Nezabiljezen slucaj: Njihovo ime zna cijela Europa, ali ne smiju ga koristiti!

Da u Rumunjskom nogometu nikad nije dosadno potvrduje i dosad nezabiljezen slucaj napopularnijeg kluba u zemlji i bivseg europskog prvaka.

8.12.2014.
9:04
VOYO logo

Naime, rumunjski Vrhovni sud potvrdio je presudu nizeg suda prema kojoj je ministartsvo obrane dobilo tuzbu protiv Steaue zbog nedopustenog koristenja imena kluba.

Steaua je osnovana 1947. godine kao armijski klub, a nakon privatizacije 2004. ministarstvo obrane je zabranilo koristenje imena klubu kojeg su tada vodili vlasnik Gigi Becali i menader Mihai Stoica, koji su obojica u meduvremenu zavrsili u zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogometasi Steaue su zato u utakmici protiv Iasija, koju su dobili s 1:0 pogotkom u sudackoj nadoknadi, istrcali u zutom, a ne svima poznatom crveno-plavom dresu, bez grba, a na semaforu je umjesto Steaua pisalo samo "Gosti".

//www.youtube.com/embed/md032XKYP8U

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I neki mediji su izbjegavali pisanje imena Steaua, a navodno je vodstvo kluba na pragu dogovora s ministrom obrane kako bi se cijela situacija rijesila i slavnom klubu vratilo ime.

Steaua je vodeca momcad lige s deset bodova prednosti ispred Cluja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sto su odlukom Vrhovnog suda izgubili pravo na koristenje imena i klupskih obiljezja, celnici Steaue i rumunjskog Ministarstva obrane u ponedjeljak su dogovorili da ce klub moci iste koristiti na utakmici Europske lige u cetvrtak protiv kijevskog Dinama.

Dogovorom Steauinog predsjednika Valeriuja Argaseala i predstavnika Ministarstva obrane, slavni rumunjski klub izbjegao je ponavljanje scenarija na utakmici Europske lige koji mu se dogodio u subotu u rumunjskom prvenstvu protiv Iasija. Naime, na toj su utakmici igraci istrcali u zutim, umjesto crveno-plavim dresovima bez grba, a na semaforu je umjesto imena Steaua pisalo "gosti". Sluzbeni spiker je momcad predstavio kao "rumunjske prvake", a ime Steaua nijednom nije spomenuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Steaua je, naime, osnovana 1947. godine kao vojni klub, ali je prije nekoliko godina privatizirana. No, Ministarstvo obrane je pokrenulo sudski potpupak za zastitu svih obiljezja kluba. Na prvostupanjskom sudu je Ministarstvo izgubilo spor, ali je Vrhovni sud ponistio tu odluku i presudio u korist osnivaca kluba, cime je ime europskog prvaka iz 1986. godine stavljeno izvan uporabe.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo