SVIJET JE ZALJUBLJEN U MATTHIJSA DE LIGTA: / Kako je Ajaxov wunderkind došao od rezervi do najtraženijeg tinejdžera Europe

Image
Foto: AFP

Kako je Matthijs de Ligt s 19 godina zaludio nogometnu Europu

17.4.2019.
12:18
AFP
VOYO logo

U utorak navečer, u 67. minuti uzvratnog četvrtfinalnog dvoboja Lige prvaka, dogodila se prava senzacija usred Torina. Ajax, najugodnije iznenađenje ovosezonske Lige prvaka, pobijedio je protiv slavnog Juventusa 2-1. Pogodak odluke postigao je Matthijs de Ligt, nizozemski reprezentativac i kapetan Kopljanika. De Ligtu je 19 godina, a šuška se da je njegov transfer u Barcelonu, gdje će nastaviti igrati s dosadašnjim suigračem Frenkiejom de Jongom, već dogovoren.

Modus operandi amsterdamskog kluba

ZBOG OVOGA SU SVI LUDI ZA AJAXOVIM KLINCIMA: Pogledajte sjajnu akciju u kojoj su posramili skupe Juventusove zvijezde

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZBOG OVOGA SU SVI LUDI ZA AJAXOVIM KLINCIMA: /

Pogledajte sjajnu akciju u kojoj su posramili skupe Juventusove zvijezde

Image
ZBOG OVOGA SU SVI LUDI ZA AJAXOVIM KLINCIMA: /

Pogledajte sjajnu akciju u kojoj su posramili skupe Juventusove zvijezde

To je postao svojevrsni modus operandi amsterdamskog kluba – proizvesti elitni talent, prodati ga najvećim klubovima, pa tako ispočetka. Međutim, unatoč tome, Ajax opstaje – konkurentan ne samo u Eredivisie (iako je posljednju titulu osvojio 2014.) nego i u Europi (iako je ove sezone izborio osminu finala Lige prvaka prvi puta još od 2006.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciklus uspjeha traje još od Michelsa i Cruijffa

Ajaxov ciklus uspjeha traje desetljećima, otkako su Rinus Michels i Johan Cruijff u sedamdesetima strukturno transformirali ne samo Amsterdam nego i čitavu nogometnu Europu – što upućuje da je odgovor u sistemskom pristupu. Ajaxov mladi kapetan, 19-godišnji Matthijs de Ligt je samo posljednji u nizu ultra talentiranih dječaka koje je amsterdamska momčad proizvela u svojoj akademiji, a njegov streloviti uspon je zaista fascinantan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmlađi kapetan u povijesti Ajaxa

De Ligt je svoj debi u dresu seniorske momčadi Ajaxa imao na jesen 2016., a do tada je igrao za rezervnu momčad. Danas je kapetan, strijelac odlučujućeg pogotka u četvrtfinalu Lige prvaka, standardni reprezentativac Nizozemske i najtraženiji tinejdžer Europe. Sa 19 godina već ima 73 nastupa za Ajax u nizozemskoj Eredivisie, a u 2018. je postao i najmlađi kapetan u slavnoj povijesti Kopljanika te jedini obrambeni igrač koji je uspio osvojiti Uefinu nagradu Golden boy, za najperspektivnijeg mladog igrača Europe.

U njemu se spajaju nizozemske odlike sjajne tehnike i pregleda igre – može započinjati napade iz zadnje linije, što je krucijalno za moderne stopere – i klasične vrline staromodnih obrambenih igrača: igra glavom, trk i snaga, dueli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompletni stoper

Drugim riječima, riječ je o modernom, kompletnom stoperu, koji sa 19 godina može samo napredovati. Protiv Juventusa, de Ligt je bio igrač utakmice - ne samo da je postigao pobjednički pogodak nego je uspješan bio u 100% duela, imao 10 očišćenih lopti, dobio je tri zračna duela i tri puta osvojio loptu.

Ako je već sada ovako dobar, kakav će tek biti ako nastavi svoj razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo