HAJDUK - DINAMO 1-1 / Remi na 'maglovitom' Poljudu: Torcida aktivirala dimnu zavjesu i dva puta prekinula utakmicu, Petković prekinuo 'prokletstvo'

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Hajduk je poveo, Dinamo izjednačio. Torcida nizom bakljada dva puta prekidala utakmicu

21.10.2022.
19:50
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

HNL - 14.kolo (101. derbi)

Mjesto održavanja: Poljud (Split)

Glavni sudac: Igor Pajač (Sveti Ivan Zelina)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnici: Bojan Zobenica i Ivan Mihalj iz Velike Gorice

Četvrti sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VAR-sudac: Marin Vidulin iz Kanfanara, a asistent VAR-suca Robi Kezele iz Rijeke

Hajduk - Dinamo 1-1

HAJDUK: Sentić - Mikanović, Awaziem, Elez, Melnjak - Vuković, Fossati, Krovinović - Sahiti, Livaja, Biuk

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DINAMO: Livaković - Moharrami, J. Šutalo, Perić, Ljubičić - Mišić, Ademi - Špikić, Baturina, Oršić - Petković

Nogometaši Hajduka i Dinama remizirali su u petak navečer na Poljudu 1-1. Torcida je nizom bakljada u drugom dijelu dva puta izazvala prekid utakmice, a nad Poljudom je bio gust oblak magle (gustog bijelog dima) koji je u jednom trenutku sasvim bio pojeo i igrače i teren, ali i tribine... 101. derbi između Hajduka i Dinama obilježili su i golovi Marka Livaje i Brune Petkovića, koji je zabio iz penala nakon VAR provjere. Bio je to prvi gol za Petkovića na Poljudu protiv Hajduka, time je razbio svoje "prokletstvo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZGRAŽANJE U SRBIJI /

Vatreni derbi na Poljudu šokirao srpske medije: 'Skandal u Splitu, palili su naše zastave i slavili u transu, bio je kaos. Užasne scene'

Image
ZGRAŽANJE U SRBIJI /

Vatreni derbi na Poljudu šokirao srpske medije: 'Skandal u Splitu, palili su naše zastave i slavili u transu, bio je kaos. Užasne scene'

Svakoj momčadi po poluvrijeme

Bio je to susret u kojem je svakoj momčadi pripalo po poluvrijeme. Hajduk je poveo u 27. minuti golom Marka Livaje, a izjednačio je Bruno Petković iz jedanaesterca u 72. minuti.

Hrvatski prvak je u susret ušao s osam bodova prednosti u odnosu na Hajduk i može biti zadovoljniji ishodom jer je i dalje na +8.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaćin nije mogao računati na nedovoljno oporavljene Nikolu i Lovru Kalinića, a na vratima je priliku dobio 21-godišnji Karlo Sentić. Na zadnjem treningu se ozlijedio i Anthony Kalik, pa je u veznom redu priliku dobio Josip Vuković.

S druge strane Dinamov trener Ante Čačić nije imao previše problema s ozljedama, no u svlačionicu je ušla viroza. Čačić je odlučio na klupi ostaviti Luku Ivanušeca, a priliku je dobio Martin Baturina. Odmor je dobio i Stefan Ristovski umjesto kojega je startao Sadegh Moharrami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk je počeo agresivnije i aktivnije, međutim u prvih 20 minuta nije bilo previše uzbuđenja na terenu. Prvu ozbiljniju situaciju vidjeli smo u 22. minuti kada je Dario Melnjak ubacio do Stipe Biuka, a ovaj pucao pored gola. Samo minutu kasnije odličnu priliku je imao Livaja, ali je loše zahvatio loptu prebacivši vrata.

Limitirani Dinamo u prvih 45 minuta

Prvu udarac prema suparničkim vratima Dinamo je imao u 24. minuti, no Mislav Oršić nije bio precizan iz daljine. Hajduk je posve zasluženo poveo u 27. minuti golom Marka Livaje. Ubacio je Filip Krovinović iz kornera na bližu stativu, Melnjak je prebacio na drugu gdje se našao Livaja te iz blizine zakucao loptu u mrežu za svoj osmi gol ove sezone za 1-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novu veliku priliku Hajduk je imao u 41. minuti, međutim Vuković sjajnu priliku nije uspio pretvoriti u pogodak, pucao je ravno u Dominika Livakovića koji je odlično zatvorio kut.

Premda Dinamo u prvom poluvremenu nije pokazao ništa, Čačić nije ništa mijenjao na otvaranju drugog dijela. U 56. minuti domaći vratar Sentić je imao prvu obranu na utakmici, nakon Oršićevog udarca. U 60. minuti oba su trenera povukla prve poteze, kod Dinama su ušli Bočkaj i Ivanušec (izašli su Oršić i Špikić), a s druge strane Grgić i Mlakar (umjesto Sahitija i Fossatija).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goran Karoglan dobio crveni

Dinamo se vratio u igru u 72. minuti. Baturina je uzeo loptu Elezu i ubacio pred gol. Petković je bio u duelu s Awaziemom, nakon čega je pao. Sudac Igor Pajač je nakon asistencije VAR-a pokazao na bijelu točku, a Petković je bio siguran za 1-1. Zbog prigovora Pajač je dao crveni karton pomoćnom treneru Hajduka Goranu Karoglanu.

U nastavku susreta Hajduk je imao nešto veću inicijativu, no ritam igre je pao i nije bilo većih uzbuđenja. Zbog dvije velike bakljade domaćih navijača, susret je produžen na osam minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to drugi derbi ove sezone nakon što je Dinamo u prvom na Maksimiru slavio s uvjerljivih 4-1.

Kolo se nastavlja u subotu derbijem začelja između Gorice i Lokomotive (15.00), a potom slijedi ogled Varaždina i Osijeka (17.10).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju su na rasporedu posljednja dva susreta, Istra 1961 - Šibenik (15.00), te Slaven Belupo - Rijeka (17.10).

Dinamo vodi na ljestvici sa 35 bodova, Hajduk je drugi sa 27 bodova, dok Osijek na trećem mjestu ima 24 boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNL, 14. kolo:
Hajduk - Dinamo 1-1 (Livaja 27 / Petković 72-11m)
U subotu:
Lokomotiva - Gorica (15.00)
Varaždin - Osijek (17.10)
U nedjelju:
Istra 1961 - Šibenik (15.00)
Slaven Belupo - Rijeka (17.10)

Ljestvica:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Dinamo 13 11 2 0 38-14 35
  2. Hajduk 13 8 3 2 23-13 27
  3. Osijek 13 7 3 3 24-14 24
  4. Slaven Belupo 13 6 2 5 11-22 20
  5. Varaždin 13 4 4 5 16-19 16
  6. Istra 1961 12 3 4 5 13-16 13
  7. Šibenik 13 1 9 3 9-12 12
  8. Rijeka 13 3 3 7 11-17 12
  9. Lokomotiva 13 3 1 9 17-26 10
  10. Gorica 12 1 3 8 8-17 6

GOTOVA JE UTAKMICA

98' - Opalio je iz teške pozicije Josip Drmić, ali uzima to Sentić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

95' - Bočkaj je bio u šansi, napeto je sad.

94' - Nema pravih šansi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90' - Osam minuta je sudačke nadoknade.

90'- Oko tri minute traje prekid. Nastavlja se utakmica. Promjena, Ristovski ulazi umjesto Baturine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

87' - Opet bakljada i dimnijada sad Torcide, spustio se gusti dim ponovno. Jedna od baklji završila je u golu Livakovića, opet prekid, u 87. Bio je jedan u 83.

86' - Mikanović više ne može nastaviti, ide van. Karoglan je pripremio Čolinu i Lovrencicza. Biuk također ide van. Kompletno je sad izmijenjena ta desna strana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

80' - Atanasov ulazi, Vuković izlazi kod Hajduka.

78' - Dinamo želi taj drugi gol. Imaju inicijativu i zanos.

74' - "Hoćemo pobjedu", ori se s onog dijela gdje su BBB-ovci.

72' - GOOOL - Bruno Petković zabija za 1-1. Sentić u jednu, Petković u drugu stranu. 4-3 u udarcima na gol za Hajduk, 2-2 je u okvir gola.

70' - Penal za Dinamo nakon VAR provjere i ide karton Awaziemu. Petković se sprema izvesti i po prvi put zabiti na Poljudu. Na golu je mladi Karlo Sentić. Žuti je dobio netko na klupi Hajduka, Karoglan je dobio crveni, Goran, pomoćni trener i udaljen je s klupe.

68' - Dinamo napada, Hajduk se brani. Ulazimo u ključni period susreta. Bijeli vode 1-0.

64' - Brzo se nastavlja utakmica, ali i dalje je dim prisutan i smanjenja vidljivost.

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

63' - Prekid na Poljudu zbog bakljade Torcide.

60' - Topovski je "grunuo" na Poljudu, bakljada Torcide započinje. Dim je na sve strane. Nema baklji na travnjaku. Boysi uzvraćaju s "Tito partija Hajdukova armija".

58' - Koliko tu ima gužve, potezanja, bitka na Poljudu. Idu i dvije zamjene u svakoj momčadi. Mlakar i Grgić ulaze, Fossatti i Sahiti izlaze. Ivanušec i Bočkaj ulaze, Špikić i Oršić izlaze kod Dinama. Dva krilna igrača izvadio je Ante Čačić.

56' - Mišić puca, skida to Sentić. Kakva prlika, druga tek za Dinamo.

52' - Dinamo je više na polovici Hajduka u ovih 7 i pol minuta u drugom dijelu, međutim bez udaraca s obje strane.

46' - Počinje drugo poluvrijeme, nema promjena.

Alen Peternac: "Tromi smo i moramo se sabrati. Nismo pravi, gubimo duele, na drugoj lopti nas nema. Radit ćemo promjene, napravit ćemo par promjena", kazao je Alen Peternac, Čačićev pomoćnik, koji je za MaxSport iznio svoje viđenje prvog dijela. Iz Hajduka, pak, najavljuju daljnu ofenzivu. Nema govora o povlačenju nekakvom.

46' - Gotovo je prvo poluvrijeme. Hajduk je limitirao Dinamo i zabio, pa imaju prednost nakon prvog dijela u kojem su dominirali. Ustali su navijači, Poljud plješće igračima Hajduka. Dinamo je na jednom udarcu na gol.

43' - "Blago Zadro", ori se s tribina. Torcida nije zaboravila za junaka obrane Vukovara i Hrvatske, za hrvatskog sina koji je hrabro pao u obrani svoje domovine.

41' - Kakva prilika za Hajduk, Livaković je skinuo udarac Vukovića, koji je tukao sa 6 metara iz kosa, kakva prilika... Ogromna prilika za Hajduk. Ostaje Vuković na tom jednom golu za Hajduk.

35‘ - Krovinović iz kornera traži Livaju u petercu, Šutalo u posljednji trenutak izbija u novi korner i spašava obranu Dinama. Šesti po redu.

33‘ - Livaja već po tko zna koji put leži na travnjaku nakon duela s nekim od Dinamovih braniča, ovaj put je u pitanju bio Dino Perić, ali neće biti ništa od toga. Traže hajdukovci opomenu za nogometaše iz Zagreba Pajač zasad samo smiruje tenzije i utakmica se nastavlja.

28' - GOOOL - Marko Livaja zabija za 1-0. Poljud je u transu. Krovinović je izveo korner i pronašao Melnjaka koji u padu daje na suprotnu vratnicu gdje se nečuvan našao Livaja i poentirao za 1:0! Eruptirale su poljudske tribine...

23' - Korner za Hajduk. Napadaju sad Bijeli, Plavi se brane. 3-1 za Hajduk što se tiče udaraca iz kuta, Splićani su unutar minute imali dvije vezane šanse. Oršić je pokušao prije toga s 20-etak metara. Posjed je na strani Dinama, ali blago već sad.

22' - Evo opet lopte za Bijele, Marko Livaja pada, nema kaznenog udarca. Ništa ništa i u jednoj minuti dvije opasne situacije. Livaja je bio u duelu sa Šutalom. Ponovno Sahiti dobro centrira u peterac, Livaja je uspio uputiti udarac preko gola, no sapleo se o noge Dinamova braniča. Tražili su svi hajdukovci najstrožu kaznu, a sudac Pajač pokazao je da nema reakcije VAR sobe. Nastavlja se igra. Uzavrelo je sad na Poljudu.

21' - Stipe Biuuk... pokraj gola, iako je bio viši od Mišića. Prvi udarac na utakmici, Hajduk je kreirao sjajno.

18' - "Volim Dinamo, volim Dinamo, volim ga jako", čuje se sad jasno i glasno. Uzavrelo je i na travnjaku. Awaziem protestira, udarac iz kuta za Dinamo. Ništa od toga. Solomunsko rješenje suca Pajača. Prekršaj u napadu u napad za Hajduk. Još nema udarca na utakmici. Inače, dvije godine Dinamo nije pobijedio na Poljudu, od rujna 2020. i slavlja 2-1. Iduća tri derbija na Poljudu su jedna pobjeda Hajduka i dva remija, od kad je došao Marko Livaja.

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

14' - Taktička bitka guši utakmicu, još nije bilo ozbiljnijih pokušaja s obje strane. Hajduk je nešto energičniji. Evo, prvi pokušaj udarca na utakmici završio u bloku Dinama.

9' - "O Dinamo, mi volimo i za njega živimo", uzvraćaju sad glasnicama Boysi s juga Poljuda, jugozapada točnije.

7' - Krovinović je ubacio iz slobodnog udarca, ali nije tu bilo opasnosti.

5' - Marko Livaja dosta je aktivan u ovim početnim minutama susreta.

4' - Torcida je podigla koreografiju, najavljenu. "Volim te Hajduče", navijaju ultrasi iz Splita.

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

3' - Nema sad faula nad Petkovićem, Vuković kreće u napad. Mikanović, ide Krovinović po loptu. Elezu utrčava Krovinović, ali nije lopta stigla do veznjaka Bijelih.

1' - Ostaju hajdukovci bez lopte, posjed je Dinama. "Dinamo Zagreb, Dinamo Zagreb, odjekuje Poljudom".

1' - Počela je utakmica. Hajduk kreće prvi, Livaja je izveo početni udarac. Hajduk je u bijelim, tradicionalnim, Dinamo u svojim plavim.

17.59 - Igrači izlaze na teren uz "Dalmacijo, moja ružo procvala". Tresu se tribine, ali i Dinamo će imati svoju podršku, vjerujemo glasnu. Na stadionu ima 30-etak tisuća navijača, od toga cca 550 Boysa. Na sjeveru Poljuda se sprema i koreografija.

17.47 - Jeste li znali da Bruno Petković nikad još nije zabio na Poljudu? Da, nije, stoga će biti upravo on posebno motiviran.

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

17.07 - Evo nam i sastava Dinama. Ivanušec je završio na klupi, Baturina ulazi u prvih 11.

16.57 - Stigao je sastav Hajduka. U splitskoj momčadi neće biti nedovoljno oporavljenih spomenutih Nikole i Lovre Kalinića. Na vratima će stajati 21-godišnji Karlo Sentić, dok će u veznome redu startati Josip Vuković umjesto očekivanog Anthonyja Kalika. Sastav Dinama još se čeka.

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

16.52 - Trener Hajduka Mislav Karoglan u ovom susretu ne može računati na ozlijeđene Nikolu i Lovru Kalinića, dok je Ante Čačić još jučer rekao da će sigurno biti bez Nevistića, Bulata i Emrelija. Dinamo je, naime, poharala viroza, a strateg Plavih na pressici je spominjao da će biti bez čak 5 igrača. No, ipak vrijedi pričekati, često se zna dogoditi da neki igrači osvanu i u prvih 11. Viroza je prolazna stvar...

16.49 - Inače, bit će ovo treći veliki derbi ove sezone i drugi prvenstveni. Zagrebački plavi su pravo na početku sezone osvojili Superkup pobjedom nakon jedanaesteraca, nakon što je poslije 90 minuta rezultat bio 0:0, dok je u prvom ovosezonskom prvenstvenom susretu Dinamo na Maksimiru slavio s uvjerljivih 4:1.

16.24 - Splitski će stadion opet biti prepun, rijeke navijača slijevaju se prema Poljudu, a očekuje se i oko 550 BBB-ovaca. Oni još stižu.

16.18 - Torcida se oglasila putem društvenih mreža.

"Pripadnici Torcide, navijači Hajduka!

Ne moramo isticati važnost današnje utakmice i naše glasne podrške najdražem klubu!

Naši glasovi i dlanovi opet će vodit Hajduk do pobjede!

Klub navijača je danas otvoren od 12 sati, a na tribinama idemo dati sve od sebe, bez poštede grla i dlanova vodimo Hajduk do nova 3 boda!

Uđite svi do 17:00 sati na stadion zbog koreografije!", stoji u objavi Torcide.

16.16 - Dobar vam dan dragi čitatelji Net.hr-a, nogometni fanatici, sportski zaljubljenici i svi navijači naša dva najveća hrvatska kluba. Pred nama je najveći nogometni derbi i najveća sportska utakmica u Hrvata, sraz Hajduka i Dinama na Poljudu. Što mislite, tko će pobijediti, kako će utakmica završiti? Komentirajte, izrazite svoje mišljenje. Budite s nama jer donosimo vam sve vezano za najveći hrvatski derbi, najveću hrvatsku utakmicu.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo