega. Takvu sudbinu iskusio je i bivši engleski reprezentativac koji je, srećom, pronašao način da se izvuče iz tog ponora i danas, kako sam kaže, osjeća sreću i zadovoljstvo.

Image
HALO? PA ČEKAJ MALO /

Englez popljuvao našeg Kovačića: 'Ovo je najlošiji napad ikad'

Image
HALO? PA ČEKAJ MALO /

Englez popljuvao našeg Kovačića: 'Ovo je najlošiji napad ikad'

Kenny Sansom nekadašnja je ikona Arsenala te je prije nekoliko mjeseci javno je progovorio o teškoj borbi koju je vodio s alkoholizmom, ali i o koracima koje je poduzeo kako bi ponovno izgradio svoj život nakon što je 2020. godine završio u komi i bio nesposoban hodati. Stariji ljubitelji londonskog kluba sigurno se sjećaju Sansoma koji je u dresu Arsenala upisao preko 300 nastupa u osam sezona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je nastupao za londonski klub, Sansom je imao i zapažene uloge u klubovima poput Crystal Palacea i Newcastlea, no najbolje dane svoje karijere proveo je upravo u redovima Topnika.

Međutim, nakon što se povukao iz nogometa, njegov život krenuo je nizbrdo. Sansom je zapao u ozbiljne probleme s alkoholom, kockanjem i depresijom, no događaj iz travnja 2020. promijenio mu je život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom tog perioda nekoliko puta su ga snimili kako spava u parkovima s bocom pored sebe, a u jednom trenutku bio je viđen kako sjedi na pločniku u stanju potpune alkoholiziranosti. Ostao je bez doma, njegova supruga ga je napustila, a djeca su se udaljila dok je on u alkoholu tražio jedini izlaz iz teškog stanja.

Jednom je zgodom, dok je bio u izuzetno lošem fizičkom stanju, napadnut i završio u bolnici u komi. Liječnici su mu tada dijagnosticirali Wernicke-Korsakoffov sindrom, poremećaj mozga sličan demenciji. Njegovoj obitelji rečeno je da vjerojatno nikada neće napustiti bolnicu, no Sansom je unatoč malim šansama uspio prkositi sudbini. Nakon što je isprva mogao komunicirati samo očima, postupno je ponovno naučio jesti, govoriti i hodati.

Tijekom 18 tjedana koliko je proveo na bolničkom odjelu, uspio je prekinuti ovisnost o alkoholu. Danas već tri godine nije okusio ni kap alkohola.

"Osjećam se odlično - alkohol mi je uništio život, to je ono što sigurno mogu reći. I sada to znam, fizički znam da nikad više neću piti", kazao je Sansom u intervjuu prije nekoliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši engleski lijevi bek dodao je: "Igrao sam 86 puta za Englesku. Da nisam pio, imao bih puno više nastupa. Volio bih moći pomoći ljudima koji piju: ispričati im svoju priču, reći im što da rade."

Iako i danas osjeća određene posljedice napada koji ga je doveo u komu, Sansom je optimističan, priznajući da mu neki dani idu bolje od drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponekad se posvađam sa samim sobom, a ponekad se osjećam sretnim."

"Danas mogu uživati ​​u vremenu provedenom s djecom i unucima, mogu ih voditi na nogometne utakmice ili gdje god žele ići. Kad god poželim. Na meni je. To je sve što sada želim", zaključio je Sansom.

Trenutno živi od mirovine koju mu osigurava FA, iznosom od 1000 eura mjesečno, što predstavlja financijsku potporu nekadašnjim profesionalnim nogometašima.

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo