VELIKA KRIZA / Samir Toplak za RTL.hr prokomentirao stanje u Rijeci: 'Drugačije je kad moraš dobiti utakmicu, trebali su biti mudriji'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Razgovarali smo sa spasiteljem hrvatskih klubova, trenerom Samirom Toplakom koji nam je dao neko svoje viđenje trenutne situacije

18.9.2022.
10:58
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Rijeka će u nedjelju od 15 sati tražiti izlazak iz velike krize protiv Šibenika u desetom kolu HNL-a. Protivnik je to kojeg su jedino pobijedili u prvenstvu još u prvom kolu kada je pogodio Obregon. Riječani nakon tog susreta nisu slavili u idućih dva mjeseca što je apsolutno iznenađujuće za klub kao što je momčad s Rujevice. Zbog svih problema na Kvarneru i neugodnog stanja na ljestvici razgovarali smo sa spasiteljem hrvatskih klubova, trenerom Samirom Toplakom koji nam je dao neko svoje viđenje trenutne situacije pa pa pogledajte što je rekao za RTL.hr.

Image
NOGOMETNE DINASTIJE /

Ovo su očevi i sinovi koji su harali hrvatskim travnjacima: Neke ste sigurno zaboravili

Image
NOGOMETNE DINASTIJE /

Ovo su očevi i sinovi koji su harali hrvatskim travnjacima: Neke ste sigurno zaboravili

Rijeka jednostavno mora pronaći pojedince koji će povući momčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Rijeka u ovom trenutku izgleda kao razbijena vojska, a ako ne vrate taj momčadski duh koji je teško naći među toliko novih igrača bit će problema. Rijeka ima kvalitetu, no kvalitetu ne čini pojedinac nego ju čini samo momčad. Ako se nađe 15 igrača koji funkcioniraju kao momčad i grupa onda ima spasa. Ne možeš očekivati da ćeš napraviti kompaktnu momčad od 31 igrača, no možeš pronaći deset koji će povući pa će se njima momentalno priključiti četiri pet onda ima izlaza s tog začelja. Ja još ne vidim tu momčad na terenu da izgaraju i da se brane kao momčad. Puno je tu bilo lutanja, a navijači definitivno zaslužuju bolje“, rekao je Toplak.

Rijeka prošle sezone prodala par igrača na polusezoni u trenutku borbe za titulu, a Toplak zaključuje i zašto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Igrali su vrhunski nogomet i bili konkurentni Dinamu, no nekako ostaje žal da se od toga odustalo poslovanjem na prošloj polusezoni. Netko je procijenio da i s par pojačanja nema garanciju da će uzeti titulu i da je to veliki rizik, ali ostaje žal zašto se nije probalo. Ima ljudi koji su odgovorni prema novcu, ako imam pet nečega neću potrošiti šest i gotovo kraj priče, ne postoji ništa što bi mene natjeralo da uzmem šest. Ja poznajem predsjednika Miškovića i svjestan sam da ne želi ići u te neke dubioze iako bi navijački puk htio taj neki iskorak“, pretpostavio je.

Nije se dobro postupilo s dečkima koji su se vratili iz Dragovoljca, Rijeka mora paziti svoje mlade igrače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na posudbi je bilo par igrača na posudbi u Dragovoljcu koji je bolje izgledao kad su oni došli na proljeće. Došao je i trener Tadić, a ti igrači su pokazali neku kvalitetu, ali iz te opuštene ekipe koja ispada i u kojoj nemaš što izgubiti jer znaš što slijedi. Igraš i znaš da ćeš se vratiti u svoj matični klub što god bilo. Rijeka je s tim mladim igračima htjela krenuti u sezonu i biti u vrhu. Sad se mijenja psiha igrača, dolazi pritisak, velika očekivanja. Drugačije je kad sad trebaš dobiti utakmicu. Tu je trebalo biti mudriji i polako davati šansu tim igračima, istina oni su se u Dragovoljcu pokazali, ali nije isto igrati tamo i u Rijeci. Kad je momčad dobra, kad ima sedam pravih igrača onda dva klinca lete uz njih, ali kad njih pet, šest moraju preuzeti glavnu ulogu. Prevelika očekivanja i pritisak, jedan poraz pa drugi poraz i gotovo. Ne smiješ tako izgubiti mladog igrača“, dodao je.

Momčad mora ostati smirena i treba se planski kupovati na zimi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Treba napraviti dobru procjenu i selekciju do zime, bit će još turbulencija u jesenskom dijelu jer momentalno ne izgledaju dobro, najlošiji su u ligi što se tiče igre i svega. Ne smije te uhvatiti panika i ne smiješ dovesti navrat nanos šest, sedam igrača. Opet nema vremena za uigravanje, zimi ti dolaze igrač koje kupiš, koji nemaju klub ili koje se netko odrekao, nisi siguran što dovodiš. Moraju biti oprezni i napraviti plan, možda nam trebaju samo dva igrača na ovoj poziciji, ne treba gubiti glavu i rep. Ne znam koliko je Rijeka spremna plaćati neku odštetu, a ne vjerujem da bi se neki klub samo tako odrekao svojeg igrača koji mu je jako bitan. Opet to mora biti igrač koji nije igrao, koji je ozlijeđen, koji je nezadovoljan i opet će mu trebati vremena da uđe u formu a proljeće stiže brzo“, zaključio je Samir Toplak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo