KONFERENCIJSKA LIGA / Tako ubojiti, a tako različiti: Predatori nigerijskih korijena u lovu na zlatnu kopačku Konferencijske lige

Image
Foto: Profimedia.hr

Dvoboj između Rome i Feyenoorda možete pratiti od 21 sat, a uvodnu emisiju od 20.20 na RTL 2.

24.5.2022.
20:27
Profimedia.hr
VOYO logo

Roma i Feyenoord u srijedu 25. svibnja igraju finale Konferencijske lige u 21 sat. U lovu na prvu titulu novoosnovanog europskog natjecanja susrest će se u Tirani, a utakmicu i uvodnu emisiju možete gledati od 20.20 na RTL2.

UEFA Konferencijska lige je treći rang europskih klupskih natjecanja koje je pokrenuto ove sezone te će Feyenoord i Roma odigrati povijesno prvo finale u Albaniji. Igrat će se na Kombetare Areni, prekrasnom novom stadionu završenom 2019. godine u Tirani koji je dom albanske reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Prvo finale na RTL2 /

Imamo šampione: Roma osvojila Konferencijsku ligu! Mourinho ušao u povijest

Image
Prvo finale na RTL2 /

Imamo šampione: Roma osvojila Konferencijsku ligu! Mourinho ušao u povijest

Posljednju ovosezonsku utakmicu u Konferencijskoj ligi odigrat će trećeplasirana momčad Nizozemske i šesta momčad talijanske Serie A. Feyenoord i Roma dvije su najefikasnije momčadi prvog izdanja ovog natjecanja, a iz njihovih redova stižu i dva najbolja strijelca Konferencijske lige – Tammy Abraham i Cyriel Desseres koji su postigli devet odnosno deset pogodaka u dosadašnjih 12 susreta.

Image

Heroj Rotterdama na posudbi

Stilski i generacijski su Abraham i Dessers prilično različiti no uz ubojitost vežu ih i nigerijski korijeni. No krenimo redom.
Feyenoordov killer, pravim imenom Cyriel Kolawole Dessers u nizozemskog velikana je stigao na posudbu iz Genka i dok u domaćem prvenstvu nema pretjerano impresivnu statistiku od devet golova i dvije asistencije u 27 utakmica, u Europi je nezaustavljiv. Čak deset pogodaka u 12 utakmica čini ga prvim strijelcem natjecanja, a njegov učinak je još impresivniji ako znamo da mu za gol treba manje od 70 minuta. Tijekom Feyenoordovog pohoda prema finalu golovima je dodao još dvije asistencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Dessers ima prilično dobru realizaciju, a učinkovitost mu je preko 35 posto no usprkos tome je promašio i pet velikih prilika u proteklih 12 utakmica.

Ovaj 27-godišnjak zasigurno nije bio favorit za titulu najboljeg strijelca natjecanja. Tijekom dosadašnjeg dijela karijere uglavnom je nogometni kruh zarađivao u manjim prvoligaškim klubovima u Nizozemskoj i Belgiji te je Feyenoord definitivno najveći klub u kojem je igrao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budućnost engleskog nogometa eksplodirala u Romi

Dessers vrijedi tek tri milijuna eura, a iako je rođen u Belgiji, zahvaljujući svojim nigerijskim korijenima ima i državljanstvo te afričke zemlje za čiju reprezentaciju i igra. Nigerijske korijene ima i najbolji Romin i drugi najubojitiji strijelac Konferencijske lige Kevin Oghenetega Tamaraebi Bakumo-Abraham poznatiji pod imenom Tammy Abraham. Abraham ima nigerijsku putovnicu, ali nastupa za Englesku.

Za razliku od tri godine starijeg Dessersa, Abraham još od početka karijere glasi za ekstra talent. Odrastajući u Londonu, kao dijete iz obitelji nigerijskih doseljenika, navijao je za Arsenal, ali ga je nogometni put odveo u akademiju Chelsea. Kalio se u Bristolu, Aston Villi i Swanseau proteklih sezona i dok je bio neumoljiv u Championshipu nije se uspijevao nametnuti u najvišem rangu engleskog nogometa izuzev sezonu 2019./2020. kada je postigao 15 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Probio se Abraham i u englesku reprezentaciju za koju je upisao 10 nastupa i tri pogotka. Prošlo ljeto je stigao u Romu u transferu teškom 34 milijuna funti i potpisao je ugovor na pet godina. Bio je velika želja Josea Mourinha koji na njemu gradi ofenzivnu igru Rome. Abraham mu je to ove sezone vratio u velikom stilu zabivši devet golova u Konferencijskoj ligi te još 17 u talijanskom prvenstvu.
Abraham je vrlo neugodan za protivničke obrane jer uz svojih 194 centimetra visine posjeduje zavidnu brzinu i tehniku. Malo se muči s realizacijom velikih šansi te mu je učinkovitost svega 27 posto, a ima i promašenih šest velikih šansi.

Ostaje tek za vidjeti sutra navečer tko će od ove dvojice napadačkih predatora biti uspješniji u sutrašnjem finalu. Dvoboj između Rome i Feyenoorda možete pratiti od 21 sat, a uvodnu emisiju od 20.20 na RTL 2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo