'Situacija je zastrašujuća, sramotna za Hrvatsku!'

24.2.2012.
20:49
VOYO logo

Maksimirske vlasti dramatičnim su se pismom obratile premijeru Zoranu Milanoviću, ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću, predsjedniku Ivi Josipoviću, državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, ministru policije Ranku Ostojiću i ministru pravosuđa Orsatu Miljaniću, tražeći pokretanje zakonske procedure kojom će huliganizam, rasizam, šovinizam, vjerska i nacionalna mržnja biti iskorijenjeni s hrvatskih stadiona.

"Da, istina je, obratili smo se svim državnim institucijama te još gradonačelniku Milanu Bandiću, predsjedniku Gradske skupštine Davoru Bernardiću i predsjedniku HHO-a Ivanu Zvonimiru Čičku. Kada bismo znali da nam mogu pomoći, obratili bismo se i glavnom tajniku UN-a Ban Ki Moonu i papi Benediktu XVI.! Situacija je zaista zastrašujuća, sramotna je za hrvatski nogomet i Hrvatsku u cijelosti", rekao je Dinamov direktor za odnose s javnošću Tomislav Marčinko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želimo otkrivati toplu vodu, a od hrvatskih vladajućih struktura tražimo poštovanje europskih standarda i da na ovaj huliganizam reagiraju kako je to svojedobno učinila Margaret Thatcher. Dakle, tražimo zatvorsku kaznu od jedne do tri godine za svaki napad na policiju te za svako širenje nacionalne, rasne i vjerske mržnje na stadionima. Usto, mora slijediti i oduzimanje putovnica i zabrana dolaska izgrednicima na stadione. Ako nas vlast posluša, huliganima je u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj odzvonilo za nekoliko mjeseci", kazao je Marčinko.

U pismu navode: "Političari se dosad nisu željeli baviti nogometnim huliganima, čak su u potpunosti ignorirali odluku Europskog parlamenta otprije dvije godine kojom sve zemlje članice EU moraju u roku od tri godine u svoje krivične zakonike predvidjeti zatvorsku kaznu od jedne do tri godine za svako ispoljavanje rasne, nacionalne i vjerske mržnje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Huligani prošlih godina koriste arsenal uvreda i prijetnji koje se mogu čuti na Dinamovim utakmicama koje je u svome pismu nabrojio predsjednik Mirko Barišić. Dinamovo čelništvo u pismu hrvatskom državnom vrhu napominje kako je američki portal "bleacherreport.com" proglašavajući 15 najozloglašenijih navijačkih skupina na svijetu među njih svrstao i Bad Blue Boyse, i to na visokom sedmom mjestu.

Huligani iz BBB-a sudjelovali su u čak 38 velikih incidenata s krvavim i rušilačkim posljedicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo