ŠPANJOLCI OBJAVILI VELIKU REPORTAŽU O PETROVIĆU: / Otkrivena informacija koja je mogla promijeniti povijest tamošnje košarke

Image
Foto: Screenshot

Košarkaška ikona željela se vratiti u Real Madrid.

28.4.2018.
12:43
Screenshot
VOYO logo

Nepreželjeni hrvatski košarkaš Dražen Petrović, idol Real Madrida i svjetska košarkaška legenda, potpisala je za Barcelonu 1986., ali je na kraju u listopadu 1988. završio u Realu. Objavljeno je to u u emisiji Informe Robinson španjolske televizije #0 u reportaži pod imenom 'Od neprijatelja do idola'.

U njoj je opisana operacije koja je izmijenila povijest španjolske košarke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Portland Trail Blazersi željeli su Petrovića po bilo koju cijenu, ali zbog pravila u tadašnjoj Jugoslaviji 'Genije iz Šibenika' nije mogao otići u NBA ligu. Trener Cibone Mirko Novosel stupio je tada u kontakt s Joseao Antoniom Arizagom, menadžerom koji je sružio Željeznu zavjesu i doveo Sabonisa u Španjolsku, kako bi pomogao Draženu da ode u inozemstvo", opisuje Marca navedeni prilog.

"Postavilo se pitanje, kako možemo Petrovića dovesti u Španjolsku. Bilo je to izuzeto teško jer prema pravilima u tadašnjoj Jugoslaviji sportaši mlađi od 28 godina nisu smjeli napustiti zemlju. Petrović je imao 22 godine", priča Arizaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekli su ono što se govorilo tada u tim zemljama, a još uvijek vam kažu danas u Španjolskoj...'Ali to puno košta'. Hajde da vidimo koliko! To se zove korupcija. Odjednom se pokrenenuo ogroman birokratski stroj i odjednom je sve gotovo i Petrović je mogao doći u Španjolsku", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrović je u to vrijeme bio veliki neprijatelj Reala, ali je želio tamo igrati.

"Imali smo tada Petrovića, ali nismo imali momčad. Dražen je volio Real, unatoč lošim odnosima s klubom i suigračima"; kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je otkriveno da je prvo potpisao za Barcelonu, što je potvrdio Novosel.

"Zahvaljujući mom prijatelju Arizagi postigao je dogovor s njima", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, trener Barcelone Aito Garcia Reneses nije ga želio.

"Odbio sam ga jer mi se nije svidio predugovor. Trebao doći za dvije godine, a u međuvremenu bi ga plaćali", kazao je Reneses.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga otišao je u Real.

"Upitao sam Ramona Mendozu želi li Petrovića. On mi je rekao 'ne zaj***avaj se samnom. Kada?' Odgovorio sam da smo za dva dana tamo ako želi", ispričao je Arizaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrović je potpisao za Real 1986. Stigao je 1988., a godinu dana poslije otišao je u NBA ligu, sa željom da se opet vrati u Španjolsku.

"Rekao mi je da će se vratiti u Španjolsku, ako ga iz Reala budu zvali. Odgovorio sam mu da oni nemaju dovoljno novaca da ga plate", kazao je Arizaga i dodao kako je imamo vrlo dobru ponudu od Panathinaikosa koju je mislio prihvatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šestog lipnja 1993. Dražen Petrović, s 28 godina i karijerom ispred sebe, poginuo je u prometnoj nesreći u Njemačkoj.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo