KAKO SU SE ZLATAN I RAIOLA UPOZNALI / Taj trenutak je promijenio sve: 'Rekli su mi da dolazi s ulice i da izgleda poput mafijaša...'

Image

Najpoznatiji nogometni menadžer Mino Raiola je preminuo prije desetak dana

9.5.2022.
14:09
VOYO logo

Prije nešto više od deset dana u 54. godini preminuo je Mino Raiola, najpoznatiji nogometni menadžer koji je vodio brigu o Haalandu, Pogbi, Ibrahimoviću, Verrattiju i mnogim drugim poznatim svjetskim nogometašima.

Image
EMOTIVNI OPROŠTAJ /

Sahranjen je Mino Raiola, najveće svjetske zvijezde nisu mogle sakriti tugu: Od velikana se oprostili Ibra, Haaland, Nedved i brojni drugi

Image
EMOTIVNI OPROŠTAJ /

Sahranjen je Mino Raiola, najveće svjetske zvijezde nisu mogle sakriti tugu: Od velikana se oprostili Ibra, Haaland, Nedved i brojni drugi

U četvrtak, ovog tjedna, proširila se vijest o smrti Raiole, ali je vrlo brzo sam menadžer demantirao takvo što navodeći, diljem društvenih mreža, kako je s njim sve u redu i kako je „drugi put u posljednje vrijeme oživio“. Naime, i ranije su kružile priče o njegovoj smrti, od siječnja kada je hospitaliziran te je obavio zahtjevnu operaciju na plućima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sada je njegova obitelj i službeno potvrdila da je umro.

Raiola je rođen u Noceri Inferiore na jugu Italije. Njegova se obitelj ubrzo preselila u Nizozemsku, gdje su u Haagu otvorili pizzeriju. Upravo je taj restoran postao iznimno popularan među nogometašima, pa je Mino tamo stekao mnoga poznanstva i kontakte koji su mu pomogli u izgradnji karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP

Bio je bio vješti pregovarač, čovjek koji je pričao nekoliko jezika, a svoju karijeru počeo je vrlo skromno - radeći u za svoju obitelj u pizzeriji. Tijekom 90-ih je radio za Sports Promotions, tvrtku u Nizozemskoj koja se brinula o karijerama nogometaša, a sudjelovao je u nekoliko velikih transfera nizozemskih nogometaša, poput onog Dennisa Bergkampa. Godinama je gradio svoje ime, a naposljetku je postao najutjecajniji nogometni menadžer na svijetu. Zanimljivo, u Sports Promotionsu se probio jer je bio jedini zaposlenik koji je dobro baratao talijanskim jezikom.

Proučavao je načine i metode kolega prilikom pregovaranja, a navodno je napravio kopije nekoliko važnih dokumenata koji su mu kasnije pomogli. Svoju karijeru lansirao je u visine kada je 1996. dogovorio prelazak Pavela Nedveda iz Sparte Prag u Lazio i nakon toga je vodio brigu o karijerama ponajboljih nogometaša na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatan

Jedan od nogometaša s kojim je imao sjajan odnos bio je Zlatan Ibrahimović, koji je bio s Raiolom do posljednjeg trenutka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Njihova suradnja počela je jako zanimljivo. Ibra je prije dvadesetak gosdina imao ponude brojnih agenata i sve je iznenadio kada je izabrao Raiolu, koji je tada bio još relativno nepoznat.

Zlatan je tada i objasnio zašto se odlučio za Raiolu i ispostavilo se da je napravio odličan potez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'I mama bi me tada mogla prodati'

"Kada su nas spojili, rekli su mi da ima drugačiji stil, da dolazi s ulice, da izgleda poput mafijaša i da se zove Mino Raiola. Na prvom sastanku počeo je vaditi neke papire rekao mi: 'Ovo su vrhunski igrači i njihove statistike'. Prvi na listi je bio Ševčenko s 25 utakmica i 23 gola, nakon njega Inzaghi 27 utakmica i 25 golova, pa Vieri 24 utakmica i 23 gola i na kraju je rekao moje ime i pročitao statistiku od 21 utakmicu i četiri gola", ispričao je Zlatan pa nastavio:

"Nakon toga me pitao: 'Kako da te prodam s ovom statistikom?'. Na to sam mu odgovorio da imam veliko samopouzdanje i da imam statistiku kao oni ne bi mi uopće trebao menadžer i da bi me moja majka mogla prodati. Rekao sam mu da mi baš zbog toga treba agent, a on se nasmijao i već tada smo sve dogovorili."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo