ZANIMLJIV IZBOR

TALIJANI SU SE MALO ZAIGRALI: Ovako bi danas izgledala reprezentacija Jugoslavije, Hrvati dominiraju!

Prošlo je 25 godina od posljednje službene utakmice nogometne reprezentacije nekadašnje SFR Jugoslavije.

Tog 13. studenog 1991. godine Jugoslavija je u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo svladala Austriju s 2-0. Rat na prostoru bivše države je već bjesnio, tako da hrvatskih nogometaša nije bilo u kadru, kao ni u prijašnjoj utakmici protiv Farskih otoka, a izbornik Ivica Osim je mogao računati na samo 15 igrača.

Hrvatska najbolja

Jugoslavija se lakoćom plasirala na Euro u Švedsku, ali tamo nikad nije nastupila jer država više nije ni postojala kad je počela kontinentalna smotra. Umjesto Jugoslavije, na Euro je otišla Danska i senzacionalno osvojila naslov.


U svakom slučaj, jubilarna obljetnica posljednje službene utakmice Jugoslavije bila je povod novinarima talijanskog dnevnika Gazzetta dello Sport da se malo zaigraju i pogledaju kako bi danas mogla izgledati reprezentacija da nije došlo do raspada države. Da Hrvatska danas ima najjaču reprezentaciju od svih država s prostora nekadašnje Jugoslavije, nije nikakva tajna, a potvrđuje to i ovaj izbor.

U udarnih 11 su tako četvorica hrvatskih nogometaša, trojica Srba, dvojica Bosanaca, te po jedan Slovenac i Crnogorac. Evo kako Gazzetta vidi ‘današnju’ reprezentaciju Jugoslavije: Handanovič (Slovenija), Srna (Hrvatska), Maksimović (Srbija), Savić (Crna Gora), Kolarov (Srbija), Modrić (Hrvatska), Matić (Srbija), Rakitić (Hrvatska), Pjanić (BiH), Perišić (Hrvatska), Džeko (BiH).

Povratak na Net.hr