Predložena tri modela za spas Hajduka

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar predlaže rok od dvije godine za projekt 'Naš Hajduk'.

9.10.2013.
10:33
VOYO logo

Baldasar jasno ističe kako je knjigovodstveni dug kluba 127 milijuna kuna te da ova situacija nikoga ne zadovoljava.

"Isto tako je istina da je trend drukčiji. Ključna rečenica koju su oni rekli na sastanku, a koja se meni jako svidjela je: 'Zamislite da imate trgovačko poduzeće koje se ne zove Hajduk, nego je obično trgovačko poduzeće, i da ima ovako stanje i ovakav trend koje ima po knjigama, bismo li bili zadovoljni ili bismo tražili stečaj?'. Morao sam priznati da bih bio zadovoljan. Morate reći da ima netko tko vodi računa, ima glavu i rep, sve skupa izgleda dobro, ali financijska situacija je jako teška", rekao je Baldasar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, gubici se smanjuju, a prihodi nešto sitno povećavaju, kaže gradonačelnik koji je vijećnicima predložio tri modela za rješavanje problema u Hajduku.

"Ovaj trend se mora pretvoriti u aktivno stanje, a to znači smanjivanje gubitaka. Pri tom bih zamolio da, ako prihvatimo taj model, to bude na rok dvije godine jer bi otprilike tada trebao isteći mandat sadašnjem Nadzornom odboru. Drugi je model je podijeljen na dva dijela, a prvi je da Grad proda svojih 51 posto dionica. Ili B model koji mi se čini daleko korektnijim, da Grad u tom slučaju pozove sve manje dioničare da se, ako žele prodati svoje dionice, udruže i daju te svoje dionice na prodaju i na taj način da vrate sredstva koja su uložili, a ne da Grad na neki način obezvrijedi njihove dionice ako proda svojih 51%."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći prijedlog je dokapitalizacija koja prema Baldasaru nudi nekoliko etičkih problema. Naime, neki dioničari koji imaju sredstava mogu obezvrijediti dionice onih koji nemaju. Taj je sistem dobar klubu jer bi gotovo sva sredstva išla klubu.

U bilo kojem slučaju, ostaje odvojena obveza Grada iz 2008. da ulaže u stadion u koji, po najosnovnijim zahtjevima, treba uložiti 26 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukupni dug Hajduka je 127 milijuna kuna, ali bi ovu godinu trebao završiti pozitivno i to u plusu s dva milijuna kuna", rekao je splitskim gradskim vijećnicima na tematskoj sjednici predsjednik Hajduka Marin Brbić.

Svoju matematičku formulu objašnjava time što je dio duga nastao prije preoblikovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da pojasnimo ove priče oko gubitka, ponavljam, preneseni gubitak sportsko-dioničkog društva iznosi 84,5 milijuna kuna, dok je gubitak bez amortizacije 52,5 milijuna kuna u četiri godine", kazao je Brbić. Potraživanja od kluba iznose 85 milijuna kuna, ali sada odmah klub mora platiti 37 milijuna pa su to stvarni troškovi kluba, kaže Brbić.

"Imamo potraživanja od 15 milijuna kuna od Al Ittihada, četiri milijuna kuna od Pescare, pet milijuna od kupaca, 1,5 milijuna kuna od UEFA - 25 milijuna kuna potraživanja. Dakle, ukupne obveze s 1.9. iznosile su 85,7 milijuna kuna, tu imamo spomenute rezervacije 18,5 milijuna kuna, koje nisu dospjele. Banke koje dospijevaju 31.10., dakle još uvijek su nedospjele obveze, ali trenutno dospjele obveze na 1.9. su bile 30,7 milijuna kuna", istaknuo je Brbić. Brbić dodaje kako je i od ovog iznosa tek 25 realan dug, dok je ostalo samo u knjigama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad bi s tih 25 milijuna kuna podmirili ovih 37 milijuna kuna, tada bi nam ostalo teoretski dospjelih obveza, minus potraživanja 12 milijuna kuna, u tome imamo od Grada Splita još četiri milijuna kuna, na račun komunalne naknade, dakle bilo bi osam milijuna kuna kad bi mi danas dobili sredstva od dospjelih obveza. Danas bi hipotetski, bili dužni osam milijuna kuna, ali molim bez senzacionalnog naslova: Hajduk je dužan osam milijuna kuna, nije", naglasio je Brbić. Kada se svi prenesi dugovi odbiju, ali i amortizacija stadiona, te dugovi koji su tek knjigovodstveni, klub će ovu godinu završiti u plusu, kaže na kraju Brbić.

"Nedostaje nam prodaja igrača koju nismo uspjeli ostvariti cilj koje je bio i podmirenje ovog kredita koji dospijeva za 15-ak dana. Na koncu bi gubitak godine trebao biti 6 milijuna kuna, a kada izbacimo amortizaciju od 8 milijuna, trebali bi 2 milijuna kuna biti pozitivni", rekao je Brbić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo