DINAMO - RIJEKA 3-1 / 'Zagrebački plavi' rutinerski se napunili samopouzdanjem uoči spektakla protiv Chelseaja u Ligi prvaka

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Dinamo osvojio bodove protiv Rijeke u prvom dvoboju 8. kola HNL-a

2.9.2022.
21:53
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

HNL - 8. kolo

Mjesto održavanja: Maksimir

Početak: 20.00

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo - Rijeka 3-1

DINAMO: Livaković; Ristovski, Lauritsen, Šutalo, Bočkaj; Mišić, Ivanušec, Špikić, Baturina, Oršić; Petković

RIJEKA: Labrović; Grgić, Krešić, Galešić, Smolčić; Liber, Hodža, Ampem, Halilović, Djouahra; Djuričin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogometaši Dinama ostvarili su u petak i sedmu pobjedu u novoj sezoni HNL-a svladavši kao domaćini Rijeku sa 3-1 u prvoj utakmici 8. kola.

Image
TOTALNI HC /

Osjetite dašak atmosfere s Maksimira: Opet grmi sa Sjevera, Boysi su u formi

Image
TOTALNI HC /

Osjetite dašak atmosfere s Maksimira: Opet grmi sa Sjevera, Boysi su u formi

Vodstvo Dinamu donio je Rasmus Lauritsen u 28. minuti, pogotkom glavom nakon ubačaja iz kuta Mislava Oršića. Isti je igrač dvije minute poslije asistirao i za pogodak Darija Špikića kojim je Dinamo poveo sa 2-0. Dvostruki asistent Oršić u strijelce se upisao u 60. minuti, kad je sa 13-14 metara pogodio za 3-0. Utješni pogodak je Rijeka postigla u 84. minuti. Iz kuta je ubacio Vrančić, a pred vratima se najbolje snašao Nikita Vlasenko te ugurao loptu u mrežu za konačnih 3-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo ima 22 boda

Dinamo iz osam utakmica ima 22 boda, dok drugoplasirani Slaven Belupo ima 14 bodova i utakmicu manje. Hajduk i Varaždin imaju po devet bodova, ali Splićani su odigrali samo pet utakmica. Rijeka je na začelju sa pet bodova, koliko ih ima i predzadnja Gorica. 

Ante Čačić je protiv Rijeke postavio formaciju sa samo jednim obrambeno orijentiranim veznim igračem, a to je bio Josip Mišić, očekujući da će gosti doći u Maksimir prvenstveno braniti svoja vrata. Dinamov strateg se nije prevario, a to će najbolje pokazati statistika udaraca u prvom poluvremenu: Dinamo 16, Rijeka 2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već u 7. minuti je koncentraciju Nediljka Labrovića testirao Luka Ivanušec udarcem s ruba kaznenog prostora, ali je riječki vratar uspio obraniti. Dvije minute poslije je Bruno Petković bio u dobroj prilici, ali je njegov udarac glavom otišao pokraj vratnice.

Riječani su odolijevali do 28. minute, a tada je prvi put kapitulirala obrana. Ubačaj iz kuta izveo je Mislav Oršić, najviši u skoku na sedam metara bio je danski stoper Rasumus Lauritsen i neobranjivo glavom poslao loptu u mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orilo se s tribina

Samo dvije minute poslije ponovno se zaorilo s tribina Maksimira. Oršić je nakon kombinacije s Petkovićem projurio po lijevoj strani u kazneni prostor, poslao loptu na peterac gdje je utrčao Dario Špikić i pogodio za 2-0.

Pred kraj poluvremena Oršić se mogao i sam upisati u strijelce. Ponovno je izmijenio dodavanja s Petkovićem, lijepo primio loptu, sjurio se po lijevoj strani u kazneni prostor i lijevom nogom gađao suprotan kut, ali je lopta prošla uz vratnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj minuti drugog dijela Riječani su imali prvu pravu priliku. Na ubačaj je dobro glavom pucao Lunetta, koji je tek ušao u igru, ali je Dominik Livaković obranio taj udarac.

Dvije minute poslije Labrović je bio na iskušenju. Špikić je nakon dobre akcije izbio sam pred riječkog vratara, pucao sa 12-13 metara, ali je Labrović obranio nogom. U nastavku akcije Mišić je okušao svoj šut sa više od 25 metara i ponovno je zaposlio riječkog čuvara mreže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka u drugom dijelu pokazala nešto više ambicija

Ono što nije uspio u prvom poluvremenu, Mislav Oršić je učinio u 60. minuti. Još jedna dobro odigrana akcija dovela je Dinamovog topnika u situaciju koju najviše voli - Ivanušecova lopta mu je dolazila po podlozi na desnu nogu kojom je s lijeve strane kaznenog prostora, s nekih 13-14 metara, pogodio suprotan gornji kut za 3-0.

Nije Dinamo stao ni nakon trećeg pogotka pa je Petković bio u prilici za pogodak u 65. minuti. Sadegh Moharrami je prošao po desnoj strani uz gol-crtu, poslao oštar ubačaj na prvu vratnicu, gdje je Petković postavio nogu, ali se lopta odbila tako da je prošla pokraj vratnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 78. minuti je još jednom svoj udarac oprobao Oršić, ali je lopta prošla pokraj gola.

Rijeka je u drugom poluvremenu ipak pokazala nešto više ambicije u igri prema naprijed. Tako je u 81. minuti Frigan pucao sa 11-12 metara iskosa s desne strane. Gađao je suprotan kut, ali se Livaković ispružio i obranio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka s(p)retno do gola

No, u 84. minuti Riječani su došli do pogotka. Nakon Vrančićevog ubačaja iz kuta pred Dinamovim golom se najbolje snašao Ukrajinac sa švicarskom putovnicom Nikita Vlasenko i uspio ugurati loptu u mrežu.

Utakmicu na Maksimiru pred 5894 gledatelja sudio je Igor Pajač iz Sv. Ivana Zeline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strijelci: 1-0 Rasmus Lauritsen (28), 2-0 Dario Špikić (30), 3-0 Mislav Oršić (60), 3-1 Nikita Vlasenko (84)

Gotova je utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

84' - GOOOL - Rijeka je zabila u gužvi za 3-1.

75' - Dinamo ide ka pobjedi. Mirno i kontrolirano sa samopouzdanje uoči Lige prvaka i Chelseaja u Maksimiru u utorak od 18.45.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

60' - GOOOL - Mislav Oršić zabija za 3-0.

52' - Dinamo ne staje, konstantno radi pritisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

49‘ - Pokušao je sada Petković u skoku, ali njegov udarac glavom odlazi preko gola.

48‘ - Nova prilika za Dinamo, ovoga puta preko Špikića, ali Labrović brani. Pljesak Maksimira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

46‘ - I odmah na otvaranju najbolja prilika za Rijeku i intervencija Livakovića. Inače, Rijeka je na staru drugog dijela napravila dvije izmjene, ušli su Obregon i Lunetta, a izašli Djuricin i Djouahra. Vidjet ćemo kako će momčad Rijeke odgovoriti.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo je prvo poluvrijeme

45' - Sudačka nadoknada je minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

44‘ - Sjajna akcija Petkovića i Oršića, to je nogomet. Odigrao je Dinamov dvojac dupli pas, Oršić je potegnuo ljevicom iskosa s lijeve strane, ali lopta odlazi tik pokraj vratnice. Mogao je lako Dinamo nakon ove akcije imati 3:0.

39‘ - Jedan od rijetkih pokušaja Rijeke prema Dinamovom golu, ali Livaković nije bio ozbiljnije ugrožen. Riječani nemaju snagu u napadu.

37‘ - Novi opasan napad Dinama. Pokušao je sada Ristovski topovskim dalekometnim udarcem, ali bio je neprecizan. Publika je skočila na noge.

33‘ - Rijeka djeluje potpuno nemoćno u cijeloj utakmici. I dalje čekamo na prvi pokušaj gostiju prema vratima Livakovića.

30' - GOOOL - Špikić sad zabija za 2-0. Dinamo ekspres, u dvije minute dva gola.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

28' - GOOOL - Lauritsen zabija glavom na ubačaj iz kornera, svoj treći u dresu Dinama ikad. Nakon opsade gola Rijeke došla je i kapitulacija.

27' - Evo šanse za Dinamo, Oršić tuče, ali brani Labrović. Korner je za Dinamo.

27' - Korner za Dinamo.

24' - Modri vladaju posjedom, ali nikako ne uspijevaju zabiti.

17' - Miljenik zagrebačke publike, Mislav Oršić, probao je iz teškog kuta, lopta je otišla daleko od vrata Labrovića.

15' - Probao je iz slobodnog udarca Pero Bombardero, pogodio samo u živi zid.

14' - Tek što je ušao u igru, Nikita Vlasenko dobiva žuti karton zbog prekršaja na Petkoviću.

12' - Anton Krešić izbacio je loptu van travnjaka i zalegao na teren. Neće moći nastaviti, ulazi Ukrajinac Vlasenko.

9' - Sjajno je ubacio Ristovski, Petković lijepo pucao glavom, mrvicu pored vrata.

7' - Ivanušec je potegnuo sa 20-ak metara, ali brani vratar gostiju.

2' - Novo pojačanje Rijeke, Djouahra, pobjegao je obrani Dinama nakon pogreške Bočkaja, ali očistio je kapetan Makedonije, Stefan Ristovski.

1' - Počela je utakmica na Maksimiru.

19.05 - Poznate su postave za derbi na Maksimiru, sudar Dinama i Rijeke. Ante Čačić odlučio je od prve minute dati priliku povratniku Josipu Šutalu.

U osmom kolu prve hrvatske nogometne lige sastaju se na Maksimiru Dinamo i Rijeka. Dvoboj je to prve i posljednje momčadi lige zato što Rijeku trese ogromna kriza, situacija u klubu nije bila tako kritična već deset godina.

Zbog rezultata, danak lošijem ulasku u sezonu platio je trener Dragan Tadić, kojeg je na klupi zamijenio njegov pomoćnik Fausto Budicin. Modrima je ova utakmica priprema za engleskog velikana, Chelsea u utorak stiže na Maksimir.

Treneri Ante Čačić najavio je Rijeku: "Nova utakmica, novi podražaj, nova obveza. Rijeka je krenula skromno, ali to je momčad koja će se s vremenom dizati. Novi su igrači tu, novi je trener, čeka nas zahtjevna utakmica jer u takvim situacijama je Rijeka uvijek znala biti neugodna."

Prošle sezone zanimljivo

Komentirao je i utrku za naslov: "Nije previše zaostao, ima dvije utakmice manje, a bude li pobijedio, to su samo četiri boda manje od nas. U usponu je, ima dobru momčad i fantastično ozračje oko kluba. U prednosti je jer svakih sedam dana ima utakmicu. Bit će u borbi s nama do kraja, bit će i teže nego lani", zaključio je Čačić.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Od četiri utakmice ova dva kluba prošle sezone, čak dvije su završile 3:3. U zadnjem susretu pobijedio je Dinamo preokretom na Rujevici s 2:1 i time došao do velike prednosti u borbi za prvaka Hrvatske.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo