'Ma dosta mi je više i toga Partizana i Dinama i Zvezde'

Torcida, navijačka skupina splitskog Hajduka osnovana je 28. listopada 1950. godine. Jedna od najstarijih navijačkih skupina u Europi slavi svoj 63. rođendan.

28.10.2013.
10:58
VOYO logo

Torcida je te 1950. osnovana uoči nogometne utakmice sa Crvenom Zvezdom kada su splitski studenti, koji su studirali u Zagrebu, željeli napraviti dotada neviđen spektakl na Starom placu kako bi pomogli svojim ljubimcima da dođu do naslova prvaka Jugoslavije.

I uspjeli su u tome. Bijeli su 29. listopada pobijedili Zvezdu rezultatom 2:1. i osvojili naslov bez iti jednog poraza u prvenstvu, što nikad nitko prije, a ni poslije nije uspio napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od inicijatora bio je Vjenceslav Žuvela, čije su riječi uoči spomenute utakmice zapisane u analima splitskog sporta:

"Ma dosta mi je više i toga Partizana i Dinama i Zvezde! Triba dobit tu utakmicu! Moramo se mi organizirat, to mora bit navijanje od prve do zadnje minute", riječi su Žuvele koje su bile začetak osnutka Torcide kao navijačke skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijedi istaknuti kako je Torcida osnovana po uzoru na brazilske navijačke skupine koje su u to vrijeme postale poznate (te godine se u igralo obnovljeno Svjetsko nogometno prvenstvo u Rio de Janeiru).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo