Dvije strane medalje / Put do finala Konferencijske lige: Kako su Roma i Feyenoord stigli do borbe za trofej

Image
Foto: Profimedia.hr

Uvodna emisija na RTL2 počinje u 20.20, a dvoboj pratite od 21 sat

23.5.2022.
20:27
Profimedia.hr
VOYO logo

Talijanska Roma i nizozemski Feyenoord igraju u srijedu 25. svibnja finale Konferencijske lige u Tirani. Uvodna emisija na RTL2 počinje u 20.20, a dvoboj pratite od 21 sat.

UEFA Konferencijska lige je treći rang europskih klupskih natjecanja koje je pokrenuto ove sezone te će Feyenoord i Roma odigrati povijesno prvo finale u Albaniji. Igrat će se na Kombetare Areni, prekrasnom novom stadionu završenom 2019. godine u Tirani na kojem domaće utakmice igraju Dinamo i Partizani iz Tirane. Stadion može primiti 21 690 gledatelja, a dom je i albanske nogometne reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velikan bez europskog trofeja

Roma je europski velikan bez europskog trijumfa. Kultni talijanski klub nema previše ni domaćih trofeja. Točnije, osvojili su svega tri naslova prvaka i devet kupova te dva superkupa. Posljednji osvojeni trofej je upravo superkup u sezoni 2007./2008. Usprkos relativno praznoj trofejnoj vitrini Roma je zahvaljujući dugogodišnjoj prisutnosti u vrhu talijanskog i europskog nogometa.

Image
Prvo finale na RTL2 /

Imamo šampione: Roma osvojila Konferencijsku ligu! Mourinho ušao u povijest

Image
Prvo finale na RTL2 /

Imamo šampione: Roma osvojila Konferencijsku ligu! Mourinho ušao u povijest

Roma ima sasvim solidnu ekipu no to im je bilo dovoljno tek za šesto mjesto u Serie A no u Konferencijskoj ligi su grupu prošli prilično uvjerljivi uz izuzetak teškog poraza protiv Bodo Glimta u grupnoj fazi, a u eliminacijskoj fazi su uvijek bili korak ispred rivala.
Uz najboljeg strijelca Tammyja Abrahama koji je u 12 utakmica zabio čak 9 pogodaka glavni adut Rimljana je trener Jose Mourinho. Portugalac nikad nije izgubio europsko finale te se nada da će u Tirani nastaviti taj niz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roma je na svome putu do finala prošla kroz grupu C u kojoj su se našli s Bodom, Zoryom i CSKA iz Sofije kao prvoplasirana momčad. Upisali su četiri pobjede, jedan remi i već spomenuti poraz od Bodo Glimta.

Image

Tijesni prolasci u nokaut fazi

U osmini finala su se obračunali s Vitesseom s ukupnih 2:1, a onda su u četvrtini finala preskočili i stare znance Bodo s čak 5:2. Posljednja prepreka na ulasku u finale je bio engleski Leicester kojeg su prošli s 2:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na utakmicama rimskog kluba sve pršti od pogodaka. Zabijaju 2.3 gola po susretu, a primaju 1.3. Također kreiraju gotovo tri velike prilike po utakmici. Imaju specifičan stil igre u kojoj je ključni igrač Abraham, visoki i brzi napadač koji uz podršku Pellegrinija i Zaniola stvara velike probleme gotovo svakome.

Kladionice sugeriraju da je Roma lagani favorit u ovom finalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autsajder s mnoštvom titula

S druge strane će stajati Feyenoord, vječni europski autsajder s čak tri europska trofeja. Naime, Feyenoord je dio nizozemske velike trojke uz Ajax i PSV. Imaju čak 32 domaća trofeja od čega 15 naslova prvaka, a za razliku od Rome mogu se pohvaliti i osvajanjem nekadašnjeg Kupa šampiona i Kupa UEFA. Prvaci Europe su postali 1970. godine, a dva Kupa UEFA su osvojili 1974. i 2002. godine.
Ove sezone su dvama rivalima gledali u leđa u domaćem prvenstvu no u Konferencijskoj ligi su nezaustavljivi.

Grupnu fazu u kojoj su se susreli sa Slavijom iz Praga, Maccabijem iz Haife i Union Berlinom su prošli dominantno upisavši četiri pobjede i dva remija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Partizan, Slavija i Marseille...

Nisu više problema imali ni u osmini finala gdje je teško stradao beogradski Partizan s ukupnih 8:2, a potom su još jednom bili bolji od Slavije sa 6:4. U polufinalu su bili izraziti autsajderi protiv francuskog Marseillea no Roterdamci se time nisu zamarali već su favorite izbacili s ukupnih 3:2.

Feyenoord igra napadački nogomet i ne daju se lako zaplašiti. Najčešće nastupaju u formacije 4-2-3-1 u kojoj ključne uloge imaju Cyriel Dessers i Luis Sinisterra. Dessers je u 12 dvoboja postigao deset pogodaka te je zastrašujuća činjenica da mu za gol treba svega 68 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na klupi sjedi Arne Slot, čovjek koji je ovim rezultatom nadmašio sva očekivanja, a eventualnom pobjedom uči će u povijest ne samo nizozemsku već i europsku.

Uvodna emisija na RTL2 počinje u 20.20, a dvoboj pratite od 21 sat

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo