SVE ZBOG RATA U UKRAJINI / Što će biti s našim Kovačićem? Chelsea se raspada, najjači sponzori raskidaju ugovore, prijeti izbacivanje iz lige

Image
Foto: Profimedia

Pitanje je i koliko će i kako klub na kraju financirati svoje igrače, koji imaju golema primanja i bonuse

10.3.2022.
20:03
Profimedia
VOYO logo

Telekomunikacijska tvrtka Three zatražila je od nogometnog kluba Chelsea, za koji nastupa i hrvatski nogometaš Mateo Kovačić, privremeni raskid međusobnog ugovora koji je vrijedan oko 40 milijuna engleskih funti.

"Zatražili smo od Chelseaja da privremeno prekine naše sponzorstvo nad klubom, uključujući uklanjanje ime našeg brenda s dresova te na samom stadionu i oko njega“, oglasili su se iz kompanije Three, a sve uslijed odluke britanske vlade tijekom četvrtka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sankcije

Naime, britanska vlada je, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, objavila nove sankcije protiv sedam ruskih oligarha, među kojima je i Roman Abramovič, vlasnik prvoligaša Chelseaja čija je prodaja na čekanju.

"Ograničenja zamrzavanja imovine također se primjenjuju na sve subjekte u vlasništvu ili pod kontrolom Romana Abramoviča. To znači da nogometni klub Chelsea također podliježe zamrzavanju imovine pod financijskim sankcijama Ujedinjenog Kraljevstva", navodi se u priopćenju vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlazak kompanije Three očito je samo početak domino efekta kada je u pitanju aktualni pobjednik Lige prvaka i pobjednik klupskog SP-a. Istu reakciju, tj. odlazak od Chelseaja, najavio je i Hyundai.

Image
OVO (NI)JE OČEKIVAO /

Roman Abramovič dobio neočekivanu ponudu na stol za kupnju Chelseaja: Mogao bi doživjeti debakl

Image
OVO (NI)JE OČEKIVAO /

Roman Abramovič dobio neočekivanu ponudu na stol za kupnju Chelseaja: Mogao bi doživjeti debakl

Izbacivanje iz lige?

Isto tako, Chelseaju je izrečen čitav niz sankcija. Abramoviču je zabranjeno poslovanje s pojedincima i tvrtkama unutar UK-a i ima zabranu putovanja. Isto tako, trenutno ne smije prodati klub, a ne smije zaraditi niti jednu funtu od prodaje ulaznica, dresova i ostalih klupskih proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanci tvrde da je Abramovič bio umješan u destabilizaciju Ukrajine time što je tvrtka kojom upravlja rusku vojsku opskrbljivala čelikom. Klub je zatražio od vlade dozvolu da nastavi s poslovanjem jer u protivnom možda neće biti u mogućnosti igrati nadolazeće utakmice.

Recimo, novinar Telegrapha, Jim White, piše kako bi Chelsea trebao biti izbačen iz lige. "Nekolicina klubova bila je izbačena iz engleskih liga i zbog puno manjih stvari od ovoga zbog čega britanska vlada sankcionira Romana Abramoviča", piše novinar Telegrapha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitne su već sljedeće utakmice

Telegraph također piše kako je britanska vlada zabranila Chelseaju da potroši više od 20 tisuća funti tjedno na pojedino gostovanje. Sljedeće srijede igra se utakmice Lige prvaka protiv Lillea, a gotovo je nemoguće organizirati takvo gostovanje uz ovakve financijske sankcije.

Financial Times piše kako bi država trebala nacionalizirati klub i održati ga na životu jer cilj je samo onemogućiti Abramoviću daljnje bogaćenje i zaradu, a ne gašenje velikog kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je i koliko će i kako klub na kraju financirati svoje igrače, koji imaju golema primanja i bonuse, a na plaći drže 40-ak profesionalaca. A gdje su još juniori, trenersko osoblje, ženska ekipa... Teška su vremena pred londonskim plavcima.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo