REPORTER NET.HR-a IZ FRANCUSKE: / Brojke otkrivaju zašto Modrić nije u momčadi kola, ali...

Image

Kada je u studenom 1951.

16.6.2016.
7:00
VOYO logo

"Ono što statistika otkriva je sugestivno", kazao je tada Levenstein, "a ono što sakriva je vitalno", a upravo se ova fraza najčešće koristila u bejzbolu i američkim sportovima generalno, prije negoli smo je uvezli u Europu. Međutim, kao i u slučaju bikinija, s nogometnom statistikom sve je stvar perspektive i načina gledanja. Naime, bikini otkriva sasvim dovoljno da biste stekli jedan dojam, a onaj najvažniji ionako nema veze s površnim izgledom. Slično je i u nogometnoj statistici; ona daje vitalne odgovore, ali samo u slučaju da su i pitanja prava.

Najbolja momčad kola - Njemačka

Svaka kompanija koja se bavi prikupljanjem statističkih podataka u nogometu većinom ima vlastite parametre kojima mjeri učinak, odnosno definira što je što. Upravo zato se Luka Modrić propustio naći u UEFA-inoj najboljoj momčadi kola, iako je deseti po ukupnom učinku. Prije početka ovog Europskog prvenstva uspostavili smo suradnju s kompanijom InStat i prema njihovim parametrima, najbolja momčad prvog kola je - Njemačka. Iako prvak svijeta nije oduševio, ipak su Nijemci bili najbolji po prosječnom učinku u desetinama različitih kategorija i računalo, koje u obzir ne uzima ono što mi vidimo na stadionu, odlučilo je da su Nijemci bili najbolji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza njih su po tzv. InStat indexu bili Španjolci i Švicarci, potom Talijani i Poljaci. Hrvatska je bila šesta, s 259 bodova (Njemačka je imala 307), dok je prema tom indexu najlošija momčad bila - Rumunjska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nećemo vas sada zamarati parametrima i zašto je koji dobar i koji pogrešan; to je tema za neku buduću analizu. Svatko voli dobru igru brojeva, pa recimo tako da je momčad s najviše udaraca prema golu bio Portugal (23), a Hrvatska je bila treća (18). Kada je u pitanju ukupan broj akcija, Španjolska ih je imala najviše, a to znači da nije ostalo previše vremena Češkoj da odigra nešto - bili su najlošiji u ovom segmentu. Po posjedu su Česi ponovno zadnji (31%), ali to je i logično kada je Španolska zajedno s Portugalom na vrhu ove liste sa 69%.

Hrvatska s najviše ubačenih lopti

Inače, Hrvatska je protiv Turske odigrala točno 100 napada - 76 ih je bilo iz pozicijske igre, 11 iz kontri i 13 iz prekida. Zanimljivo, po broju napada su su u vrhu Portugal, Španjolska, Belgija, Rumunjska i Austrija, a samo je jedna od tih ekipa slavila pobjedu. Duge lopte bile su ideja Islanda i Sjeverne Irske, koji su se očito branili veći dio utakmice, a treba reći i to da je Hrvatska bila na vrhu jedne od ovih lista - imala je najviše ubačenih lopti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, za Hrvate ja važniji individualni učinak igrača, i pitanje zašto Modrića nema unutra. Prema InStat indexu, Modrić je s 312 bodova bio tek devetnaesti igrač po učinku, daleko iza najboljeg Payeta s 397. U kategoriji 'središnjih defenzvinih veznih' Luka je bio četvrti, iza Kroosa, Granita Xhake i Khedire. Za usporedbu, Kroos je imao jednu asistenciju, tri pokušaja, 114 pasova i šest ključnih dodavanja, dok je Modrić dvoboj s Turcima završio na jednom golu iz jednog pokušaja, tek 64 dodavanja i bez ključnih dodavanja. Još je kategorija u kojima je Modrić zaostajao, poput one logične 'zračni dueli', i otud umanjivanje njegova učinka ako gledamo samo suhe brojke. Istina, treba znati i to da je Luka bio treći veznjak po broju oduzetih lopti – ispred njega su bili samo Kante i Milan Badelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritisak, atmosfera, vremenski uvjeti...

Oni koji se bave statistikom u svoju računicu ne mogu unijeti najvažnije parametre; svaka utakmica ima svoje preduvjete i specifična je po mnogo čemu, a ne samo po direktnom, brojkama mjerljivom učinku na terenu. Pritisak, atmosfera, vremenski uvjeti, kvalitet terena, i još mnogo toga. Ne može stroj prepoznati trenutak kada se utakmica počela lomiti, kada je jedan start ili jedna lopta promijenila situaciju, kada je igrač donio prevagu svojoj momčadi.

Ako ste u potrazi za pravom ljubavlju, onda će ono što bikini otkriva biti samo impresija, a ono što pokriva ustvari neće biti vitalno, nego odgovori na prava pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo