9. NAJBOLJI STRIJELAC HNL-A IKAD / 'Ne može se danas u LP najavljivati 'va bank' od prve minute. Da je Čačić napao u Salzburgu pa izgubio, odmah bi i 'pametnjakovići' u napad. Dinamo može dobiti Salzburg, vidjelo se to i u prvoj utakmici'

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Robert Špehar o Dinamovim napadačkim ambicijama protiv RB Salzburga

11.10.2022.
13:26
Luka Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Treba li Dinamu opći napad ili laganiji ofenzivni pristup, sustav i stil protiv Red Bull Salzburga? (21.00, Maksimir). Ante Čačić govori kako se ne sjeća da je Dinamo ikad igrao tako ofenzivno kao što igra sad, a javnost i novinari očekuju najofenzivniji Dinamo do sad.

Image
OPĆI NAPAD? /

Ugledni stručnjak otkrio nam što je potrebno Dinamu u ključnoj utakmici: 'Moraju se poslužiti receptom Ivice Osima, tu je bit uspjeha'

Image
OPĆI NAPAD? /

Ugledni stručnjak otkrio nam što je potrebno Dinamu u ključnoj utakmici: 'Moraju se poslužiti receptom Ivice Osima, tu je bit uspjeha'

Dinamo ne smije izgubiti

Jasno i zašto, barem ovo posljednje. Nakon dva uzastopna poraza svjesni smo valjda svi kako je utakmica protiv RB Salzburga možda i ključna za Dinamo u borbi za osvajanje jednog od prva tri mjesta koja osiguravaju "europsko proljeće" u nekom od kupova. Isto tako, bilo je kritika na postavljenu igru Ante Čačića u Salzburgu prije 6 dana, ne samo od medija i javnosti nego i od vlastitih igrača, poput Drmića, koji je nesmotreno rekao, onako vruće glave,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad igraš s petoricom odozada znači da ti je obrana u prvom planu. Kad smo promijenili sustav u 4-4-2, odmah je bilo više lopti prema naprijed i odmah igraš ofenzivnije. Moj je stav da uvijek trebaš težiti ofenzivnijem nogometu", kazao je Josip Drmić i zapalio požar koji je vrlo brzo lokaliziran.

Za samo petnaestak minuta provedenih na travnjaku Red Bull Arene 30-godišnji napadač stigao je utrčati u najveću priliku utakmice, a onda i postići pogodak koji će biti poništen zbog zaleđa od svega desetak centimetara. Upravo spomenuto je dokaz da agresivne austrijske Bikove možete s centra pomaknuti natrag u vlastitu polovicu kada to naumite, a ujedno i putokaz za skiciranje taktike za današnju utakmicu. Jer, Dinamo ne smije izgubiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Hrvatski prvak je u natjecanje po skupinama ušao sjajnom pobjedom protiv Chelsea (1-0), no potom su uslijedila dva gostujuća poraza od Milana (1-3) i RB Salzburga (0-1). Novi poraz značio bi možda i zbogom plasmanu u drugi krug.

Što o svemu misli Robert Špehar, 9. najbolji strijelac HNL-a sa 86 golova, isto kao i Mijo Caktaš, još uvijek aktivni napadač koji je na 8. poziciji vječne ljestvice najboljih strijelaca hrvatske nogometne lige?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dinamo je na dva boda od prvog mjesta, ne smijemo biti nezadovoljni'

"Dinamo je već samim ulaskom u grupnu fazu Lige prvaka napravio veliki uspjeh. Za sad dobro stoje u jednoj teškoj grupi gdje igraju Milan, Chelsea i RB Salzburg. Nakon 3 utakmice imaju 3 boda na kontu, Salzburg je prvi sa 5 bodova. Prvo mjesto je Dinamu dohvatljivo već večeras, tako da što se tiče nekog nezadovoljstva, njemu u ovoj situaciji nema nikakvog mjesta, govorim o posljednjoj utakmici Dinama u Salzburgu. Mislim da je trener Ante Čačić dosad u Ligi prvaka dobro vodio momčad i u prvenstvu. Izborio je, na kraju krajeva, tu Ligu prvaka. Možemo sad poslije bitke svi biti pametni, ali isto tako da je napao u Salzburgu pa izgubio kojim slučajem, svi bi pametnjakovići vikali, odmah bi se našli a zašto je mijenjao sistem koji je bio dobar protiv Chelseaja itd", priča nam Robert Špehar i dodaje:

'Čačić je u Salzburgu imao dobru ideju, drugo poluvrijeme je pokazatelj za danas'

"Ante Čačić je sigurno u Salzburgu imao dobru ideju, igrati malo zatvorenije i ići na polukontre i kontre. RB Salzburg je igrao kod kuće, RB Salzburg je dobra momčad koja je pritiskala. Bila je u prvom poluvremenu bolja, ali nije stvarala neke šanse. Dinamo mora graditi optimizam jer igra na svom Maksimiru koji će biti jako dobro ispunjen. Znači, imat će gromoglasnu podršku. Dinamo mora graditi optimizam i samopouzdanje na drugom dijelu u Salzburgu. Vidjelo se da se sa Salzburgom može igrati. Dinamo ima kvalitetu dobiti Salzburg kod kuće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Koja taktika je primjerenija za to? Opći napad ili pametnija igra, pritom i malo povučenija, uz posjed i konstantno pritiskanje linija prema naprijed?

'Nema veze u kojem sustavu zaigrali, kvaliteta je tu'

"Taktika sa 3 igrača odozada ili sa 4, to će odlučiti trener Čačić, što je najbolje. Ne znači da igra s tri otpozadi može biti isto ofenzivna, ako se igra u sistemu 3-5-2. Možda izađu i u sistemu 4-2-3-1, nebitno. Ili 4-4-2. Dinamo ima dovoljno kvalitete igrati u bilo kojem sustavu na Maksimiru. Dinamo može i zna pritisnuti suparnika. Nema razloga, niti je nogomet danas takav, pogotovo u Ligi prvaka da se može izjavljivati moramo jurnuti, va bank od prve sekunde. Treba biti ofenzivan, ali i pametan. U sredini travnjaka posjed mora biti na stranu Dinama. Čitavo vrijeme moraju se pritiskati linije Salzburga, širiti njihovu obranu. Onda sa tom širinom dobiti i dubinu. Plavi imaju kvalitetne pojedince koji to mogu probiti i povezati igrače iz vezne linije. Siguran sam da Dinamo može dobiti RB Salzburg".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba li onda Martin Baturina započeti od prve minute uz Josipa Mišića, samo ofenzivnije od njega, naravno, više u kreaciji i ofenzivi?

"Baturina je sigurno budućnost Dinama i hrvatskog nogometa, pokazuje veliku kvalitetu, ali trener Ante Čačić najbolje osjeti i zna koliko je pametno s tako mladim igračem ići od prve minute, da ga se odmah stavi u vatru ili ne, ali on je zreo i pametan igrač i može podnijeti i te zahtjeve. Čačić s Baturinom neće pogriješiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo