ŠTO ĆE NA KRAJU BITI S VRSALJKOM? / Nezamisliv scenarij dogodio se Simeoneu i Atleticu. Evo kako će se to odraziti na Vatrenog

Image
Foto: Profimedia

Simeoneu se prigovaralo godinama da premalo iskorištava ofenzivne igrače, kako napadače tako i veznjake

30.11.2020.
12:31
Profimedia
VOYO logo

Bit će itekako ponosan legendarni izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević kada vidi novonastalu situaciju u španjolskom velikanu Atletico Madridu.

Naime, trener Diego Simeone odlučio je nakon praktički cijele vječnosti korištenja formacije 4-4-2, koja je postala čak i njegov svojevrsni "trademark", napraviti veliki zaokret i prebaciti se na sustav 3-5-2. Sustav je to koji Hrvatska vrlo dobro pamti, formacija je to s kojom je Ćiro Blažević osvojio treće mjesto na Mundijalu 1998. godine i koja se koristila sve do dolaska Slavena Bilića 2006. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

LISBON, PORTUGAL - AUGUST 13: Diego Simeone, Head Coach of Atletico de Madrid looks on prior to the UEFA Champions League Quarter Final match between RB Leipzig and Club Atletico de Madrid at Estadio Jose Alvalade on August 13, 2020 in Lisbon, Portugal. - Match de football "RB Leipzig vs Atletico Madrid" - 1/4 de finale de UEFA Ligue des Champions ŕ Lisbonne. Le 13 aoűt 2020 © Pool UEFA via Bestimage,Image: 552338646, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

'Ćirina' formacija

Dugo se mislilo da je 3-5-2 zastarjeli sustav, štoviše Ćirini Vatreni bili su posljednji kojima je ova formacija donijela nešto dobrog, a jedan dugi period u 21. stoljeću gotovo da nitko nije koristio ovu formaciju s trojicom igrača u zadnjoj liniji. Međutim, ona je ponovo zaživjela prije nekoliko godina i to ponajprije u Italiji, gdje su joj Cesare Prandelli i Antonio Conte udahnuli život, a kasnije su je modificirali treneri poput Gian Paola Gasperinija koji danas radi čuda s Atalantom.

Dakako, sama se igra u potpunosti promijenila, ubrzala, transformirala i ne izgleda to danas onako kako je izgledalo kod Ćire 1998. godine, ali u suštini, riječ je o istoj formaciji. Danas je tu "Ćirinu" formaciju prihvatio i tvrdoglavi Diego Simeone, trener koji od svojih postulata, principa i ideja nije odustajao gotovo od prvih trenerskih dana na klupi Atletica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Atletico manager Diego Simeone during the UEFA Champions League, round of 16 football match between Atletico de Madrid and Liverpool on February 18, 2020 at Wanda Metropolitano stadium in Madrid, Spain - Photo Ian Stephen / ProSportsImages / DPPI, Image: 499525668, License: Rights-managed, Restrictions: Hungary Out UK OUT, Model Release: no, Credit line: IAN STEPHEN / AFP / Profimedia

Simeone iznenadio sve

Njegova 4-4-2 formacija s gotovo ultradefenzivnom filozofijom s vremenom se uvukla u Atleticov DNK i mislilo se da će tako i ostati sve do Cholova odlaska. Pokušavao je Simeone prošle sezone malo "tweakati" i promijeniti stil igre, ali ubrzo je odustao i vratio se na staro, ali ove sezone priča je malo drugačija.

Ugledna španjolska Marca možda je i najbolje opisala trenutnu situaciju u Atleticu. "Mislili smo da nas Diego Simeone nakon devet godina u Madridu više ničim ne može iznenaditi", stoji to u uvodu Marcina novinara Santiaga Pereda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini se da su brojne ozljede dovele do toga da je Simeone bio natjeran promijeniti formaciju iz svoje standardne 4-4-2 u 3-5-2. S tom formacijom Atletico je zaigrao u derbijima protiv Barcelone i Valencije i iz te dvije teške utakmice uzeo maksimalan broj bodova. I sve to bez Luisa Suareza koji je zaražen koronavirusom", piše novinar.

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Atletico Madrid's Argentinian coach Diego Simeone gestures during the UEFA Champions League group A football match between Club Atletico de Madrid and Club Brugge at the Wanda Metropolitano stadium in Madrid on October 3, 2018. / AFP PHOTO / JAVIER SORIANO

Kako to izgleda?

"Igra s trojicom središnjih braniča omogućila je Simeoneu čvrstoću u posljednjoj liniji gdje dominiraju Savić, Gimenez i Hermoso te veću slobodu Trippieru i Lodiju koji napadaju po bokovima. U fazi obrane, naravno, Atletico se brani s petoricom nazad. Koke, koji je u fenomenalnoj formi, zadužen je za distribuciju lopte u veznom redu, a uz njega je tu i neumorni dvojac Saul-Llorente koji sjajno koristi i najmanju priliku za utrčavanje iz drugog plana. Taj sustav omogućio je Atleticu dosad neviđenu kontrolu nad utakmicama", navodi dalje novinar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simeoneu se prigovaralo godinama da premalo iskorištava ofenzivne igrače, kako napadače tako i veznjake, ali u ovom sustavu oni su na čistom dobitku.

"Dosad su Felix i Lemar znali zabljesnuti s vremena na vrijeme. Sad u novom sustavu pokazuju magiju puno češće, sjajno se nadopunjavaju i puno su bitniji za igru momčadi nego ranije. I Atleticov nogomet je puno ofenzivniji. Felix, napadač plaćen 127 milijuna eura, postigao je sedam golova uz tri asistencije, a Lemar napokon izgleda kao nogometaš od 72 milijuna eura, koliko ga je Atletico platio Monacu. U novom sustavu dva najskuplja igrača u povijesti Atletica imaju potpuno slobodu na posljednjoj trećini terena i mogu pokazati sve što znaju", piše novinar Marce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Atletico Madrid's Argentinian coach Diego Simeone gestures during the Spanish league football match between FC Barcelona and Club Atletico de Madrid at the Camp Nou stadium in Barcelona on April 6, 2019. (Photo by LLUIS GENE / AFP)

Što će biti s Vrsaljkom?

U ovom sustavu itekako bi mogao profitirati i hrvatski reprezentativac Šime Vrsaljko, koji inače igra poziciju desnog beka. Jednom kada se oporavi od ozljede koljena, Vrsaljko bi trebao konkurirati za poziciju koju okupira Kieran Trippier, dakle onu "wing backa". Pozicija je to koja savršeno odgovara modernom beku, a Vrsaljko to i jest jer igra kvalitetno u ofenzivnom segmentu, ima dobar centaršut, brz je, jak, ima moć ponavljanja i vrlo je odgovoran u obrani.

U 3-5-2 sustavu "wing backovi" su igrači koji se možda i najviše "troše" i sudjeluju u igri. Imaju tek malu pomoć veznih igrača, a obavljaju golemi posao na bočnim pozicijama u oba smjera, a kako Simeone nema baš previše opcija ne bekovskim pozicijama, posebice ne na desnoj strani, za očekivati je da će Vrsaljko imati itekakvu ulogu u preporođenom Atleticu. Hoće li tako i biti vidjet ćemo kada se Vrsaljko oporavi, dakako i ako Simeone ne odustane od svog novog projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo